18-07-17

Nieuwsoverzicht

Het Belgische bedrijf Betafence, een voormalige dochter van de staalgroep Bekaert, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Carlyle Group. Betafance, producent van omheiningen, werd door Bekaert verkocht aan investeerder CVC Capital. Het bedrijf, dat inmiddels een aantal overnames in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft geboekt, realiseert een jaaromzet van ongeveer 420 miljoen euro. De onderneming telt ruim vijftienhonderd medewerkers en boekt een winst van ruim 60 miljoen euro. Michele Volpi, chief executive van Betafence, benadrukte begin dit jaar dat investeerders werden gezocht om de omzet over een periode van ongeveer een half decennium tot 1 miljard euro op te voeren.

De Franse automaker Renault heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een recordaantal van bijna 1,9 miljoen auto's verkocht. Dat betekent een stijging met meer dan 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Renault zag de verkopen in alle regio's aantrekken. De automaker is ook positief gestemd over het verdere verloop van het jaar. In Rusland denkt Renault een groei van meer dan 5 procent te kunnen realiseren. Eerder was ingeschat dat de groei onder de grens van 5 procent zou blijven. Ook in Brazilië voorziet Renault een verkoopsgroei van 5 procent. Hier werd eerder gewag gemaakt van een status-quo tegenover het verkoopniveau van vorig jaar.

Bij luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft bestuursvoorzitter Carolyn McCall haar vertrek aangekondigd. McCall stapt eind dit jaar over naar het mediaconcern International Television (ITV). McCall had sinds begin dit decennium de leiding over EasyJet. Voordien werkte ze voor de Guardian Media Group. Bij haar nieuwe werkgever zal ze onder meer een strategie moeten uitwerken om de omzet uit advertenties, die op zeven jaar van 64 procent naar 50 procent van de totale inkomsten is teruggevallen, op te drijven. EasyJet zou al begonnen zijn met een zoektocht naar een opvolger van McCall. De nieuwe topman zou bij de maatschappij onder meer kostenbesparingen en herstructureringen moeten doorvoeren.

De datingsite Ashley Madison heeft met de slachtoffers van zijn datalek een voorlopige schikking getroffen. Het bedrijf zou bereid zijn een schadevergoeding van 11,2 miljoen dollar te betalen. Ashley Madison, een datingsite die gericht is op vluchtige contacten, werd twee jaar geleden gehackt door de actiegroep The Impact Team, die eiste dat het bedrijf zijn activiteiten zou stopzetten. Toen dat niet gebeurde, werden de gegevens van minsten 37 miljoen gebruikers online vrijgegeven. De gegevens hadden ook betrekking op vroegere leden die al lang het contact met de website hadden verbroken. Ashley Madison betaalde vorig jaar in de Verenigde Staten al een boete van 1,6 miljoen dollar wegens misleiding.

Bij luchtvaartmaatschappij Air France hebben de piloten de oprichting van een goedkoop dochterbedrijf, dat onder de codenaam Boost werd ontwikkeld, goedgekeurd. Door de instemming van de piloten kan Air France deze herfst met de nieuwe dochter van start gaan. Boost moet met zijn lagere kosten marktaandeel terugwinnen op routes waar de concurrentie en prijsdruk het zwaarst zijn. Daarbij wil men ook werken met goedkoper cabinepersoneel. Om het project te laten lukken, is de steun van de piloten echter onontbeerlijk. De piloten vormen immers de machtigste beroepsgroep binnen de luchtvaartonderneming. Met het cabinepersoneel was eerder al een akkoord gesloten.

In de Verenigde Staten heeft tapijtgroep Beaulieu of America bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De groep, eerder uit de West-Vlaamse textielgroep Beaulieu afgesplitst, wordt met een belangrijke schuldenlast geconfronteerd en wordt met een zware concurrentie van partijen zoals Mohawk, Shaw, Engineered Floors of Interface. Bovendien verkiezen steeds meer consumenten een harde vloerbekleding boven tapijt. Het bedrijf lanceerde vorig jaar al een omvangrijk transformatieplan, maar dat heeft geen oplossing kunnen brengen. De schuldeisers bleken niet meer bereid nog verder uitstel te geven. Beaulieu of America is in handen van Mieke De Clerck, haar voormalige echtgenoot Carl Bouckaert en hun vier kinderen.

De Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar, tegenover 2,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 41 miljoen dollar tot 65 miljoen dollar. Het bedrijf zegt inmiddels 103,9 miljoen abonnees te hebben. Tijdens het tweede kwartaal kon het klantenbestand met 5,2 miljoen gebruikers worden opgevoerd. Er wordt aan toegevoegd dat de internationale markt inmiddels 50,1 procent van de totale gebruikersgroep vertegenwoordigt. Netflix lanceerde tijdens het voorbije kwartaal onder meer nieuwe reeksen van populaire series zoals House of Cards en Orange is the New Black. Met Okja werd ook een eigen film gelanceerd.

In de Verenigde Staten heeft de Franse bank BNP Paribas een schikking getroffen met de Federal Reserve vanwege het manipuleren van wisselkoersen. Daarbij werd overeengekomen dat de Franse financiële groep een boete van 215 miljoen euro betaalt. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Een aantal handelaren van de bank zouden over een periode van minstens zes jaar hebben deelgenomen aan de manipulatie van valutatransacties. BNP Paribas heeft naar eigen zeggen inmiddels aan zijn medewerkers strenge voorwaarden opgelegd. In mei trof de bank in hetzelfde dossier al een schikking van 350 miljoen dollar met het New York State Department of Financial Services.

De site van sportartikelenfabrikant Nike in Tessenderlo voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt nadat de werken aan de zonnecentrale op het dak van het complex werden afgerond. In totaal werden op het dak van de centrale 8.136 zonnepanelen gelegd. De centrale heeft een vermogen van 2,2 megawatt, waarmee ongeveer zevenhonderd gezinnen van energie zouden kunnen worden voorzien. De zonnepanelen kunnen 15 procent van de energiebehoefte van de site dekken. Samen met projecten rond windenergie, biomassa, waterkracht en geothermie zorgt de zonnecentrale ervoor dat het energieverbruik van Nike in Tessenderlo voor 100 procent uit duurzame bronnen komt.

Een twintigtal benzinestations van de energiegroep Shell in Nederland en Groot-Brittannië krijgen op korte termijn snelladers voor elektrische wagens. Daarvoor is Shell een samenwerking gestart met Allego, dochter van netwerkbedrijf Alliander. De eerste snelladers zullen worden geplaatst in de omgeving van Londen en Derby in Engeland en de Randstad in Nederland. Bedoeling is dat de snelladers tegen eind dit jaar operationeel zijn. Financiële details over het contract werden niet bekendgemaakt. Door het contract maakt Allego zijn debuut op de Britse markt. Het bedrijf beheert al meer dan tweehonderd snelladers in Nederland, België en Duitsland. Een tankbeurt met een snellader duurt ongeveer twintig minuten.

De Duitse sportartikelenfabrikant Puma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 968,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 11,9 miljoen euro naar 43,4 miljoen euro. Het bedrijf zegt dankzij de goede resultaten zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw te kunnen verhogen. Ook in april had Puma de verwachtingen al naar omhoog bijgesteld. Het bedrijf wijst voor de uitstekende resultaten naar sterke verkopen, die gesteund werden door ambassadeurs zoals Usain Bolt en Rihanna. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van de reorganisatie, die volgens planning zou verlopen.

De Russische autofabrikant Avtovaz, eigenaar van het merk Lada, wil ruim achtduizend banen schrappen. Nog dit jaar zouden zesduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgend jaar zouden nog eens tweeëntwintighonderd medewerkers moeten vertrekken. Avtovaz heeft een grote fabriek in de stad Toljatti in het district, maar wordt al vijf jaar met dalende verkopen geconfronteerd. De voorbije twee jaar heeft Avtovaz, dat door de Franse groep Renault wordt gecontroleerd, miljardenverliezen in de boeken moeten inschrijven. Het voorbije jaar verkocht Avtovaz ruim 400.000 wagens. De autoriteiten van Samara hebben beloofd dat getroffen werknemers geholpen zullen worden een nieuwe baan te vinden.

Internetbank Rabobank.be stopt met zijn beleggingsactiviteiten. De groep zal in België voortaan exclusief werken rond termijnrekeningen en spaarformules. Dat heeft Rabobank.be bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de regelgeving voor beleggingsproducten te complex wordt en aan de bank teveel geld en energie kosten. Om kostenefficiënt te kunnen blijven werken, zal de financiële groep zich alleen nog op spaarproducten toespitsen. De beleggingsactiviteiten worden verkocht aan Keytrade Bank. De impact van de beslissing op het personeelsbestand zou beperkt blijven. Slechts vijf werknemers zouden door de operatie worden geraakt. Voor hen zou binnen de groep naar een oplossing worden gezocht.

Het ecommerce-bedrijf Amazon wil onder de naam Anytime een chatdienst met belfunctie lanceren. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Amazon zou met Anytime de concurrentie willen aangaan met services zoals Facebook Messenger, iMessage en Google Allo. Opgemerkt wordt dat Amazon voor Anytime een consumentenonderzoek heeft opgezet, waaruit zou moeten blijken dat de realisatie van de applicatie zich al in een vergevorderd stadium bevindt. Anytime zou in eerste instantie gericht zijn op het uitwisselen van tekstberichten en telefoongesprekken. Daarbij zouden gebruikers bereikbaar zijn zonder het gebruik van een telefoonnummer. Anytime zou ook online shoppen ondersteunen.

Janssen Pharmaceutica zal voor de verwarming en koeling van zijn gebouwen in Beerse in de toekomst beroep doen op geothermie. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Het bedrijf kondigde daarbij na de zomer tot op een diepte van 2,4 kilometer naar aardwarmte te zullen boren. Met het project is een investering gemoeid van 40 miljoen euro. Het bedrijf ontving voor het project in totaal 7,5 miljoen euro ondersteuning van het Vlaamse Energie Agentschap, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het gebruik van aardwarmte kan op de site in Beerse ook de uitstoot van koolstofdioxide met mogelijk 30 procent worden afgebouwd.

Lees Verder

07:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.