25-07-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 4,9 miljard dollar terug tot 3,5 miljard dollar, maar die achteruitgang moet worden toegeschreven aan de boete van ruim 2,42 miljard dollar die door de Europese Commissie werd opgelegd aan Google, het dochterbedrijf van Alphabet. De boete heeft betrekking op vermeend machtsmisbruik van het bedrijf met zijn platform Google Shopping. Het bedrijf heeft wel aangekondigd de boete aan te vechten, maar moet de sanctie voorlopig wel in zijn boeken opnemen.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal vervoerde de maatschappij 35 miljoen passagiers. Dat vertegenwoordigde een toename met 12 procent tegenover het tweede kwartaal vorig boekjaar. De nettowinst liep met 55 procent op tot 397 miljoen euro. De maatschappij waarschuwt wel voor de volgende periode wel voor een druk op de tarieven omwille van overcapaciteit op de markt. In het eerste kwartaal kon Ryanair nog 1 procent hogere tarieven aanrekenen, maar de rest van het jaar worden lagere ticketprijzen verwacht.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 118 miljoen euro naar 161 miljoen euro op. Frans van Houten, topman van Philips, betoogde dat het bedrijf solide resultaten heeft laten optekenen. Hij verwees daarbij onder meer naar de omvang van het orderboek, dat met 8 procent is gestegen. Daarnaast maakte van Houten gewag van verbeterde marges, geholpen door hogere volumes, operationele verbeteringen en betere productiviteit. Philips kondigde ook aan vanaf het derde kwartaal voor 1,5 miljard euro aandelen in te kopen.

De Mexicaanse bottelaar Coca-Cola Femsa protesteert tegen de opzegging van een distributiecontract door de Nederlandse brouwer Heineken. Femsa zegt zich te beraden over mogelijke stappen tegen Heineken, maar voegt eraan toe te proberen op een constructieve manier met de Nederlandse groep in gesprek te blijven. Heineken kondigde eerder aan de distributie van zijn bier in Brazilië niet langer aan Femsa uit te besteden. Vanaf eind oktober zou de activiteit worden overgeheveld naar de voormalige Braziliaanse divisie van de Japanse brouwer Kirin, die eerder dit jaar voor Heineken werd ingelijfd. Femsa benadrukt echter dat distributiecontract pas over vijf jaar afloopt en wil een compensatie.

De Amerikaanse uitzender Manpower heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 1,6 miljoen dollar op tot 117 miljoen dollar. Het concern merkt op dat vooral kosten voor herstructureringen een negatieve impact hadden op het resultaat. Daarnaast wordt gewezen op de ongunstige weerslag van de relatief sterke dollar. Op basis van gelijke wisselkoersen zou het resultaat 6 procent hoger zijn uitgevallen. Manpower zelf sprak van sterke resultaten, waarbij het bedrijf profiteerde van een wereldwijd aantrekkende arbeidsmarkt in Europa en wereldwijd.

De Amerikaanse groep Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 28 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,2 miljard dollar het tweede kwartaal van vorig jaar. Halliburton zegt te hebben kunnen profiteren van de toenemende productie van de Noord-Amerikaanse schalievelden. Door de productieafspraken van de Opec, zijn de prijzen in de oliesector opnieuw opgelopen. Daardoor werden ook op de Noord-Amerikaans schalievelden nieuwe activiteiten opgestart.

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 973 miljoen dollar, tegenover 879 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent tot bijna 68 miljoen dollar. De groei werd vooral gedragen door de speelgoedmerken Nerf en Transformers. Ook games zoals Monopoly en The Gathering lieten goede resultaten optekenen. De verkopen van de merchandising liepen op met 20 procent. Vooral de merchandising rond de film The Last Knight uit de reeks Transformers leverden uitstekende resultaten op. In de gamesdivisie kon een omzetgroei met bijna 6 procent worden opgetekend.

Het Britse concern Reckitt Benckiser (RB) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard pond. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 4 procent tot 505 miljoen pond. Die terugval was echter vooral te wijten aan productieproblemen door een online aanval. Reckitt Benckiser had eerder al gewaarschuwd dat de aanval een impact zou hebben op de cijfers van de onderneming. Rakesh Kapoor, topman van Reckitt Benckiser, meldde dat het computer-virus bij het bedrijf vijftienduizend laptops, tweeduizend servers en vijfhonderd computersystemen had uitgeschakeld. De kost is geraamd op 100 miljoen pond.

Flavio Cattaneo, topman bij Telecom Italia, ontvangt van het bedrijf een vertrekpremie van 25 miljoen euro. Daarover hebben Telecom Italia en Cattaneo een overeenstemming bereikt. Cattaneo was in aanvaring gekomen met het Franse mediaconcern Vivendi, grootaandeelhouder van Telecom Italia, over de strategie die het bedrijf diende te volgen. Vivendi wil zijn greep op Telecom Italia verder versterken. Cattaneo heeft amper zestien maanden het Italiaanse bedrijf geleid. Ook zijn voorganger Marco Patuano diende na onenigheid met Vivendi op te stappen. Theoretisch had Cattaneo recht op een vertrekbonus die met aandelen en contanten tot mogelijk 50 miljoen euro had kunnen oplopen.

Het epilepsiemiddel Vimpat van de Belgische farmagroep UCB mag in Europa ook als monotherapie voor kinderen tussen vier en zestien jaar worden voorgeschreven. Dat staat in een advies van het Committee for Medicinal Products for Human Use van het European Medicines Agency (EMA). Eerder had het bedrijf ook al toestemming gekregen voor het gebruik van het geneesmiddel bij kinderen tussen zestien en achttien jaar en volwassen patiënten. Ook is aangegeven dat Vimpat als aanvullende behandeling zou kunnen worden gebruikt. Na het advies hoopt het bedrijf in de loop van het derde kwartaal een definitieve toestemming te krijgen voor het gebruik van Vimpat bij kinderen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair biedt mee op zijn noodlijdende Italiaanse sectorgenoot Alitalia. De Ierse groep heeft een niet-bindend bod op Alitalia uitgebracht. Verdere details over het voorstel werden niet meegedeeld. Neil Sorahan, financieel directeur van Ryanair, benadrukte dat het Ierse bedrijf met deze operatie verdere expansiemogelijkheden wil verkennen. Verwacht wordt dat Ryanair geen interesse heeft in een volledige overname van Alitalia, maar slechts een aantal interessante onderdelen zou willen inlijven. Volgens Italiaanse media zouden ook partijen zoals EasyJet, Lufthansa en Etihad biedingen op Alitalia hebben gedaan. Dankzij een overbruggingskrediet kan Alitalia voorlopig nog werken.

Het bedrijf Grab Taxi, een Aziatische concurrent van Uber, heeft met een investeringsronde een bedrag van 2 miljard dollar opgehaald. Aan de operatie namen het telecombedrijf Softbank en het Chinese bedrijf Didi Chuxing, concurrent van Uber, deel. Grab werd vijf jaar geleden opgericht in Maleisië, maar is inmiddels ook actief in Singapore, Indonesië, de Filipijnen, Vietnam, Thailand en Myanmar. Het bedrijf voegt eraan toe dat bij een andere groep investeerders wellicht nog eens 0,5 miljard dollar zal worden opgehaald. Daarmee wordt de waarde van Grab Taxi worden geraamd op een totaalbedrag van meer dan 6 miljard dollar. De investeringen zijn wellicht een defensieve maatregel tegen Uber.

Het vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 794 miljoen euro huuropbrengsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De huurinkomsten uit de winkelcentra, die het merendeel van de activiteiten van het vastgoedbedrijf vertegenwoordigen, liepen met 4,1 procent op tot 670 miljoen euro. De huuromzet uit kantoren daalde daarentegen met 17,5 procent, als gevolg van de verkoop van enkele panden in de loop van vorig jaar. De nettowinst steeg met 6,7 procent tot 614 miljoen euro. De groep meldt vooral goede cijfers in Spanje. In Nederland wogen daarentegen de problemen in de detailhandel op de prestaties.

De online broker BinckBank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 75,3 miljoen euro inkomsten geboekt, tegenover een omzet van 72,2 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het aantal transacties daalde weliswaar met 3 procent, maar de gemiddelde opbrengst per transactie ging met 6 procent omhoog. Verder zag Binck in België de transactieaantallen door de afschaffing van de speculatietaks met 23 procent stijgen. Daarmee liggen de transactieaantallen in België nu weer op het niveau van voor de invoering van de speculatietaks. De nettowinst ging met 7 procent omlaag tot ruim 15 miljoen euro, onder meer door hogere personeelskosten en servicekosten bij de gegroeide hypotheekportefeuille.

Sundar Pichai, chief executive van het internetbedrijf Google, treedt toe tot de raad van bestuur van moederconcern Alphabet. Dat heeft Alphabet bekend gemaakt. In de raad van bestuur zetelen onder meer ook Larry Page en Sergey Brin, oprichters van Google. Pichai staat ruim twee jaar aan het hoofd van Google. Hij werkt al dertien jaar voor Google. Bijna twee jaar geleden werd hij tot chief executive van het internetbedrijf benoemd. Hij was eerder verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome. Hij ontving vorig jaar een salaris van 200 miljoen dollar. Pichai wordt de tweede werknemer van Google in het bestuur van Alphabet, na Diane Greene, hoofd van de cloudafdeling van het internetbedrijf.

Meer Nieuws

08:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.