28-07-17

Sportief succes niet afhankelijk van vroege specialisatie

Een sportieve specialisering op jonge leeftijd is niet altijd een aangewezen strategie om een succesvolle carrière in de gekozen discipline uit te bouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Thomas Jefferson University Hospital in Philadelphia bij meer dan dertienhonderd studenten aan Amerikaanse hogescholen en universiteiten en ruim zeventienhonderd professionele atleten. Er werd ook vastgesteld dat bij de atleten aan hogescholen en universiteiten vaker sprake was van kwetsuren dan bij hun professionele collega’s. Opmerkelijk genoeg zei slechts 22,3 procent van de professionele atleten dat hun eigen kinderen de toelating zouden krijgen vroeg een specialiteit te kiezen.

“Een specialisatie op jonge leeftijd wordt door vele Amerikaanse ouders bestempeld als een ideale strategie voor hun kind om een interessante studiebeurs aan een gerenommeerde universiteit te bemachtigen en zelfs een professionele sportcarrière te kunnen uitbouwen,” betoogt onderzoeksleider Patrick Buckley, professor sportgeneeskunde aan het Thomas Jefferson University Hospital. “In werkelijk blijkt die strategie echter niet altijd de beste optie. Er moest immers worden vastgesteld dat de atleten aan de Amerikaanse hogescholen gemiddeld twee jaar vroeger voor een sportieve specialisatie kozen dan hun collega’s in universitaire competities of het professionele circuit, die hoger zijn aangeschreven.”

Uit die vaststelling moet volgens professor Buckley worden afgeleid dat een specialisatie op een bijzonder jonge leeftijd geen enkel verband heeft met de kans op het bereiken van een elite-status in de gekozen discipline. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat atleten aan hogescholen gemiddeld voor hun dertien jaar een keuze voor een specialiteit hadden gemaakt, terwijl dat ogenblik bij collega’s aan universiteiten oploopt tot bijna vijftien jaar. Professionele atleten bleken gemiddeld ruim veertien jaar geworden te zijn vooraleer ze de keuze voor een specialiteit maakten. Wel bleek dat meer dan 80 procent van de atleten uit alle studiegroepen aangaf tevreden te zijn met de leeftijd waarop ze hun keuze hadden gemaakt.

Lees Verder

09:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sport |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.