24-07-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse automaker Toyota start waarschijnlijk over twee jaar met de massaproductie van elektrische auto's in China. Dat heeft de Japanse krant Asahi gemeld. Toyota wil met het initiatief volgens de bronnen inspelen op de doelstellingen die China op het gebied van elektrisch rijden heeft gesteld. Daarbij wordt verwacht dat tegen het midden van volgend decennium een vijfde van alle Chinese autoverkopen uit elektrische en hybride modellen zullen bestaan. Wanneer Toyota zijn Chinese productie van elektrische wagens zal opstarten, is afhankelijk van de gestelde regels en de aangeboden subsidies. Verwacht wordt dat de autobouwer van start zal gaan met enkele duizenden exemplaren per jaar.

De Amerikaanse overheid overweegt financiële sancties in te stellen tegen Venezuela. Daardoor zou het moeilijker worden om olie uit het Zuid-Amerikaanse land in dollars aan te kopen. Door de sancties zou de petroleumexport van Venezuela in belangrijke mate worden belemmerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De export van olie vormt voor Venezuela een cruciale bron van inkomsten. De Verenigde Staten zouden door de maatregel de regering van de socialistische president Nicolas Maduro, die met een aantal nieuwe initiatieven zijn macht over Venezuela verder hoopt te kunnen versterken, willen treffen. Een eerdere sanctie werd ook al tegen Iran uitgevaardigd.

Elon Musk heeft van de Amerikaanse regering naar eigen zeggen mondeling toestemming gekregen om een futuristische tunnel te bouwen, waardoor een supersnel transportsysteem van onder meer New York naar Washington zou kunnen worden gerealiseerd. Een reis tussen de twee steden zou met de hyperloop, een vacuüm buizenstelsel dat snelheden tot 1.200 kilometer per uur mogelijk maakt, nog een half uur in beslag nemen. Op dit ogenblik duurt een treinrit tussen beide steden nog drie uur en twintig minuten. The Boring Company, het bedrijf dat de hyperloop moet realiseren, zou uiteindelijk New York moeten verbinden met Philadelphia, Baltimore en Washington.

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 69 miljard Zweedse kroon of 7,2 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1 miljard kroon naar bijna 5,9 miljard kroon. De opbrengsten van Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, werden vooral gedrukt door lagere verkopen in Nederland en Duitsland. Magnus Hall, topman van Vattenfall, benadrukte dat het bedrijf verdere stappen heeft gezet in de richting van een toekomst zonder fossiele brandstoffen. De volgende twee jaar wordt een bedrag van 3 miljard euro geïnvesteerd in projecten voor duurzame energieopwekking.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf eBay heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat betekende een toename met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden op de verschillende platformen van eBay voor 21,5 miljard dollar artikelen verkocht. Dat vertegenwoordigde een groei met 4 procent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. In totaal werden 171 miljoen klanten geteld. Tijdens het tweede kwartaal konden 2 miljoen extra gebruikers worden aangetrokken. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op 493 miljoen dollar. Ook werd bekend gemaakt dat eBay voor 507 miljoen eigen aandelen heeft teruggekocht. Er is nog een terugkoop van 3 miljard dollar gepland.

In India heeft de regering van de deelstaat van New Delhi aan Philip Morris International en andere sigarettenfabrikanten de opdracht gegeven onmiddellijk alle reclame te verwijderen uit de tabakswinkels in de Indiase hoofdstad. Indien de bedrijven in gebreke blijven, wordt volgens de overheid een gerechtelijke procedure opgestart. De maatregel van de lokale overheid komt enkele dagen nadat bekend werd dat Philip Morris in New Delhi een massale promotiecampagne voor zijn sigarettenmerk Marlboro was gestart. Daarbij werden op verkooplocaties gratis sigaretten uitgedeeld, maar die tactiek is volgens de Indiase overheid in strijd met de nationale wetgeving. De tabaksfabrikanten zeggen wel legaal te handelen.

Deutsche Bank en JPMorgan Chase betalen opgeteld 148 miljoen dollar als onderdeel van een schikking in het schandaal met de Libor-rente. Deutsche Bank en JPMorgan Chase betalen respectievelijk 77 miljoen dollar en 71 miljoen dollar om een verdere juridische procedure te vermijden. De banken benadrukken dat de minnelijke schikking geen erkenning van schuld inhoudt. Een reeks Amerikaanse investeerders hadden een twintigtal banken aangeklaagd wegens verboden afspraken rond de London Interbank Offered Rate (Libor), een renteniveau dat banken hanteren om onderlinge kredieten af te rekenen. Eerder werden ook al met Citigroup en HSBC Holdings een schikking getroffen

Philips Lighting heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarentegen met 28 procent tot 73 miljoen euro. Vooral de led-divisie liet goede prestaties optekenen en kende een omzetgroei van 14 procent. De divisie vertegenwoordigt inmiddels 63 procent van de totale omzet van de groep, tegenover ruim de helft op hetzelfde tijdstip vorig jaar. De toenemende verkoop van led-verlichting was echter niet genoeg om de dalende verkoop van traditionele verlichting te compenseren. Ondanks de onzekere marktomstandigheden verwacht het bedrijf later dit jaar echter opnieuw omzetgroei.

De Amerikaanse verfproducent PPG Industries heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 50 procent tot 504 miljoen dollar. Het bedrijf zegt die positieve resultaten in belangrijke mate te danken te hebben aan een strikte kostendiscipline en bezuinigingen die het voorbije jaar werden doorgevoerd. PPG Industries, dat eerder vergeefs een bod deed op het Nederlandse concern AkzoNobel, zegt verder op zoek te blijven naar mogelijke overnames. Het bedrijf heeft daarvoor een budget van 3,5 miljard dollar gereserveerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is een samenwerking gestart met de Chinese batterijfabrikant Contemporary Amperex Technology Limited (CATL). Dat hebben een aantal partijen bekend gemaakt. De samenwerking zou betrekking hebben op de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen, maar omdat de twee partners zich tot geheimhouding hebben geëngageerd, zouden over het project geen officiële mededelingen worden gedaan. Contemporary Amperex zou na Tesla en Panasonic wereldwijd de grootste fabrikant van batterijen voor elektrische wagens zijn. De samenwerking suggereert dat Apple denkt aan de bouw van een eigen elektrische auto.

Het Britse telecomconcern Vodafone heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,5 miljard pond. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die terugval wordt echter in belangrijke mate toegeschreven aan ongunstige wisselkoerseffecten en de afsplitsing van de Nederlandse activiteiten. Indien met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou een omzetstijging met 2,2 procent zijn gerealiseerd. De Nederlandse activiteiten werden recent ondergebracht in de joint-venture VodafoneZiggo. Vittorio Colao, topman van Vodafone, benadrukte dat het bedrijf op het goede spoor zit om zijn jaardoelstellingen te halen.

Vanaf volgend jaar gaat de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen beroep doen op zogenaamde supertrams, die plaats bieden aan vijfhonderd passagiers. Er zijn al een aantal proefritten zonder reizigers gemaakt. De supertrams worden gevormd door een samenkoppeling van exemplaren van het type Hermelijn. De supertrams zullen vooral worden ingezet op de lijnen van de premetro, maar zouden ook voor een aantal andere trajecten kunnen worden ingezet. In september wordt de Antwerpse vloot uitgebreid met veertien exemplaren van het type Albatros. De oude trams van het type PCC zullen geleidelijk uit dienst worden genomen en over vijf jaar volledig uit de vloot worden gehaald.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een bijkomende financiële hulp van 1,6 miljard euro ter beschikking stellen van Griekenland. Daarover is een princiepsakkoord bereikt, maar aan de overeenkomst zijn nog wel een aantal voorwaarden verbonden. Eerder al was bekend gemaakt dat het internationale muntfonds zijn verdere financiële hulp aan Griekenland aan een schuldenplafond zou kunnen koppelen. Met een dergelijke maatregel zouden Griekenland en zijn Europese schuldeisers gedwongen worden om de actuele Griekse schuldenberg van ongeveer 320 miljard euro af te bouwen vooraleer het land zelf opnieuw de mogelijkheid zou krijgen naar de kapitaalmarkten terug te keren.

De frietkotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Alle bevoegde regeringen hebben daarvoor hun akkoord gegeven. Door de nationale erkenning komt de Belgische frietkotcultuur in aanmerking om opgenomen te worden in het immateriële werelderfgoed van de Unesco. Daarvoor is echter nog geen officiële aanvraag ingediend. België telt ongeveer vijfduizend frituren. Het land produceerde het voorbije jaar ook 4,4 miljoen ton verwerkte aardappelen en was wereldwijd de grootste exporteur van bevroren frieten. Een erkenning als erfgoed kan een belangrijke toeristische troef zijn. In totaal behoren elf Belgische producten - waaronder de Belgische biercultuur - tot het immateriële werelderfgoed.

Bij de Finse groep HMD Global heeft chief executive Arto Nummela zijn functie neergelegd. Een reden voor het vertrek van Nummela werd niet bekendgemaakt, maar wel werd aangegeven dat beide partijen in onderling overleg hebben beslist de samenwerking stop te zitten. Nummela wordt opgevolgd door Florian Seiche, die al langere tijd een directiefunctie bij HMD Global vervulde. HMD Global werd vorig jaar opgericht en brengt smartphones onder de merknaam Nokia op de markt. Nummela was voordien in dienst van Microsoft, waar hij bij de Nokia-divisie verantwoordelijk was voor de afdeling Azië, Midden-Oosten en Afrika. HMD Global heeft tot nu toe drie modellen smartphone op de markt gebracht.

Meer Nieuws

 

08:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.