17-07-17

Hogere sociale rang verstrekt gevoeligheid voor stress

 

Een hogere positie in de sociale hiërarchie verhoogt de gevoeligheid voor stress. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de  École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) naar het gedrag van een populatie muizen. De onderzoekers stelden daarbij vast dat dieren met een hogere sociale status in de groep een sterker risico lopen door chronische stress depressief te worden. Daarbij zou volgens de onderzoekers de angst voor een verlies aan status een belangrijke rol kunnen spelen. Er wordt aan toegevoegd dat de conclusies van het onderzoek ook een aanzet zouden kunnen zijn om te kijken naar mogelijke therapieën die kwetsbare individuen zouden kunnen helpen met stress om te gaan.

“Muizen reageren net zoals mensen op uiteenlopende manieren op aanhoudende stress,” betoogt onderzoeksleider Carmen Sandi. “Terwijl sommige dieren onder druk van de stress een depressie ontwikkelen, blijken de problemen andere soortgenoten nauwelijks te raken. Wanneer echter een groep aan een chronische stress worden blootgesteld, blijken vooral dominante muizen tekenen van depressie te tonen. Dieren met een ondergeschikte positie bleken daarentegen onder invloed van de stress van weinig veranderingen blijk te geven. Deze conclusies bevestigen de stelling dat de mogelijkheid op statusverlies een grotere gevoeligheid voor depressie creëert dan een sociale ondergeschiktheid.”

De onderzoekers stelden ook vast dat de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de nucleus accumbens, een hersengebied dat betrokken is bij motivatie en beloning, van de hersenen, bij dieren in ondergeschikte posities beperkt blijven, maar wel een stijging laten noteren naarmate de stress toeneemt. Bij dominante dieren blijken dezelfde stoffen al in normale situaties op een hoog niveau vastgesteld te kunnen worden, maar wordt onder stress geen verandering meer ervaren. De onderzoekers merken op dat de resultaten verschillende mogelijkheden tonen die mogelijk zouden kunnen worden gebruikt om depressies te bestrijden.

Lees Verder

15:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stress |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.