17-07-17

Nieuwsoverzicht

Onder meer het Brits-Nederlandse concern Unilever en diens Amerikaanse concurrent Hormel Foods tonen interesse om de voedingsafdeling van de groep Reckitt Benckiser in te lijven. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse krant The Times gemeld. Reckitt Benckiser zou inmiddels verschillende goede biedingen hebben ontvangen voor de activiteiten, die onder meer betrekking hebben op het bedrijf  French’s, producent van merken zoals Frank’s RedHot en de barbecuesauzen van Cattlemen’s. Begin april dit jaar werd al bekend dat Reckitt Benckiser de strategische opties voor zijn voedingsafdeling onderzocht. Hormel Foods is onder meer de fabrikant van Spam.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zou voor tientallen miljoenen aan machines voor printplaten zijn nieuwe iPhone hebben gekocht. Daarmee zou het concern willen vermijden dat de productie van de nieuwe smartphone vertraging zou oplopen nadat één van zijn leveranciers had afgehaakt. Dat heeft de krant The Korea Herald gemeld. Apple had voor de printplaten twee leveranciers uit Zuid-Korea en één producent in Taiwan. Deze laatste partij zou zich echter hebben teruggetrokken. Apple zou de machines willen leasen aan de resterende toeleveranciers. Apple zelf heeft geen eigen productielijn waar het bedrijf de machines zou kunnen installeren. Nog dit jaar zou Apple honderd miljoen printplaten willen bestellen.

Alphabay, de grootste marktplaats op het dark web, is door de Amerikaanse politie offline gehaald. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Politiediensten in de Verenigde Staten, Canada en Thailand zouden in een samenwerking de site offline hebben gehaald. Tegelijkertijd werden er op meerdere locaties huiszoekingen verricht. In Thailand werd de Canadees Alexandre Cazes, één van de beheerders van het platform, gearresteerd. De man overleed later in zijn cel. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Op AlphaBay werden allerlei illegale goederen, zoals drugs of gestolen kredietkaarten, verhandeld. Enkele jaren geleden werd ook al Silkroad ontmanteld.

De Franse regering gaat in beroep tegen een beslissing van de rechter om Google vrij te stellen van de betaling van een achterstallige belasting. Dat heeft Gerald Darmanin, Frans minister van begroting, gezegd. De Franse belastingdienst had Google voor de rechter gedaagd omdat het bedrijf volgens de autoriteiten nog een achterstallige belasting uit de tweede helft van het voorbije decennium diende te betalen. Het bedrijf zou zijn Franse winsten naar zijn Europees hoofdkwartier in Ierland hebben overgeheveld. Er werd een betaling van 1,12 miljard euro gevraagd. De rechtbank wees die eis echter af. Er werd opgemerkt dat Google tijdens de betreffende periode geen permanente vestiging in Frankrijk had en dan ook niet

Europol is erin geslaagd om een einde te maken aan een grote Europese fraude met paardenvlees. Een criminele bende had volgens de Europese politiedienst een constructie opgezet voor de verhandeling van paardenvlees dat niet voor menselijke consumptie was geschikt. Het paardenvlees was afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje en zou na de verwerking zijn getransporteerd naar België, één van de grootste exporteurs van paardenvlees in de Europese Unie. De herkomst van het vlees werd door vervalste microchips en documenten verhuld. Jan Fasen, het Nederlandse kopstuk van de criminele bende, werd in België zijn gearresteerd.

Bij het Zweedse bedrijf Ericsson, producent van netwerkapparatuur, heeft voorzitter Leif Johanssen aangegeven zijn functie te zullen neerleggen. Dat heeft Johanssen zelf te kennen gegeven. Hij kondigde daarbij aan bij de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar niet meer voor een herbenoeming beschikbaar te zullen zijn. Johanssen leidde eerder de Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo Trucks, maar werd zes jaar geleden door Ericsson tot voorzitter aangesteld. Het bedrijf werd sindsdien echter geplaagd door tegenvallende ontslagen en massale ontslagen en moest zich ook verdedigen tegen betichtingen van boekhoudfraude en corruptie. Begin dit jaar werd Börje Ekholm tot chief executive benoemd.

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota heeft het contract over de nalatenschap van onuitgegeven werk van Prince nietig verklaard. Prince overleed in april vorig jaar zonder een testament achter te laten. Universal verwierf de rechten op onuitgegeven werk dat de muzikant had geproduceerd sinds hij midden de jaren negentig met het muzieklabel Warner had gebroken. Universal sloot een overeenkomst met de erfgenamen van Prince om de catalogus voor een bedrag van 31 miljoen dollar over te nemen. Nadien bleek echter dat ook Warner nog altijd een aantal rechten op een gedeelte van de catalogus kon opeisen. Daarom vroegen zowel Universal als de erfgenamen van Prince het contract het verbreken.

Het Japanse technologiebedrijf Seiko Epson, producent van onder meer horloges en printers, wordt vanaf begin augustus in de Japanse hoofdindex Nikkei 225 opgenomen. Seiko Epson komt in de plaats van Toshiba, dat door een aantal financiële problemen naar het tweede segment van de beurs van Tokio wordt teruggewezen. De Japanse beursexploitant had eerder al aangekondigd dat Toshiba uit de hoofdindex zou worden geschrapt. Toshiba maakte sinds de oprichting van de Nikkei 225 in het begin van de jaren vijftig van de voorbije eeuw deel uit van de Japanse sterindex. Toshiba kwam in zware financiële moeilijkheden door problemen in zijn nucleaire divisie Westinghouse.

Qatar heeft 165 koeien uit Hongarije laten overvliegen. Gehoopt wordt dat de dieren kunnen helpen om een einde te maken aan het melktekort waarmee het emiraat sinds een boycot van een groot aantal buurlanden wordt geconfronteerd. In totaal wil Qatar ongeveer vierduizend koeien importeren, onder meer uit Nederland, de Verenigde Staten en Australië. Qatar is grotendeels afhankelijk van geïmporteerd voedsel, dat normaal lang Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten wordt ingevoerd. Nu deze kanalen echter zijn afgesloten, richt het emiraat zich op de rest van de wereld om de voedseltekorten aan te vullen. Het land kreeg daarbij eerder al leveringen uit Turkije en Iran.

Het Russische ecommerce-bedrijf Yandex neemt de activiteiten van de Amerikaanse alternatieve taxidienst Uber in het land over. Dat hebben beide ondernemingen gemeld. Yandex zal de Russische divisie van Uber fuseren met de eigen taxiservices en onder een nieuwe naam verder zetten. Uber investeert 225 miljoen dollar in de fusiegroep, die ook voor 36,6 procent eigendom wordt van de Amerikaanse taxidienst. Yandex krijgt in ruil voor een bedrag van 100 miljoen dollar een meerderheidsbelang van 59,3 procent in het samenwerkingsverband. Uber trok zich vorig jaar ook al terug uit de Chinese markt, waar de activiteiten werden overgenomen door Didi Chuxing, waarin de Amerikaanse groep een belang van 17,5 procent kreeg.

De IJslandse farmagroep Alvogen heeft concrete plannen om Omega Pharma Rusland over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Russische zakenkrant Kommersant gemeld. Alvogen zou de rechten op alle geneesmiddelen van Omega Pharma op de Russische markt willen overnemen en zou de producten ook in een aantal andere Europese landen willen lanceren. In totaal zou Alvogen een portefeuille met een dertigtal producten van Omega Pharma Rusland verwerven. Omega Pharma Rusland zou twee jaar geleden een omzet van 1,94 miljard roebel of 28,2 miljoen euro hebben gerealiseerd. Alvogen heeft in Rusland nog geen homeopatische geneesmiddelen in portefeuille.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet zal bijna de helft van zijn vloot vliegtuigen overhevelen naar een nieuwe dochteronderneming in Oostenrijk. Daarvoor heeft de Britse maatschappij EasyJet Europe, een nieuwe entiteit met hoofdkantoor in Wenen, opgericht. Met de maatregel wil de maatschappij zich indekken tegen mogelijke negatieve gevolgen van de brexit en een gedeelte van zijn vloot uitvlaggen naar het vasteland. De overheveling zou EasyJet ongeveer 10 miljoen pond kosten. Bij de operatie zouden 110 vliegtuigen zijn betrokken. Dat komt overeen met ruim 42 procent van de volledige vloot van het bedrijf. EasyJet heeft ook een dochterbedrijf met een Zwitserse licentie.

Autoconstructeur Volkswagen wordt hoofdsponsor van het Duitse nationale voetbalelftal. Daarmee komt een einde aan een tijdperk, want de Duitse voetbalbond werkte gedurende vijfenveertig jaar onafgebroken samen met Mercedes. De Duitse voetbalbond krijgt op dit ogenblik van Mercedes-Benz een sponsoring van 8 miljoen euro per jaar. Dat contract loopt volgend jaar af en zal niet worden verlengd. Volkswagen heeft immers een bedrag tussen 25 miljoen euro en 30 miljoen euro per jaar geboden. Dat budget omvat ook 6 miljoen euro sponsoring per jaar voor de Duitse voetbalcompetitie. Volkswagen is ook eigenaar van voetbalclub Wolfsburg en dochtermerk Audi heeft een belang in Bayern München.

Het Braziliaanse concern J&F Investimentos, het investeringsvehikel van de familie Batista, heeft zijn belang van 54,2 procent in Alpargatas, producent van de teenslippers van het merk Havaianas, verkocht aan drie lokale investeerders. Met de transactie is een bedrag van 3,5 miljard Braziliaanse real of 953 miljoen euro gemoeid. De verkoop kadert in de pogingen van de familie om de impact van een groot corruptieschandaal bij dochterbedrijf JBS te kunnen opvangen. JBS is het grootste vleesconcern van de wereld, maar is de spil van een fraudedossier dat ook de positie van de Braziliaanse president Michel Temer in gevaar dreigt te brengen. Er wordt gewag gemaakt van 2,8 miljard euro boetes.

Elektriciteitsproducent Engie Electrabel wil aan een aantal klanten kleine windturbines verkopen. Gemikt wordt vooral op professionele partijen die interesse hebben om eigen energie op te wekken. De windturbines hebben een vermogen tussen 10 kilowatt en 50 kilowatt, terwijl de klassieke installaties minstens 2.000 kilowatt kunnen produceren. De turbines, die tussen 100.000 euro en 200.000 euro zouden kosten, worden geleverd door fabrikant Fairwind uit Seneffe. Het bedrijf installeerde de voorbije jaren zelf een aantal turbines bij landbouwers. Ook Electrabel zegt vooral in de agrarische sector een groot potentieel te zien. De turbines zouden tussen tien en dertig gezinnen een jaar van elektriciteit kunnen voorzien.

Meer Nieuws

07:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.