16-07-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie wil strengere maatregelen om de illegale handel in archeologische vondsten en ander cultureel erfgoed te bestrijden. Voor de invoer van cultuurgoederen van meer dan tweehonderdvijftig jaar zal een licentie moeten worden gevraagd bij de bevoegde autoriteiten van de Europese Unie. De ingevoerde goederen worden gecertificeerd, zodat ze ook traceerbaar blijven. Aan de lidstaten worden ook strengere straffen gevraagd voor de handel in geroofde kunst. De illegale handel in cultuurgoederen heeft wereldwijd een waarde tussen 2,5 miljard euro en 5 miljard euro. De activiteiten dienen vaak om de operaties van terreurorganisaties zoals Daesh te financieren.

De Amerikaanse kabelgroep Cincinnati Bell neemt zijn sectorgenoten Hawaiian Telcom Holdco uit Honolulu en OnX Enterprise Solutions uit Toronto over. Met de transacties zijn bedragen van respectievelijk 650 miljoen dollar en 201 miljoen dollar gemoeid. De operaties kaderen in de strategie van Cincinnati Bell om zijn glasvezelnetwerk verder uit te bouwen, zodat aan de vraag van toenemende capaciteit voor online trafieken kan blijven worden voldaan. De fusiegroep beschikt over een netwerk glasvezelkabel van 14.000 mijl en heeft ook toegang tot een onderzeese kabelverbinding met Azië. Hawaiian Telcom en OnX Enterprise waren tot nu in handen van respectievelijk Carlyle Group en Marlin Equity Partners.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten liepen weliswaar met 2 procent op tot 17,9 miljard dollar, maar dat bleek onvoldoende om de oplopende kosten en hogere belastingen te compenseren. In de divisie institutionele klanten kon een omzetstijging met 6 procent worden opgetekend. Wanneer geen wisselkoerseffecten in rekening worden gebracht, zouden de inkomsten van de bank met 3 procent zijn gestegen. De voorzieningen voor slechte leningen konden van 256 miljoen dollar naar 16 miljoen dollar worden teruggebracht.

ClubCorp Holdings, één van de grootste operatoren van golfbanen in de Verenigde Staten, wordt overgenomen door investeerder Apollo Global Holdings. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. ClubCorp had eerder al de mogelijkheden voor een verkoop onderzocht, maar daarbij geen aanvaardbare oplossing gevonden. ClubCorp werd zestig jaar geleden opgericht en bezit inmiddels een portefeuille met meer dan tweehonderd locaties in de Verenigde Staten, Mexico en China, die samen 430.000 leden tellen. Door kortingen, renovaties en overnames staat de groep echter onder een grote financiële druk. Eerder dit jaar werd het vertrek van chief executive Eric Affeldt aangekondigd.

Louis Vuitton heeft de lancering van een aantal popup-winkels rond de collectie van Supreme moeten schrappen. Reden is de massale toestroom van geïnteresseerde consumenten bij de opening van een popup-store in Los Angeles. Eerdere initiatieven in onder meer Londen en Sydney hadden al een massale belangstelling getrokken, maar daar kon de toestroom nog onder controle worden gehouden. Dat bleek in Los Angeles niet meer het geval. De winkel werd dan ook vroeger dan voorzien gesloten en Louis Vuitton benadrukte dat ook de andere plannen voor popup-stores in Canada en Noord-Amerika worden opgeschort. Het modehuis maakte daarbij bekend dat Supreme niet langer in de winkels of online zal worden verkocht.

Het chemieconcern Basf brengt een muskietennet met chloorfenapyr op de markt. De oplossing moet een antwoord bieden op het gevaar van resistente muggen, die ongevoelig zijn geworden voor traditionele middelen. Basf is wereldwijd de grootste producent van chloorfenapyr. Het bedrijf merkt op dat het middel gedurende twintig jaar zijn efficiëntie heeft bewezen in de strijd tegen termieten. Onder meer in de katoenteelt wordt op het product beroep gedaan. De netten zouden drie jaar of twintig wasbeurten bescherming moeten bieden tegen malariamuggen. Tegen het einde van dit jaar zullen de netten beschikbaar zijn. Het bedrijf wacht ook op een goedkeuring voor de lancering van een spray met chloorfenapyr.

Het Franse supermarktconcern Casino heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 9,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autonome omzetgroei bedroeg 3,3 procent. Daarnaast leverden ook gunstige wisselkoersen een positief effect van 4,3 procent. De identieke omzet in vergelijkbare winkels nam met 3 procent toe. Opgemerkt wordt dat de activiteiten van de formule Géant in Frankrijk, die ongeveer de helft van de totale omzet van de groep vertegenwoordigen, een duidelijke verbetering lieten optekenen. Daarnaast konden naar eigen zeggen ook sterke prestaties worden genoteerd in Brazilië.

Ontwikkelaar WDP Group realiseert in samenwerking met partner Thys Bouwprojecten in Westerlo een nieuw magazijn voor Estée Lauder. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het nieuwe magazijn zal worden opgetrokken in de nabijheid van de productiehal en het Europese distributiecentrum van de Amerikaanse cosmeticafabrikant. Het magazijn krijgt een oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante meter en zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar moeten worden afgesloten. WDP Group voorziet voor het project een investeringsbudget van ongeveer 25 miljoen euro. Er werd voor het complex een huurovereenkomst voor een periode van vijftien jaar afgesloten.

Het personeel van busbouwer Van Hool uit Koningshooikt is bezorgd over de toekomst van de fabriek, waarbij verwezen wordt naar uitspraken van de topman van het bedrijf. Filip Van Hool, chief executive van de busbouwer, had immers aangegeven dat voortaan de grootste productie in Macedonië zal worden geregistreerd. Tot nu toe worden zowel in Vlaanderen als Macedonië ongeveer zeshonderd bussen per jaar gebouwd. Volgend jaar zou echter de productie van honderd exemplaren van Vlaanderen naar Macedonië worden overgeheveld. De prijsdruk op de markt maakt de maatregel volgens Van Hool noodzakelijk. De vakbonden zeggen zich zorgen te maken over de toewijzing van orders in de toekomst.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van ruim 7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen met 3 procent tot 26,4 miljard dollar, waarbij de bank kon profiteren van de hogere rente en de uitbreiding van de portefeuille leningen. Anderzijds moest de investeringsdivisie een sterke terugloop van de inkomsten uit de obligatiehandel melden. Dat kan volgens de bank echter verklaard worden door een relatieve kalmte op de financiële markten in vergelijking met vorig jaar, toen de brexit voor een koortsachtige activiteit had gezorgd.

De Arabische energiegroep Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) wil zijn divisie tankstations naar de beurs brengen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Bedoeling is dat Adnoc een notering zou krijgen op de beurs van Abu Dhabi. De waarde van de onderneming wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 14 miljard dollar. Adnoc is verantwoordelijk voor het grootste deel van de olieproductie van de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder sprak het bedrijf al over een mogelijke verkoop van een minderheidsbelang in een aantal onderdelen. De maatregelen zijn volgens het concern noodzakelijk om de verdere groei te ondersteunen en de activiteiten uit te breiden.

De Amerikaanse juwelier Tiffany heeft Alessandro Bogliolo tot chief executive aangesteld. Dat heeft Michael Kowalski, voorzitter van Tiffany, bekend gemaakt. Bogliolo moet bij de juwelier de opvolger worden van Frederic Cumenal, die in februari onverwacht vertrok. Bogliolo was lange tijd in dienst van Bulgari en leidt op dit ogenblik het modelabel Diesel. Hij was ook enkele tijd operationeel directeur van de cosmeticaketen Sephora. Bogliolo zou begin oktober zijn nieuwe functie bij Tiffany moeten opnemen. Hij moet bij de juwelier proberen de trend van de dalende verkopen tot stilstand te brengen en een nieuw elan te bezorgen. Kowalski wijst daarvoor naar de prestaties van Bogliolo bij eerdere werkgevers.

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten bleven nagenoeg status-quo op 22 miljard dollar. De bank kon profiteren van de gestegen rente, de gestage groei van de Amerikaanse economie en van een aantal kostenbesparingen. De cijfers bewijzen volgens Tim Sloan, chief executive van Wells Fargo, de kracht van heterogene bedrijfsmodel van de bank. Wells Fargo werd de voorbije periode door een aantal schandalen getroffen, maar Sloan benadrukte dat de bank volop blijft werken aan het herstel van het vertrouwen.

De Duitse autofabrikant BMW gaat in zijn auto’s de technologie van Skype, dochter van Microsoft, inbouwen. Daardoor kunnen de gebruikers onderweg inpikken op vergaderingen. De autobouwer zal Skype for Business Participants eerst in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië aanbieden. Daarna is een geleidelijke introductie in andere landen gepland. BMW en Microsoft hebben al langer een samenwerking. De autobouwer had eerder ook al Office van Microsoft aan zijn infotainmentsysteem toegevoegd. Door die toepassing werd het onder meer mogelijk om het adres van een afspraak rechtstreeks vanuit de agenda naar het navigatiesysteem te sturen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,2 miljard dollar. De maatschappij kon weliswaar voor de eerste keer in tweeënhalf jaar profiteren van de stijgende ticketprijzen, maar moest anderzijds ook meer uitgaven voor brandstof boeken, terwijl ook met een toename van de personeelskosten rekening diende te worden gehouden. Bovendien werd de maatschappij in april getroffen met belangrijke dienstonderbrekingen wegens de stormachtige weersomstandigheden op zijn thuisbasis Atlanta.

Meer Nieuws

10:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.