17-07-17

Skopje en Sofia krijgen rechtstreekse treinverbinding

Er komt eindelijk een rechtstreekse treinverbinding tussen Skopje in Macedonië en Sofia in Bulgarije. Dat hebben beide landen bekend gemaakt. De aanleg van het traject wordt mogelijk door een beslissing van de Europese Unie om voor de realisatie van de spoorverbinding een budget van 70 miljoen euro beschikbaar te stellen. Europa draagt daarbij nagenoeg de helft van de totale investering, die op een totaal van 152 miljoen euro wordt geraamd. Het traject tussen Skopje en Sofia is één van de grote ontbrekende verbindingen in het spoorverkeer op de Balkan, hoewel de twee steden amper tweehonderd kilometer van elkaar verwijderd liggen, de landen een gemeenschappelijke grens en ook grotendeels dezelfde taal hebben.

Boyko Borissov, minister-president van Bulgarije, noemde het ongelofelijk dat er in eenentwintigste eeuw nog altijd geen rechtstreekse treinverbinding of autostrade tussen Skopje en Sofia beschikbaar is. Er is volgens waarnemers echter een historische verklaring voor de ontbrekende link. “De vorige Macedonische regering onder Nikola Gruevski koos er immers voor een oude Joegoslavische traditie verder te zetten,” wordt er opgemerkt. “Sinds de creatie van Joegoslavië, waarvan ook Macedonië deel uitmaakte, heeft het land altijd een beleid gevoerd om een toenadering tussen Sofia en Skopje te beletten. Datzelfde beleid kon na de opsplitsing ook worden opgemerkt onder de Macedonische leider Nikola Gruevski.”

Werk aan de treinverbinding tussen beide hoofdsteden ging al in het midden van de jaren negentig van start, maar is tot nu toe vooral met horten en stoten verlopen. In Macedonië werd de verbinding tussen Skopje en Beljakovci gemoderniseerd, terwijl een decennia geleden in Bulgarije tot de realisatie van de verbinding tussen Radomir en Gyueshevo werd beslist. Er moet nu nog over een traject van ongeveer 57 kilometer een verbinding worden aangelegd tussen Gyueshevo in Bulgarije en Beljakovci in Macedonië. In Bulgarije zou ook nog een traject van 2,5 kilometer moeten worden aangelegd. De verbinding tussen Sofia en Gyueshevo moet bovendien worden gemoderniseerd.

Lees Verder

14:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trein |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.