30-07-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten werken motorfietsenfabrikant Harley-Davidson en autobouwer Tesla aan een partnership. Dat hebben een aantal bronnen gemeld, waarbij gewag werd gemaakt van een mogelijke ontwikkeling van een elektrische motorfiets. De geruchten konden echter nergens worden bevestigd. Wel wordt geopperd dat Tesla eerder al in verband is gebracht met de bouw van een elektrische motorfiets, maar die ontwikkelingen zouden zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Het is volgens de bronnen dan ook niet uitgesloten dat Harley-Davidson zijn expertise ter beschikking zou stellen om Tesla bij de bouw van vervoermiddel te helpen.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 62,9 miljard dollar, tegenover 57,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 1,7 miljoen dollar naar 3,35 miljoen dollar. Het concern kon daarbij profiteren van de hogere olieprijzen. In de upstream-divisie nam de winst van 890 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar toe, terwijl in de downstream-afdeling een groei met bijna 70 procent tot 1,4 miljard dollar kon worden opgetekend. De chemical-divisie diende echter een daling met 232 miljoen dollar tot 985 miljoen dollar te melden. De productie daalde met 1 procent tot 3,9 miljoen vaten per dag.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet wil zijn cabinepersoneel met twaalfhonderd bijkomende medewerkers uitbreiden. De aanwervingen zijn noodzakelijk om de aanhoudende groei van de onderneming te kunnen opvangen. Dat heeft EasyJet bekend gemaakt. De maatschappij zou zowel tijdelijke als permanente contracten aanbieden. EasyJet zou voor al zijn achtentwintig Europese basissen bijkomende krachten zoeken. In mei had EasyJet ook al bekend gemaakt 450 nieuwe piloten in dienst te willen nemen. Het cabinepersoneel van EasyJet bestaat op dit ogenblik uit ongeveer 6.900 medewerkers. Die moeten worden ingezet om jaarlijks ongeveer 70 miljoen passagiers te vervoeren.

Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,9 miljard euro. Dat betekent een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 16 procent tot 1,9 miljard euro. In totaal werden bijna 1,23 miljoen auto’s verkocht. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een omzetgroei met 4 procent tot 6,01 miljard euro gemeld, terwijl in Zuid-Amerika een stijging met 37 procent tot 2 miljard euro werden opgetekend. In Noord-Amerika werd daarentegen een achteruitgang met 8 procent tot 16,08 miljard euro geregistreerd.

Het Amerikaanse energieconcern Chevron heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 34,5 miljard dollar, tegenover 29,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het concern boekte tevens een winst van 1,5 miljard dollar, tegenover een verlies van 1,5 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. De omslag was te danken aan sterk verminderde afschrijvingen, aantrekkende resultaten en lagere operationele kosten bij exploratie en productie. De divisies upstream en downstream boekten een winst van respectievelijk 853 miljoen dollar en 1,2 miljard dollar, maar in de andere afdelingen diende een negatief resultaat van 598 miljoen dollar te worden geboekt.

Luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekent een stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van het concern - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - liep met 2,3 procent op tot 567 miljoen euro. De winst werd onder meer gedragen door lagere kosten voor brandstof. Het concern werd in mei wel geconfronteerd met een grote computerstoring bij British airways, waardoor het netwerk van de maatschappij volledig werd lamgelegd en honderden vluchten dienden te worden geschrapt en duizenden reizigers werden getroffen.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat betekent een stijging met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst is met 18 procent gestegen tot 505 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf bekend heeft gemaakt. Adidas wijst onder meer naar de groeiende middenklasse in China, waardoor op de Chinese markt steeds meer interesse in de producten van het Duitse merk kunnen worden opgetekend. Daarnaast wordt onder meer gewezen op een sterke vraag naar retroschoenen. Door deze prestaties werden de verwachtingen voor het hele jaar opgevoerd.

Rekruteerder Randstad heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in werkdagen, overnames en wisselkoerseffecten zou een omzetgroei met bijna 15 procent worden gerealiseerd. De groei op eigen kracht lag naar eigen zeggen op het hoogste niveau in zes jaar. De nettowinst daalde met 2 procent tot 152,6 miljoen euro. Die achteruitgang was volgens het concern te wijten aan investeringen in digitalisering. Vooral in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje werd een sterke groei opgetekend.

De manier waarop gratis emissierechten in de Europese Unie worden vastgesteld en verdeeld, hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft het Europees hof van justitie in Luxemburg beslist. Het staalconcern ArcelorMittal had het systeem aangevochten en stelt dat voor een aantal producten de regelgeving niet correct werd toegepast. Onder meer werd erop gewezen dat een gedeelte van de uitstoot door het bedrijf zelf wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Tevens voerde het bedrijf aan dat de Europese Commissie bij zijn berekening niet van de meest nauwkeurige wetenschappelijke gegevens gebruik had gemaakt. De Europese rechter wees de klachten van het staalconcern echter af.

De investeringsfondsen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en CVC Capital Partners werken aan een gezamenlijk bod op de divisie speciaalchemie van AkzoNobel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Ook Advent International en Apollo Global Management zouden overwegen een bod uit te brengen. De verkoop zou meer dan 9 miljard euro moeten opleveren. AkzoNobel wil zijn divisie speciaalchemie afstoten om extra waarde te creëren voor de aandeelhouders. De chemietak behaalde vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro en vertegenwoordigde daarmee een derde van de totale opbrengsten van AkzoNobel. De divisie leverde een brutowinst op van 1 miljard euro.

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,63 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18 procent tot 191 miljoen euro, waarbij gewezen wordt op lagere investeringskosten en een aantal kostenbesparingen. Het bedrijf merkt op dat de opbrengsten onder druk stonden door de achteruitgang op de zakelijke markt, maar dat kon gedeeltelijke worden gecompenseerd door een vooruitgang op de consumentenmarkt, waar onder meer geprofiteerd kon worden van het bundelen van diensten zoals telefonie, internet en televisie.

De veilingprijs van noordzeegarnaal is opgelopen tot absolute recordniveaus. Dat hebben vertegenwoordigers van het departement landbouw en visserij bekend gemaakt. Gewezen wordt op een beperkte aanvoer, waardoor de prijzen worden opgedreven. Acht jaar geleden werd een gemiddelde veilingprijs van 2,76 euro per kilogram opgetekend. Vorig jaar was al een gemiddelde prijs van 6,95 euro geregistreerd, maar recent diende een niveau van 13,66 euro worden opgetekend. Door de schaarste aan garnalen in de Noordzee, kiezen vele vissers voor alternatieven zoals tong of schol. Daardoor valt de aanvoer van garnalen nog verder terug. Vlaamse vissers halen jaarlijks gemiddeld 500 ton garnalen op.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Infrabel moeten samen een stiptheidsplan uitwerken om de dienstverlening voor de reizigers te verbeteren. Dat heeft het minister van mobiliteit bevestigd. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar kon een toename van de stiptheid worden opgetekend, maar in mei diende een terugval te worden gemeld. De problemen zouden te wijten zijn geweest aan de warmte en de grote temperatuurverschillen. Tegen januari volgend jaar moet volgens François Bellot, minister van mobiliteit, een plan worden voorgesteld om een betere stiptheid te garanderen. Onder meer wil de minister lijnmanagers aanstellen om problematische verbindingen op te volgen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen zou vier van de zeven topkaders bij dochtermerk Audi willen vervangen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. De wijzigingen in het management zouden in september aangekondigd worden. Tegen die deadline zouden een aantal opvolgers moeten zijn geselecteerd. Volgens het tijdschrift Manager Magazin zouden bij Audi financieel directeur Axel Strotbek, salesdirecteur Dietmar Voggenreiter, productieverantwoordelijke Hubert Waltl en personeelsdirecteur Thomas Sigi vervangen worden. Rupert Stadler, chief executive van Audi, zou voorlopig kunnen aanblijven. Hij zou de steun genieten van de families Porsche en Piëch.

De Yara Birkeland, het elektrische droneschip van de Noorse bedrijven Yara en Kongsberg, zal in de tweede helft van volgend zijn te water worden gelaten. De Yara Birkeland wordt voorgesteld als het eerste emissievrije autonome containerschip ter wereld. Het containerschip, waarvan de ontwikkeling ongeveer 20 miljoen euro kost, vaart volledig op elektrische batterijen. In eerste fase zal nog wel een bemanning aan boord zijn om het gedrag en de koers van het schip op te volgen. Over drie jaar zou een autonome inzet van het schip daadwerkelijk mogelijk worden. Het droneschip moet kunstmest en chemicaliën van het bedrijf Yara door een fjord van Porsgrunn naar Brevik en Larvik brengen.

Meer Nieuws

08:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.