26-07-17

Internationaal Monetair Fonds (IMF) sluit verhuis naar Peking niet uit

Indien de Chinese economie zijn sterke groei kan handhaven, zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over tien jaar in Peking zijn gevestigd. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van de internationale financiële autoriteit, gezegd tijdens een colloquium van het Center for Global Development in Washington. Lagarde wees er daarbij op dat het Internationale Monetair Fonds er het volgende decennium een prioriteit moet van maken om zijn leden beter te vertegenwoordigen. In de richtlijnen van het Internationaal Monetair Fonds is bepaald dat het hoofdkantoor van de instelling is gevestigd in zijn grootste lidstaat.

“Om relevant te kunnen blijven, moet het Internationaal Monetair Fonds zo representatief mogelijk zijn en zijn leden beter vertegenwoordigen dan op dit ogenblik het geval is,” aldus Lagarde. “Indien de huidige groeitrends worden doorgezet, zullen een aantal grote opkomende markteconomieën - die dreigen op dit ogenblik in de structuur van de instelling ondervertegenwoordigd te worden - een meer prominente aanwezigheid toevertrouwd krijgen. Er is dan ook een mogelijkheid dat op termijn het Internationaal Monetair Fonds zijn zetel naar Peking zal verhuizen, indien de Chinese economie blijft groeien en in de instelling beter is vertegenwoordigd.”

Begin dit decennium voerde het Internationaal Monetair Fonds een aantal hervormingen door, waarbij ook een aantal nieuwe quota werden voorzien. Die hervormingen werden echter pas officieel na een goedkeuring van het plan door het Amerikaanse congres twee jaar geleden. Door de nieuwe regels wordt onder meer het stemrecht binnen de instelling herzien. Daarbij wordt het aandeel van de ontwikkelde economieën afgebouwd, waarbij vooral Europa wordt getroffen, terwijl meer zeggingskracht wordt verleend aan de opkomende markten. De hervormingen vormden de grootste herziening in het beleid van het Internationaal Monetair Fonds sinds de oprichting van de instelling.

Over twee jaar wordt een nieuwe herziening in het vooruitzicht gesteld.

Lees Verder

 

11:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: imf |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.