26-07-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 39,8 miljard dollar, tegenover 40,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,4 miljard dollar naar 3,9 miljard dollar. Het concern slaagde er tegen de verwachtingen in om meer mobiele klanten binnen te halen. Het bedrijf voegt eraan toe voor het lopende jaar vast te houden aan zijn winstverwachting. Gezien de onzekere inkomsten uit de verkoop van mobiele telefoons, kunnen volgens AT&T geen concrete omzetprognoses worden gegeven. Het concern wacht verder nog steeds op toelating van de overheid voor zijn geplande fusie met Time Warner.

Apple verliest op de Chinese smartphonemarkt verder terrein. Het bedrijf is van de vierde naar de vijfde plaats teruggevallen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Canalys over de Chinese smartphoneverkopen het tweede kwartaal van dit jaar. Apple wordt in China geconfronteerd met zware lokale concurrentie, die vooral goedkopere apparaten op de markt brengen. Huawei staat op de eerste plaats met een verkoop van 23 miljoen exemplaren, gevolgd door lokale sectorgenoten Oppo en Vivo. Op de vierde plaats staat nu Xiaomi met 15 miljoen eenheden. Er wordt wel verwacht dat Apple met de lancering van zijn nieuwe smartphone dit najaar in China opnieuw op een groter succes zou kunnen rekenen.

De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer ziet mogelijkheden om zijn activiteiten in Groot-Brittannië te versterken. Dat heeft Boris Collardi, topman van Julius Baer, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Hij wijst erop dat een groot aantal concurrenten door de brexit uit Londen vertrekt, terwijl een groot aantal vermogende klanten in Groot-Brittannië nog altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om te beleggen. Julius Baer heeft in Londen minder dan tweehonderd werknemers en zijn activiteiten in Britse pond vertegenwoordigen minder dan 4 procent van de totale portefeuille. De Zwitserse groep wil bijkomende specialisten aantrekken om de groei van zijn Britse portfolio uit te breiden.

De Amerikaans boekenketen Barnes & Noble moet een nieuwe poging ondernemen om een overnemer te zoeken. Dat heeft de activistische aandeelhouder Sandell Asset Management gezegd. Hij merkt op dat een nieuwe eigenaar de nodige financiële injecties moet kunnen bieden om een groei te garanderen. Sandell begon recent participatie van Barnes & Noble op te kopen en behoort inmiddels tot de tien grootste aandeelhouders van de groep. Sandell meent dat Barnes & Noble bij een verkoop een belangrijke meerwaarde tegenover zijn huidige beurskoers zou kunnen realiseren. Hoewel de boekenverkoop vooral online groeit, denkt Sandell dat Barnes & Noble met een sterke eigenaar nog vele mogelijkheden heeft.

Caterpillar, fabrikant van onder meer graafmachines, mijnbouwtrucks en bulldozers, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 802 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tot 11,3 miljard dollar. De omzet steeg met 9,6 procent tot 11,33 miljard dollar. Caterpillar heeft een moeilijke periode achter de rug, waarbij duizenden banen werden geschrapt, maar kan nu opnieuw profiteren van de verbeterde marktomstandigheden in de mijnbouw en de bouwsector in onder meer China. Jim Umpleby, chief executive van Caterpillar, benadrukte verder dat het bedrijf erin geslaagd is de kosten onder controle te houden, waardoor de marges opliepen.

Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met bijna één kwart op tot 1,6 miljard dollar, al moet daarbij wel rekening worden gehouden met inkomsten uit de verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen. Inge Thulin, topman van het conglomeraat, benadrukte dat de vijf bedrijfssegmenten van 3M een positieve groei hebben kunnen realiseren. Om die groei te ondersteunen en de portefeuille verder te versterken, heeft het concern volgens Thulin zijn investeringen versneld.

Het Amerikaanse concern Kimberly-Clark, fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde van 838 miljoen dollar naar 799 miljoen dollar. Nochtans werden belangrijke kostenbesparingen doorgevoerd, maar het bedrijf werd geconfronteerd met lagere verkoopprijzen en hogere tarieven voor onder meer de inkoop van ruwe materialen en grondstoffen. Bij de omzetverwachtingen voor het volledige jaar wordt nu met een status-quo of een marginale groei rekening gehouden.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 37 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter van 2,9 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Het probleem moet volgens de groep echter vooral worden toegeschreven aan eenmalige elementen, zoals de verkoop van Opel aan de Franse groep PSA Peugeot-Citroën. De verkoop van de Europese tak van General Motors, waartoe ook Opel behoort, wordt naar verwachtingen later dit jaar afgerond. Daarbij zal volgens het Amerikaanse concern in totaal ongeveer 5,5 miljard dollar moeten worden afgeschreven.

Griekenland is opnieuw teruggekeerd naar de financiële markten. Daarbij werd door de Griekse regering gewag gemaakt van een absoluut succes, nadat er met obligaties met een looptijd van vijf jaar een bedrag van 3 miljard euro was opgehaald. De operatie vormde de eerste uitgefite van Griekse obligaties in drie jaar. De helft van de operatie bestond uit nieuwe obligaties, terwijl het saldo een ruiloperatie vertegenwoordigde met waardepapier dat drie jaar geleden was uitgegeven. Opgemerkt wordt dat de Griekse uitgifte kon rekenen op een totale vraag van 6,5 miljard euro. De operatie was volgens Euclides Tsakalotos, Grieks minister van financiën, een bewijs van het vertrouwen in de economie van het land.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6 miljard dollar, tegenover 6,3 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter naar de identieke omzet wordt gekeken, kan gewag gemaakt worden van een groei met 6,6 procent. In de Verenigde Staten werd een groei met 3,9 procent gerealiseerd. De nettowinst steeg met 36 procent tot 6,1 miljard dollar. McDonald’s benadrukt daarbij het voorbije kwartaal de sterkste groei van de voorbije vijf jaar te hebben gerealiseerd. Volgens Steve Easterbrook, topman van McDonald’s, zijn steeds meer consumenten zich bewust van de verbeteringen die de keten doorvoert.

De Amerikaanse investeringsmaatschappijen Clayton Dubilier & Rice en Bain Capital werken aan een gezamenlijk bod op de margarinedivisie van Unilever, bekend van merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zender Sky News gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat de investeerders aan een aantal experts hebben gevraagd een bedrijfsplan voor de divisie uit te werken. Unilever had in april aangekondigd een overnemer te zoeken voor de margarine-activiteiten. De ingreep vormde een maatregel die het bedrijf moest toelaten zijn winstgevendheid op te drijven, zodat voor de aandeelhouders een grotere waarde kon worden gecreëerd.

Het mediaconcern Sanoma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 441,4 miljoen euro. Dat betekende een daling met bijna 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De terugval wordt vooral toegeschreven aan een daling van de inkomsten uit televisiereclame. De nettowinst daalde met 47,6 procent tot 50,8 miljoen euro, maar het voorbije jaar kon tijdens het tweede kwartaal van uitzonderlijke eenmalige baten worden geprofiteerd. Ook wordt gewezen op de verkoop van de televisiegroep SBS Broadcasting. In België en Nederland kon een operationele winst melden van 24,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging 15 procent.

Het Belgische postbedrijf Bpost zal vanaf volgend jaar aan zijn gepensioneerde medewerkers niet langer bijzondere kortingen voor het treinvervoer toekennen. Dat heeft de directie van Bpost in een brief aan zijn gepensioneerden meegedeeld. In ruil zou wel een aanzienlijke bijdrage worden gestort in het sociaal fonds voor de gepensioneerden van het bedrijf. Bpost zegt dat de maatregel noodzakelijk was om de tewerkstelling bij het bedrijf, dat in een inkrimpende postmarkt moet werken, veilig te stellen. Bovendien werd opgemerkt dat de kortingen ook een belangrijke administratieve druk veroorzaakten. Ook wordt gemeld dat senioren in het algemeen allerlei mobiliteitsvoordelen genieten.

Het Brits-Nederlandse concern Shell behoort samen met het Japanse technologieconcern Softbank tot mogelijke bieders op het Singaporese bedrijf Equis, dat zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van duurzame energie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De waarde van Equis wordt geraamd op 5 miljard dollar. Naast Shell zouden onder meer ook Engie, I Squared Capital en Orix geïnteresseerd zijn in de activiteiten van Equis, dat zich toespitst op energieprojecten op basis van wind, zon en water. De groep is actief in Australië, India, Indonesië, Japan, de Filipijnen, Taiwan en Thailand.

De eerste volledig elektrische bussen voor de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) zullen door de Poolse constructeur Solaris worden geleverd. De bestelling heeft betrekking op zeven elektrische midibussen, die iets kleiner zijn dan het standaardmodel. Het Brusselse vervoerbedrijf zal de exemplaren inzetten op de Citybuslijn die de bovenstad met de benedenstad verbindt en ook langs de voetgangerszone in het stadscentrum zal passeren. De eerste bussen zouden eind volgend jaar worden geleverd. Solaris ontving eerder dit jaar ook al een order van meer dan tweehonderd hybride bussen bij de maatschappij Transport En Commun (TEC) in Wallonië.

Meer Nieuws

08:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.