29-07-17

Nieuwsoverzicht

De alliantie van Renault en Nissan - die inmiddels ook Mitsubishi - is tijdens de eerste helft van dit jaar de grootste autoverkoper van de wereld geworden. De combinatie verkocht bijna 5,3 miljoen wagens. Volkswagen, die eind vorig jaar nog wereldwijd marktleider was, zakt met 5,2 miljoen verkochte exemplaren terug naar een tweede plaats. De Japanse groep Toyota vervolledigt met 5,1 miljoen wagens de top drie. De combinatie Renault-Nissan dankt zijn leidende positie aan de toevoeging van Mitsubishi aan de portfolio. Renault en Nissan zijn weliswaar afzonderlijk bedrijven, maar hebben grote wederzijdse participaties en worden beiden geleid door topman Carlos Ghosn.

Brouwer AB Inbev heeft het bedrijf Hiball uit Californië, producent van energiedranken, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De overname van Hiball biedt AB InBev de mogelijkheid zijn portfolio alcoholvrije dranken verder uit te breiden. Hiball werd twaalf jaar geleden opgericht door Todd Berardi. Het bedrijf telt inmiddels een twintigtal werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 40 miljoen dollar. Hiball is een producent van biologische energiedranken, die onder meer cafeïne en guarana als supplementen hebben. Tegen midden volgend decennium moet 20 procent van de portfolio van AB Inbev bestaan uit alcoholarme en alcoholvrije dranken.

De zestien grootste winkelcentra van België hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 21 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 1,19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt een rapport van het Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers (BLSC). Over de eerste zes maanden van het jaar werd een terugval met 0,45 procent tot 43 miljoen bezoekers opgetekend. Vorig jaar werd al een daling met 3,3 procent gemeld, maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kon een lichte heropleving worden gemeld, volgens de organisatie vooral te danken aan een sterke uitbreiding van het winkelcentrum Les Grands Prés in Bergen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 72,7 miljard euro, tegenover meer dan 60,27 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 1 miljard dollar op naar 3,6 miljard dollar. Het bedrijf kon vooral profiteren van de aantrekkende olieprijs en kostenbesparingen. De upstream-divisie meldde een winst van 339 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. In de downstream-divisie steeg de winst van 1,8 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. De gemiddelde productie bleef nagenoeg status-quo op 3,5 miljoen vaten per dag. Er werden voor ruim 9 miljard dollar activa verkocht.

Het Amerikaanse speelgoedconcern Mattel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 974,5 miljoen dollar, tegenover 957,3 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er werd echter ook een verlies geboekt van 56,1 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 19,1 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf moest onder meer bij dochtermerk Barbie een verkoopdaling met 5 procent melden. Ook bij Fischer-Price werd een achteruitgang met 3 procent geregistreerd. Bij de rest van de portfolio kon wel een groei met 10 procent worden genoteerd, onder meer te danken aan de lancering van nieuwe merchandising van de filmreeks Cars.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 5,7 miljard dollar. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een omzetgroei met 8 procent opgetekend. De winst daalde echter van 754,1 miljoen dollar naar 692 miljoen dollar. Het bedrijf maakt gewag van zwakke Amerikaanse marktomstandigheden. Daarom werd besloten om de 379 winkels van dochtermerk Teavana, dat vijf jaar geleden werd overgenomen, te sluiten. Er wordt opgemerkt dat er voorlopig ook geen verbetering in de vooruitzichten van Teavana kunnen worden opgemerkt. De producten van Teavana worden voortaan in filialen van Starbucks verkocht.

De Amerikaanse chipproducent Intel Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een stijging met 9 procent opgetekend. De nettowinst steeg van 1,3 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar. Het bedrijf merkt op in alle sectoren de voorbije periode een groei te hebben kunnen laten optekenen. De computer-afdeling meldde een omzetstijging met 12 procent tot 8,2 miljard dollar, terwijl bij de datacenter-divisie een toename met 9 procent tot 4,4 miljard dollar werd opgetekend. De activiteiten rond het internet-of-things groeiden met 26 procent tot 720 miljoen dollar.

Luierfabrikant Ontex heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis kende de omzet een toename met 5,2 procent. Negatieve wisselkoerseffecten kostten het bedrijf daarentegen 0,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 8,8 procent tot 71,5 miljoen euro. Charles Bouaziz, chief executive van Ontex, maakte daarbij gewag van een sterke prestatie. Ontex zegt te verwachten dit jaar een snellere groei te zullen kennen dan de gemiddelde markt. Wel wordt gewezen op een volatiele ontwikkeling van de wisselkoersen en een negatieve invloed van grondstofprijzen.  

De Franse holding Kering - eigenaar van luxemerken zoals Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Puma - heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 78 procent op tot 826 miljoen euro. De groei was in belangrijke mate te danken aan Gucci, waar de omzet met 45,5 procent toenam tot 2,8 miljard euro, terwijl Yves Saint Laurent een stijging met 29,7 procent tot 710,8 miljoen liet optekenen. In Asia-Pacific werd een omzetgroei van 34,4 procent opgetekend, gevolgd door West-Europa (33,5 procent), Noord-Amerika (20,7 procent) en Japan (6,4 procent).

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 6,4 procent tot 2,4 miljard euro. Vorig jaar kon de bank echter wel een uitzonderlijke winst van 597 miljoen euro boeken door de verkoop van zijn participatie in Visa Europe. De Franse bank kon het voorbije kwartaal naar eigen zeggen rekenen op sterke opbrengsten uit de derivatenhandel en een afbouw van de voorzieningen voor slechte leningen. Jean-Laurent Bonnafé, topman van BNP Paribas, maakte in een commentaar dan ook gewag van een bijzonder goed resultaat.

Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst stegen echter van 273 miljoen euro naar 466 miljoen euro. John Cryan, topman van Deutsche Bank, gaf toe dat de resultaten een verbetering vertegenwoordigden tegenover het tweede kwartaal vorig jaar, maar nog steeds niet op punt staan. Vooral wordt gewezen op de zwakke prestaties van de zakenbank. De inkomsten uit vastrentende waarden zoals obligaties daalden met 12 procent, terwijl bij de handel in aandelen zelfs een achteruitgang met 28 procent moest worden gemeld.

Het Amerikaanse mediaconcern Comcast heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 21,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat het concern voor het tweede kwartaal op rij dankzij het succes van zijn filmdivisie Universal Pictures zijn winst heeft kunnen opdrijven. Universal kon een winstgroei van 60 procent boeken met nieuwe producties uit zijn franchises Fast & Furious en Fifty Shades of Grey. Ook de themaparken lieten goede prestaties optekenen. Daardoor konden tegenslagen in de kabeldivisie en de internetafdeling worden opgevangen.

Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,36 miljard dollar, tegenover 9 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De maatschappij boekte bovendien een recordverlies van 1,82 miljard dollar, terwijl het jaar voordien nog een winst van 103 miljoen dollar had laten optekenen. De achteruitgang is volgens het bedrijf te wijten aan zware eenmalige kosten. Daarbij wordt gewag gemaakt van 1,1 miljard dollar afschrijvingen op vliegtuigen, terwijl ook 808 miljoen dollar verliezen moesten worden ingeschreven op participaties die Etihad heeft Air Berlin en Alitalia. Daarnaast wordt ook gewezen op de druk van de terrorismedreiging.

Het Franse energiebedrijf Engie heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3,5 procent tot 1,3 miljard euro. In de Benelux diende echter een omzetdaling met 2,3 procent tot 4,56 miljard euro worden gemeld, terwijl de winst van 488 miljoen euro naar 242 miljoen euro terugviel. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf grotendeels worden toegeschreven aan de kerncentrale van Tihange, waar een reactor voor een groot gedeelte van het voorbije semester uit dienst bleef door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van het complex.

In Pakistan wordt premier Nawaz Sharif tot aftreden gedwongen nadat hij door het hoogste gerechtshof van het land hem schuldig had bevonden aan corruptie. De uitspraak is het gevolg van een schandaal dat door Panama Papers aan het licht is gekomen. Daarbij werd een onderzoek opgestart naar de rijkdom van de familie van Nawaz Sharif. Daarbij zou zijn gebleken dat de kinderen van de premier een aantal offshore bankrekeningen aanhielden. Uiteindelijk werd een aanklacht bevolen tegen Sharif, zijn twee zonen, een dochter, schoonzoon en een partijlid. Het hof eist dat de rechtszaak binnen zes maand moet zijn afgerond en benadrukte dat Sharif geen lid meer kan zijn van het nationale parlement.

Meer Nieuws

08:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.