28-07-17

Nieuwsoverzicht

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,23 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De stijging kan volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de prestaties van zijn kernproducten. Cimzia was met een verkoop van 663 miljoen euro de voorbije zes maanden het belangrijkste product van het Belgische farmabedrijf. De nettowinst steeg met 44 procent tot 431 miljoen euro. Een gedeelte van die stijging moet worden toegeschreven aan een eenmalige bate van 56 miljoen euro uit een licentie-akkoord voor het allergiemiddel Xyzal zonder voorschrift in de Verenigde Staten.

Brouwer AB InBev heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was onder meer te danken door een volumegroei met 1 procent tot bijna 158 miljoen hectoliter. Bij de internationale merken - zoals Budweiser, Stella Artois en Corona - konden de inkomsten met 8,9 procent worden opgedreven. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 12 procent tot iets minder dan 5,4 miljard dollar. Het concern maakte verder onder meer bekend 2 miljard dollar te willen investeren in de Verenigde Staten, waarmee vooral de verkoop van premiumbier moet worden ondersteund.

De luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines, Virgin Atlantic en Air France-KLM creëren samen met Alitalia een wereldwijde joint-venture. Daarmee worden twee bestaande joint-ventures rond Air France-KLM samengevoegd. De nieuwe samenwerking moet dagelijks bijna driehonderd rechtstreekse transatlantische vluchten garanderen. Ook worden belangrijke synergieën voorzien. Ook wil Air France-KLM zijn samenwerking met China Eastern versterken. Delta Air Lines en China Eastern nemen elk een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse groep, waarmee een totaalbedrag van 751 miljoen euro is gemoeid. Air France-KLM neemt voor 247 miljoen euro een belang van 31 procent in Virgin Atlantic.

Het spoorbedrijf Eurostar, operator van de hogesnelheidstrein tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een een omzet gerealiseerd van 452,6 miljoen Britse pond. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten, zou een omzetgroei met 6 procent zijn gerealiseerd. In totaal werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 5,04 miljoen reizigers vervoerd. Dat vertegenwoordigde een toename met 1 procent tegenover de eerste helft vorig jaar. Er werd vooral een groei gemeld bij Amerikaanse reizigers, die profiteerden van het goedkopere Britse pond.

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, heeft Bill Gates ingehaald als de rijkste persoon van de wereld. Bezos profiteerde daarbij van de beurswinst die het bedrijf maakte, waardoor het aandeel van Amazon een waarde kreeg van 1.065,92 dollar. De portefeuille Amazon-aandelen van Bezos kreeg daardoor een waarde van 90,9 miljard dollar. Het vermogen van Bill Gates, oprichter van Microsoft, wordt geraamd op 90,7 miljard dollar. Gates stond in de lijst van wereldwijde miljardairs al meer dan vier jaar op de eerste plaats. Bezos, die een belang van ongeveer 17 procent heeft in Amazon, stond begin dit jaar nog op een vierde plaats. Sindsdien heeft hij echter Warren Buffett en Amancio Ortega ingehaald.

Autobouwer Porsche moet 22.000 wagens van het type Cayenne met een drieliter turbodiesel-motor in Europa terugroepen. Dat heeft Alexander Dobrindt, Duits minister van verkeer, bekendgemaakt. Volgens Dobrindt is in de wagen een ongeoorloofd uitschakelsysteem voor reiniging van uitlaatgassen vastgesteld. De minister wijst op het gebruik van frauduleuze software. De Duitse overheid heeft voor het model een toelatingsverbod uitgevaardigd, waardoor ook geen nieuwe exemplaren op de markt mogen worden gebracht. Eerder werd het gebruik van frauduleuze software ook al bij Volkswagen en Audi, zustermerken van Porsche, vastgesteld.

Het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn, onder meer toeleverancier van Apple, investeert een bedrag van 10 miljard dollar in de bouw van een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Wisconsin. Onder meer zullen in de fabriek lcd-schermen worden geproduceerd. Dat heeft Donald Trump, president van de Verenigde Staten, bekend gemaakt. De fabriek zal in eerste instantie werk bieden aan ongeveer drieduizend mensen, maar uiteindelijk wordt gerekend op mogelijk dertienduizend werknemers. Scott Walker, gouverneur van Wisconsin, noemde de investering het grootste project van economische ontwikkeling uit de geschiedenis van zijn staat. Foxconn zou nog meer Amerikaanse investeringen plannen.

Een rechtbank in Los Angeles heeft de erfgenamen van de overleden popzanger Michael Jackson opgedragen aan producer Quincy Jones ruim 9 miljoen dollar te betalen. Quincy Jones eiste van de maatschappij MJJ Productions, die de nalatenschap van Jackson vertegenwoordigt, ongeveer 30 miljoen dollar. Jones leverde een belangrijke bijdrage tot succesprojecten van Jackson zoals de albums Thriller, Bad en Off the Wall. De producer claimde daarbij de rechten op bewerkingen van de originele opnames. Op basis daarvan eiste Jones de rechten op het gebruik van de songs in de film This is It en voorstellingen van Cirque de Soleil. De erfgenamen van Jackson boden slechts een betaling van 392.000 dollar aan.

De Zuid-Koreaanse technologiegroep Samsung heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationele winst van 14,07 biljoen won of 10,8 miljard euro geboekt. Dat betekende een stijging met bijna 90 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 61.000 miljard won. Het Zuid-Koreaanse concern profiteerde vooral van de sterke prestaties van zijn chipdivisie, die een recordomzet van 7,2 miljard dollar liet optekenen. Daarnaast kon ook de nieuwe generatie van de smartphone Galaxy uitstekende resultaten liet optekenen. De verkopen van het nieuwe model werden voor het eerst voor een volledig kwartaal in de boeken opgenomen.

Frankrijk heeft de scheepswerf STX France in Saint-Nazaire, waar 2.700 mensen werken, genationaliseerd. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van economie, bekend gemaakt. Le Maire benadrukte dat het land zijn voorkooprecht op STX France heeft beslist uit te oefenen. Met de operatie wil de Franse regering volgens de strategische belangen van het land verdedigen. Volgens Le Maire zou de privatisering 80 miljoen euro kosten. Hij benadrukte wel dat de Franse regering niet van plan is om de scheepswerf op lange termijn in overheidshanden te houden. De Franse werven werden vorig jaar te koop gezet nadat het Zuid-Koreaanse moederconcern STX Offshore & Shipbuilding failliet was gegaan.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 38 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In zijn Noord-Amerikaanse thuismarkt boekte het bedrijf 22,3 miljard dollar inkomsten, terwijl de internationele divisie 11,4 miljard dollar omzet realiseerde. De nettowinst viel echter met 77 procent terug tot 197 miljoen dollar. De achteruitgang kon volgens het bedrijf worden verklaard door hogere kosten, die van 29,12 miljard dollar naar 37,33 miljard dollar opliepen. Die hogere uitgaven hadden vooral betrekking op marketing en de ontwikkeling van diverse nieuwe technologieën.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 573,9 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed bovendien een nettoverlies van 116 miljoen euro. Daarmee werd het negatieve resultaat nog met 9 procent uitgediept. De achteruitgang moet vooral worden verklaar door dalende reclame-inkomsten. Twitter merkt wel op tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar 5 procent meer maandelijkse gebruikers te hebben kunnen tellen. Het aantal dagelijkse gebruikers nam met 12 procent toe. Jack Dorsey, chief executive van Twitter, toonde zich tevreden met die groei.

Het biotechbedrijf Galapagos heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 73 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 24 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat het operationeel verlies nog met bijna 9 miljoen euro opliep tot 32,9 miljoen euro. Uiteindelijk diende het bedrijf een nettoverlies te boeken van ruim 49 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van ruim 32 miljoen euro de eerste helft vorig jaar. Het bedrijf wijst erop goed gepositioneerd te zijn om zijn brede portefeuille voor onderzoek en ontwikkeling verder te zetten. Galapagos verwacht dit jaar een cashburn tussen 135 miljoen euro en 155 miljoen euro.

De directie van het Franse energiebedrijf Engie heeft met vier vakbonden een akkoord gesloten over het Franse luik van de herstructurering. In Frankrijk, België en Groot-Brittannië zullen door die operatie 504 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat heeft een woordvoerder van de groep bekend gemaakt. In België worden 116 banen bedreigd, terwijl in Groot-Brittannië alle 76 arbeidsplaatsen worden geschrapt en een filiaal wordt gesloten. De meeste ontslagen vallen op de Franse hoofdzetel, maar zouden grotendeels kunnen worden opgevangen met een vrijwillige vertrek, interne mobiliteit en vervroegde pensioen. De herstructurering kadert in de strategie van Engie om zich meer op duurzame energie toe te spitsen.

Autobouwer Volkswagen zegt op dit ogenblik geen standpunt in te nemen rond de geruchten die in de Duitse pers werden verspreid over een mogelijke samenzwering met andere constructeurs. Anderzijds benadrukt Volkswagen dat in de autosector een uitwisseling van informatie over technische aspecten gebruikelijk is, waardoor immers de snelheid en kwaliteit van innovaties toeneemt. Het bedrijf zegt dat het vaak noodzakelijk is onderling de haalbaarheid en standaardisering van bepaalde technische oplossingen te bespreken, aangezien er vaak sprake is van nieuwe technologieën waarvoor nog geen regulerende richtlijn beschikbaar zijn, maar waarbij de eerlijke concurrentie nooit in het gedrang zou zijn.

Meer Nieuws

07:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.