17-07-17

Breken met Facebook is geen simpele beslissing

Hoewel sociale netwerken zoals Facebook bij de gebruiker vaak frustratie of verveling opwekken, is het voor de meerderheid niet gemakkelijk om het medium de rug toe te keren. Dat heeft vooral te maken met de mogelijkheid dat aan de gebruiker wordt geboden om anderen te kunnen observeren en eventueel te beoordelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Open University op basis van een reeks interviews met meer dan honderd gebruikers van Facebook. Op die manier lijkt het sociale netwerk volgens de onderzoekers bijzonder veel op het reële leven, waarbij inspanningen worden gedaan om vriendschappen op te bouwen en vast te houden, maar waarbij ook heel wat wrijvingen worden ervaren.

“Voor Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, is de filosofie achter het platform heel duidelijk,” benadrukken de onderzoekers Philip Seargeant en Caroline Tagg, taalwetenschappers aan de Open University. “Volgens Zuckerberg wil Facebook gebruikers de mogelijkheid bieden met vrienden contact op te nemen en interessante content te delen, waardoor relaties en communities zouden worden versterkt. De realiteit is echter meer complex. Vaak moet vooral verveling of frustratie worden geregistreerd, maar toch wordt zelden een opmerking gemaakt en banden worden niet gemakkelijk verbroken. Facebook biedt immers de mogelijkheid om anderen in stilte te bespieden en beoordelen.”

“In het echte leven wordt het karakter van de boodschap aangepast aan de toehoorder, maar op Facebook wordt de communicatie door een diverse online kring gelezen,” zeggen Seargeant en Tagg nog. “Daardoor moet er ook rekening mee worden gehouden dat niet iedereen op dezelfde manier zal antwoorden en negatieve reacties altijd moeten worden verwacht. Toch worden zelden banden verbroken. Meestal is er immers een band - professioneel of personeel - die het individu ervan weerhoudt tot een breuk over te gaan. In plaats daarvan worden vaak aan het profiel subtiele veranderingen aangebracht, waardoor negatieve commentaren minder duidelijk op de voorgrond treden.”

Lees Verder

16:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: facebook |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.