31-07-17

Toerisme wordt steeds meer een mobiele sector

Mobiele applicaties genieten bij de organisatie van een reis steeds meer bijval. Dat is de conclusie van een onderzoek van het toeristische platform Sygic Travel. Vastgesteld werd dat de consument bij het organiseren van zijn reis vijf keer meer op de smartphone beroep doet dan op een desktop. Drie jaar geleden was deze verhouding nog omgekeerd. Eén jaar later echter werden al meer reizen op een smartphone gepland dan op een computer. De onderzoekers voegen er aan toe dat deze toename ook leidt tot een groter volume online aanschaf van toeristische producten zoals overnachtingen, autohuur, vliegtuigtickets of uitstappen.

“Het gebruik van de smartphone om reizen te plannen is ook een aanzet tot een opmerkelijke gedragswijziging van de toerist,” benadrukken de onderzoekers. “Sinds begin dit jaar kon daarbij een stijging met 10 procent per maand worden opgetekend. Die groei ligt beduidend hoger dan op desktops.” Sygic Travel stelde daarbij ook vast dat de reizigers de meeste online uitgaven laten optekenen tijdens een bezoek aan steden zoals Parijs, New York, Londen, Rome of Barcelona. De meest bezochte locaties zijn de Karelsbrug in Praag; Big Ben, Buckingham Palace, Trafalgar Square en de Tower Bridge in Londen; het Trevifontein, het Colosseum en het Pantheon in Rome en de Eiffeltoren in Parijs.

Uit de studie kunnen volgens Lukas Nevosad, chief executive van Sygic Travel, bij het downloaden van offline kaarten nog een aantal opmerkelijke conclusies worden getrokken. “Normaal downloaden internet-gebruikers het vaakst kaarten van de eigen regio,” wordt er opgemerkt. “Fransen zullen in eerste instantie kaarten van Frankrijk of Parijs raadplegen, maar die regel geldt niet voor een land zoals Polen, waar nauwelijks een interesse in kaarten van het eigen land kan worden opgetekend. Daarentegen tonen Poolse online gebruikers vooral een interesse voor Kroatië en andere Zuid-Europese landen en steden.

Lees Verder

12:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Testosteron middel om strijdkracht te versterken

Hormonen zoals testosteron hebben een belangrijke impact op de competitiviteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Wake Forest University bij een populatie Californische muizen. Na een overwinning blijkt immers in de hersenen testosteron te worden vrijgegeven, waardoor een nieuwe overwinning in de toekomst waarschijnlijker zou worden.

Lees Verder

 

12:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook mobiele reclame is weersgevoelig

De weersomstandigheden hebben ook een impact op de bijval van mobiele reclame. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Operations Research and the Management Sciences. Opgemerkt wordt dat bepaalde weersomstandigheden de consument kunnen aanzetten op mobiele reclame in te gaan. Tevens kan ook een verband worden opgetekend tussen de weersgesteldheid en de toon van de communicatie.

Lees Verder

 

12:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Risicomanagement in financiële sector geen onverdeeld succes

De aanstelling van risicomanagers om het risico op wangedrag of onvoorzichtigheid in de Amerikaanse bankensector te beperken na het uitbeken van de financiële crisis bijna tien jaar geleden, is geen succes gebleken. In werkelijk bleek men vaak de kat bij de melk te zetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto, de University of Illinois en de Harvard University.

Lees Verder

 

12:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voetgangerstrafieken instrument tegen criminaliteit

De sluiting van een bedrijf of een handelszaak - zelfs tijdelijk - betekent bijzonder slecht nieuws voor de onderneming. De verlaten omgeving doet immers de criminaliteit sterk oplopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers vooral worden gekoppeld aan het wegvallen van voetgangerstrafieken.

Lees Verder

 

12:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Feedback kan bedrijfsleider sterker team opleveren

Chief executives die feedback van hun medewerkers nastreven, leveren hun bedrijf de beste resultaten op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij chief executives en topmanagers bij vijfenzestig ondernemingen. Opgemerkt wordt dat de vraag naar feedback een gunstige impact heeft op het vertrouwen van het team, waardoor de prestaties een duidelijke verbetering kunnen kennen. De bereidheid om naar advies van medewerkers te polsen, kan volgens de onderzoekers een belangrijk alternatief zijn voor meer domineren vormen van leiderschap, zoals de uitstraling van de persoonlijke visie naar het team medewerkers.

“Een chief executive die een zekere graad van bescheidenheid aan de dag legt, kan de onderneming belangrijke voordelen opleveren,” benadrukt onderzoeksleider Sue Ashford, professor management aan de University of Michigan. “De bereidheid om feedback te zoeken bij de naaste medewerkers kan immers een belangrijke stimulans voor het team medewerkers betekenen, waardoor de onderneming betere prestaties kan laten optekenen. Bovendien is feedback een leiderschapsstrategie die zou kunnen worden gebruikt door managers die zich minder comfortabel voelen met het bepalen en uitdragen van grote visies.”

“Uit het onderzoek konden twee efficiënte strategieën worden vastgesteld om het vertrouwen van het managementteam te ondersteunen,” betoogt professor Ashford nog. “In de eerste plaats kon worden vastgesteld dat het uitdragen van een visie een efficiënte impact op de medewerkers heeft, maar eenzelfde effect kon worden verkregen door het zoeken naar feedback over de eigen stellingen en acties. Voor sommige leiders is een visionaire benadering echter geen comfortabele uitgangsbasis. Feedback is dan vaak een beter alternatief, op voorwaarde dat ook daadwerkelijk met de adviezen rekening wordt gehouden. Bij visionaire executives levert het zoeken van feedback daarentegen zelden een meerwaarde op.”

De resultaten van de studie suggereren volgens Sue Ashford dat chief executives best een keuze maken tussen een visionaire of een bescheiden leiderschapsstijl, maar liever geen tussenoplossing zoeken.

Lees Verder

12:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leiderschap |  Facebook |

Cruisetoeristen kiezen Boedapest tot topbestemming

Boedapest is voor cruisetoeristen dit jaar de beste bestemming van de wereld. Dat blijkt uit een enquête van de online community Cruise Critic. Opgemerkt wordt dat de reizigers vooral naar de geschiedenis van de schoonheid van de stad wijzen. Vaak wordt van de cruise volgens het rapport gebruik gemaakt om een langer bezoek aan de stad te brengen.

Lees Verder

 

10:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil dat het nicotinegehalte in sigaretten zou worden verlaagd tot een niveau waarop er geen verslavende impact meer zou worden ervaren. De maatregel is een onderdeel van een bredere strategie van de Amerikaanse voedselautoriteit om het aantal tabaksdoden gevoelig terug te schroeven. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 480.000 mensen overlijden aan de gevolgen van schadelijke tabaksconsumptie. Indien nu niet wordt ingegrepen zullen volgens Scott Gottlieb, topman van de Amerikaanse voedselautoriteit, zullen bij de huidige generatie jongeren uiteindelijk 5,6 miljoen slachtoffers een vroegtijdige dood kennen.

Het online toeristisch bedrijf Expedia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,59 miljard dollar. Dat was een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 10 procent tot 141 miljoen dollar. In totaal werden bij Expedia voor 22,84 miljard dollar boekingen geregistreerd. Dat was een stijging met 12 procent tegenover het tweede kwartaal volgend jaar. Dara Khosrowshahi, chief executive van Expedia, maakte gewag van sterke prestaties, waarbij in elke regio een groei kon worden gemeld. De sterkste stijging werd opgetekend bij dochtermaatschappijen HomeAway en Trivago, die een respectievelijke groei met 30 procent en 62 procent kenden.

Het voorbije jaar werden wereldwijd 250 miljard liter alcoholische dranken geconsumeerd. Dat betekende een daling met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt een rapport van het bureau International Wine & Spirits Research (IWSR). Daarmee moet voor het tweede jaar op rij een daling worden gemeld. De terugval is vooral te wijten aan een verminderd bierverbruik, waar een achteruitgang met 1,8 procent tot 185 miljard liter werd geregistreerd. De daling is voor 99,6 procent geconcentreerd in China, Brazilië en Rusland, drie van de vijf grootste markten. In Brazilië en Rusland moet vooral op de ongunstige economische omstandigheden worden gewezen, terwijl in China de smaak van de consument verandert.

Het Amerikaanse telecombedrijf Sprint heeft een fusievoorstel gedaan aan sectorgenoot Charter Communications. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Eerder was Charter nog in gesprek met T-Mobile US, maar toen die onderhandelingen geen uitkomst brachten, ging het kabelbedrijf met Sprint en Comcast rond de tafel. Sprint zou nu een concreet voorstel voor een complete fusie hebben gedaan. Eerder was enkel gewag gemaakt van een samenwerking op mobiel gebied. De nieuwe combinatie zou onder leiding komen van het Japanse concern SoftBank, dat nu al de controle over Sprint in handen heeft.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter met 11,3 procent tot 1,2 miljard euro. Onder meer wordt gewezen op de tegenvallende resultaten van zijn landbouwdivisie in Brazilië, waar de vraag naar pesticides afnam en het concern met een belangrijke voorraadvorming werd geconfronteerd. Ook de handel in voorschriftvrije geneesmiddelen bleef volgens het concern onder de verwachtingen. De omzetgroei was dan ook in belangrijke mate te danken aan de verkoop van voorschriftplichtige geneesmiddelen.

Het wordt bijzonder onzeker dat de Duitse groep Volkswagen zijn dochterbedrijven Ducati en Renk, respectievelijk fabrikanten van motorfietsen en transmissiesystemen, zal verkopen. Binnen de raad van toezicht van Volkswagen zou onvoldoende steun bestaan om de dochtermerken van de hand te doen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De verkoop van de divisies zou geld kunnen opbrengen om de gevolgen van de emissiefraude bij Volkswagen op te vangen. Binnen de raad van toezicht zouden echter vooral de vakbondsafgevaardigden zich tegen een verkoop verzetten. Volgens hen beschikt Volkswagen over voldoende financiële reserves om de fraudecrisis op te vangen.

Groot-Brittannië moet een wettelijke omschrijving van de Schotse whisky publiceren. Anders dreigt het product na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie in het gedrang te komen. Dat heeft Keith Brown, Schots minister van economie, gezegd. Onder meer wordt gewezen naar de Verenigde Staten, die al hebben duidelijk gemaakt een versoepeling van de productomschrijving te zullen nastreven. Daardoor zouden ook een reeks andere dranken zich volgens Brown als whisky op de markt kunnen profileren, terwijl ze niet aan de strikte vereisten van de sector voldoen. Een versoepeling van de maatregel zou volgens Brown in de Schotse whisky-productie ruim twintigduizend banen kunnen kosten.

Meg Whitman blijft bestuursvoorzitter van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Dat heeft Whitman gezegd naar aanleiding van berichten van een mogelijke overstap naar het alternatieve taxibedrijf Uber. Een aantal bronnen hadden tegenover het persbureau Bloomberg benadrukt dat Whitman één van de zes kandidaten was om bij Uber opvolger te worden van chief executive Travis Kalanick, die onder druk van investeerders zijn functie heeft neergelegd. Whitman benadrukt normaal nooit op geruchten te reageren, maar zegt dat de speculaties over haar toekomst onduidelijkheid bij HP Enterprise zouden kunnen teweegbrengen. Whitman benadrukte daarom uitdrukkelijk bij HP Enterprise te zullen blijven.

Het staalbedrijf ArcelorMittal investeert een bedrag van 96 miljoen euro in twee Franse fabrieken. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Aangekondigd werd dat in de fabriek van het bedrijf in Florange, gelegen in de regio Lorraine, een investering van 67 miljoen euro zal worden voorzien. Het budget zal onder meer worden voorzien voor de bouw van een productielijn die hoogresistent staal voor de autosector moet afleveren. De investering moet de fabriek opnieuw meer klanten kunnen opleveren. Daarnaast wordt ook een bedrag van 29 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek van het bedrijf in Duinkerke. Die middelen zouden onder meer worden gereserveerd voor technische verbeteringen.

Het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,4 miljard dollar, tegenover 7,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De groei was naar eigen zeggen vooral te danken aan een sterke volumegroei met 27 procent bij de ethyleenproducten, gekoppeld aan een volumestijging van 45 procent bij de aardolieraffinage. De nettowinst steeg met 4 procent tot 1,13 miljard dollar. Bob Patel, chief executive van LyondellBasell, stelde optimistisch te zijn voor het lopende jaar. Hij wees er daarbij op dat de grote onderhoudswerkzaamheden, die op de productie wegen, voorlopig achter de rug zijn.

Het Amerikaanse farmaconcern AbbVie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wijst wel op een negatief wisselkoerseffect van 0,9 procent. De operationele winst steeg van 2,4 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar, terwijl de nettowinst van 1,6 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar opliep. Richard Gonzalez, chief executive van AbbVie, stelde tevreden te zijn met de resultaten. De verkoop van het reumamiddel Humira kende wereldwijd een stijging met bijna 14 procent. Tevens wees Gonzalez op goede vooruitgang van de kandidaat geneesmiddelen die worden ontwikkeld.

Het Belgische staalbedrijf Bekaert heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetstijging was telkens voor 6,5 procentpunt te danken aan overnames en autonome groei. Daarnaast wordt een bijdrage van 2 procentpunt door gunstige wisselkoerseffecten gemeld. Het bedrijf wijst erop tijdens de eerste jaarhelft een recordomzet te hebben kunnen realiseren. Daarbij kon vooral profiteren van een sterke vraag uit de autosector en de bouwindustrie. De winst liep van 259 miljoen euro op naar 277 miljoen euro. Wel wordt gewezen op de impact van politieke onrust en economische instabiliteit in Latijns-Amerika.

De Spaanse financiële groep Banco Santander heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,61 miljard euro inkomsten gerealiseerd, tegenover een omzet van 7,57 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,3 miljard euro naar 1,75 miljard euro. De onderneming wijst op een toename van de portefeuille particuliere en zakelijke klanten, terwijl ook meer leningen werden verstrekt. De bank had eind juni een kapitaalratio van 9,58 procent, tegenover 10,66 procent tijdens het eerste kwartaal. Door een kapitaalverhoging met 7,07 miljard euro kon die dekkingsgraad inmiddels echter tot 10,72 procent worden opgetrokken. Volgend jaar wil Banco Santander een kapitaalratio van meer dan 11 procent bereiken.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 16,26 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 37 procent toe tot bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf wijst erop in nagenoeg alle sectoren een toename te hebben kunnen registreren, maar vooral de divisies basischemicaliën en energie lieten een sterke prestatie optekenen. Het bedrijf kon onder meer profiteren van schaarste op de markt voor isocyanaten, een basisproduct voor isolatieschuim. Het concern kon daardoor zijn prijzen opvoeren. Ook positieve wisselkoerseffecten en de overname van de onderneming Chemetall droegen bij tot de groei.

Polen moet onmiddellijk een einde maken aan de massale houtkap in het oerbos van Bialowieza. De praktijken zijn in strijd met de wetten op de natuurbescherming en vormen een ernstige bedreiging voor het gebied, dat tot het werelderfgoed van de Unesco behoort. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. De site, gelegen in het grensgebied met Wit-Rusland, is het laatste grote oerbos van Europa en de biotoop van de omvangrijkste kudde Europese bizons. De Poolse regering zegt echter dat de houtkap noodzakelijk is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan. Tevens wordt opgemerkt dat de activiteit een inkomen garandeert aan de lokale bevolking. Polen wil de houtkap verder zetten.

Meer Nieuws

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-17

Angst alleen al kan soort laten uitsterven

Alleen al angst kan een reden zijn om een soort te laten uitsterven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de McGill University en de University of Guelph.

Lees Verder


15:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw meestal door intieme partner om leven gebracht

In de Verenigde Staten is bij de moord op een vrouw meestal een intieme partner betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het US Centers for Disease Control and Prevention.

Lees Verder


14:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wandeling met de hond houdt senioren actief

Een dagelijkse wandeling met de hond is één van de meest efficiënte strategieën om de terugval van de activiteitsgraad op latere leeftijd te vermijden.  Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia (UEA) het Centre for Diet and Activity Research (Cedar) en de University of Cambridge.

Lees Verder


13:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw toont band tussen ongelijkheid en activiteitsgraad

Er kan een duidelijke link worden gelegd tussen de inkomensongelijkheid en de activiteitsgraad van de vrouw. Bij de man kan dat verband daarentegen niet worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Oxford University.

Lees Verder


12:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële inspanning voor tijdwinst verhoogt geluk

Wanneer geld wordt gebruik om tijdwinst te realiseren, verhoogt het geluk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Columbia en de Harvard Business School.

Lees Verder


11:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geweld heeft negatieve impact op cognitieve controle

Blootstelling aan geweld kan een negatieve impact hebben op het korte termijngeheugen en de cognitieve controle. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University bij meer dan vijfhonderd burgers in Colombia.

Lees Verder


10:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stereotypes arbeidsmarkt vooral te maken met functies

Wanneer op de werkvloer wordt gesproken over stereotypes moet meer naar de aard van het beroep dan naar het geslacht worden gekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California en de McGill University.

Lees Verder

09:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten werken motorfietsenfabrikant Harley-Davidson en autobouwer Tesla aan een partnership. Dat hebben een aantal bronnen gemeld, waarbij gewag werd gemaakt van een mogelijke ontwikkeling van een elektrische motorfiets. De geruchten konden echter nergens worden bevestigd. Wel wordt geopperd dat Tesla eerder al in verband is gebracht met de bouw van een elektrische motorfiets, maar die ontwikkelingen zouden zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Het is volgens de bronnen dan ook niet uitgesloten dat Harley-Davidson zijn expertise ter beschikking zou stellen om Tesla bij de bouw van vervoermiddel te helpen.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 62,9 miljard dollar, tegenover 57,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 1,7 miljoen dollar naar 3,35 miljoen dollar. Het concern kon daarbij profiteren van de hogere olieprijzen. In de upstream-divisie nam de winst van 890 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar toe, terwijl in de downstream-afdeling een groei met bijna 70 procent tot 1,4 miljard dollar kon worden opgetekend. De chemical-divisie diende echter een daling met 232 miljoen dollar tot 985 miljoen dollar te melden. De productie daalde met 1 procent tot 3,9 miljoen vaten per dag.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet wil zijn cabinepersoneel met twaalfhonderd bijkomende medewerkers uitbreiden. De aanwervingen zijn noodzakelijk om de aanhoudende groei van de onderneming te kunnen opvangen. Dat heeft EasyJet bekend gemaakt. De maatschappij zou zowel tijdelijke als permanente contracten aanbieden. EasyJet zou voor al zijn achtentwintig Europese basissen bijkomende krachten zoeken. In mei had EasyJet ook al bekend gemaakt 450 nieuwe piloten in dienst te willen nemen. Het cabinepersoneel van EasyJet bestaat op dit ogenblik uit ongeveer 6.900 medewerkers. Die moeten worden ingezet om jaarlijks ongeveer 70 miljoen passagiers te vervoeren.

Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,9 miljard euro. Dat betekent een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 16 procent tot 1,9 miljard euro. In totaal werden bijna 1,23 miljoen auto’s verkocht. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een omzetgroei met 4 procent tot 6,01 miljard euro gemeld, terwijl in Zuid-Amerika een stijging met 37 procent tot 2 miljard euro werden opgetekend. In Noord-Amerika werd daarentegen een achteruitgang met 8 procent tot 16,08 miljard euro geregistreerd.

Het Amerikaanse energieconcern Chevron heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 34,5 miljard dollar, tegenover 29,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het concern boekte tevens een winst van 1,5 miljard dollar, tegenover een verlies van 1,5 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. De omslag was te danken aan sterk verminderde afschrijvingen, aantrekkende resultaten en lagere operationele kosten bij exploratie en productie. De divisies upstream en downstream boekten een winst van respectievelijk 853 miljoen dollar en 1,2 miljard dollar, maar in de andere afdelingen diende een negatief resultaat van 598 miljoen dollar te worden geboekt.

Luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekent een stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van het concern - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - liep met 2,3 procent op tot 567 miljoen euro. De winst werd onder meer gedragen door lagere kosten voor brandstof. Het concern werd in mei wel geconfronteerd met een grote computerstoring bij British airways, waardoor het netwerk van de maatschappij volledig werd lamgelegd en honderden vluchten dienden te worden geschrapt en duizenden reizigers werden getroffen.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat betekent een stijging met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst is met 18 procent gestegen tot 505 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf bekend heeft gemaakt. Adidas wijst onder meer naar de groeiende middenklasse in China, waardoor op de Chinese markt steeds meer interesse in de producten van het Duitse merk kunnen worden opgetekend. Daarnaast wordt onder meer gewezen op een sterke vraag naar retroschoenen. Door deze prestaties werden de verwachtingen voor het hele jaar opgevoerd.

Rekruteerder Randstad heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in werkdagen, overnames en wisselkoerseffecten zou een omzetgroei met bijna 15 procent worden gerealiseerd. De groei op eigen kracht lag naar eigen zeggen op het hoogste niveau in zes jaar. De nettowinst daalde met 2 procent tot 152,6 miljoen euro. Die achteruitgang was volgens het concern te wijten aan investeringen in digitalisering. Vooral in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje werd een sterke groei opgetekend.

De manier waarop gratis emissierechten in de Europese Unie worden vastgesteld en verdeeld, hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft het Europees hof van justitie in Luxemburg beslist. Het staalconcern ArcelorMittal had het systeem aangevochten en stelt dat voor een aantal producten de regelgeving niet correct werd toegepast. Onder meer werd erop gewezen dat een gedeelte van de uitstoot door het bedrijf zelf wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Tevens voerde het bedrijf aan dat de Europese Commissie bij zijn berekening niet van de meest nauwkeurige wetenschappelijke gegevens gebruik had gemaakt. De Europese rechter wees de klachten van het staalconcern echter af.

De investeringsfondsen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en CVC Capital Partners werken aan een gezamenlijk bod op de divisie speciaalchemie van AkzoNobel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Ook Advent International en Apollo Global Management zouden overwegen een bod uit te brengen. De verkoop zou meer dan 9 miljard euro moeten opleveren. AkzoNobel wil zijn divisie speciaalchemie afstoten om extra waarde te creëren voor de aandeelhouders. De chemietak behaalde vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro en vertegenwoordigde daarmee een derde van de totale opbrengsten van AkzoNobel. De divisie leverde een brutowinst op van 1 miljard euro.

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,63 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18 procent tot 191 miljoen euro, waarbij gewezen wordt op lagere investeringskosten en een aantal kostenbesparingen. Het bedrijf merkt op dat de opbrengsten onder druk stonden door de achteruitgang op de zakelijke markt, maar dat kon gedeeltelijke worden gecompenseerd door een vooruitgang op de consumentenmarkt, waar onder meer geprofiteerd kon worden van het bundelen van diensten zoals telefonie, internet en televisie.

De veilingprijs van noordzeegarnaal is opgelopen tot absolute recordniveaus. Dat hebben vertegenwoordigers van het departement landbouw en visserij bekend gemaakt. Gewezen wordt op een beperkte aanvoer, waardoor de prijzen worden opgedreven. Acht jaar geleden werd een gemiddelde veilingprijs van 2,76 euro per kilogram opgetekend. Vorig jaar was al een gemiddelde prijs van 6,95 euro geregistreerd, maar recent diende een niveau van 13,66 euro worden opgetekend. Door de schaarste aan garnalen in de Noordzee, kiezen vele vissers voor alternatieven zoals tong of schol. Daardoor valt de aanvoer van garnalen nog verder terug. Vlaamse vissers halen jaarlijks gemiddeld 500 ton garnalen op.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Infrabel moeten samen een stiptheidsplan uitwerken om de dienstverlening voor de reizigers te verbeteren. Dat heeft het minister van mobiliteit bevestigd. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar kon een toename van de stiptheid worden opgetekend, maar in mei diende een terugval te worden gemeld. De problemen zouden te wijten zijn geweest aan de warmte en de grote temperatuurverschillen. Tegen januari volgend jaar moet volgens François Bellot, minister van mobiliteit, een plan worden voorgesteld om een betere stiptheid te garanderen. Onder meer wil de minister lijnmanagers aanstellen om problematische verbindingen op te volgen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen zou vier van de zeven topkaders bij dochtermerk Audi willen vervangen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. De wijzigingen in het management zouden in september aangekondigd worden. Tegen die deadline zouden een aantal opvolgers moeten zijn geselecteerd. Volgens het tijdschrift Manager Magazin zouden bij Audi financieel directeur Axel Strotbek, salesdirecteur Dietmar Voggenreiter, productieverantwoordelijke Hubert Waltl en personeelsdirecteur Thomas Sigi vervangen worden. Rupert Stadler, chief executive van Audi, zou voorlopig kunnen aanblijven. Hij zou de steun genieten van de families Porsche en Piëch.

De Yara Birkeland, het elektrische droneschip van de Noorse bedrijven Yara en Kongsberg, zal in de tweede helft van volgend zijn te water worden gelaten. De Yara Birkeland wordt voorgesteld als het eerste emissievrije autonome containerschip ter wereld. Het containerschip, waarvan de ontwikkeling ongeveer 20 miljoen euro kost, vaart volledig op elektrische batterijen. In eerste fase zal nog wel een bemanning aan boord zijn om het gedrag en de koers van het schip op te volgen. Over drie jaar zou een autonome inzet van het schip daadwerkelijk mogelijk worden. Het droneschip moet kunstmest en chemicaliën van het bedrijf Yara door een fjord van Porsgrunn naar Brevik en Larvik brengen.

Meer Nieuws

08:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-17

Vertraagde voetbalbeelden misleiden vaak oordeel

Een sterke vertraging kan leiden tot een verkeerde inschatting van snelheid. Daardoor dreigen autobestuurders in een bewoonde zone vaak onbewust een overdreven snelheid aan te houden, maar dreigen ook vertraagde videobeelden van een voetbalwedstrijd tot verkeerde conclusies te leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Lincoln. De onderzoekers merken op dat de percepties van de betrokkenen door de originele snelheden zijn misleid en dan ook moeilijkheden ondervinden om zich gemakkelijk aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Lees Verder

 

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email steeds meer een mobiel communicatiemiddel

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werd ongeveer 55 procent van de volledige email-trafiek op mobiele apparaten geopend. Dat betekent bijna een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden, toen een aandeel van 29 procent werd geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Return Path op basis van meer dan 27 miljard emails die tussen mei vorig jaar en april dit jaar werden geopend. Bovendien kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat emails op mobiele apparaten een grotere kans hebben volledig te worden gelezen - wat overeenkomt met een openingsduur van minstens zeven seconden - dan berichten die op desktops worden betekend.

Return Path berekende dat in het algemeen 61 procent van de geopende emails volledig worden gelezen, maar op mobiele apparaten loopt dat cijfer op tot 64 procent, tegenover 61 procent op webmail en 45 procent op desktops. Daarnaast kon worden vastgesteld dat op mobiele platformen ook minder vaak vroegtijdig - na minder dan twee seconden - worden afgebroken. Op desktops blijkt immers 30 procent van de lectuur van emails vroegtijdig te worden afgebroken, maar op mobiele apparaten valt dat terug tot 15 procent. De resultaten zijn volgens Return Path een belangrijke indicator voor het engagement op mobiele platformen.

Verder blijkt dat mobiele email tijdens het weekend de sterkste prestaties kent. Op zaterdag en zondag wordt immers een opening van 60 procent opgetekend, terwijl tijdens de week niveaus tussen 51 procent en 55 procent worden gemeld. Daarentegen kan tijdens de weekdagen, op ogenblikken dat een groot deel van het publiek zich in de buurt van een computerscherm bevindt, oplopende scores worden gemeld voor desktop en webmail. Tijdens het weekend vertegenwoordigen desktops immers slechts 13 procent van de geopende mail, maar tijdens de week worden scores tussen 16 procent en 19 procent geregistreerd. Webmail scoort 26 procent in het weekend, maar ongeveer 29 procent op weekdagen.

Lees Verder

14:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: email |  Facebook |

Gezondheid Oost-Europa profiteert van duurzame energie

De gezondheidskosten die aan het gebruik van fossiele brandstoffen moeten worden gelinkt, liggen veel hoger dan de subsidies die de overheden aan de sector toekennen. Dat is de conclusie van een rapport van de Health and Environment Alliance (Heal). Opgemerkt wordt dat de twintig grootste economieën van de wereld drie jaar geleden 444 miljard dollar subsidies hebben verstrekt voor de productie van olie, gas en steenkool. Tegelijkertijd heeft die productie in diezelfde landen volgens Heal voor 2,76 biljoen dollar gezondheidskosten wegens luchtverontreining veroorzaakt. In de Europese Unie zouden die kosten 229,5 miljard dollar hebben bedragen.

“De gezondheidskosten door fossiele brandstoffen liggen 600 procent hoger dan de subsidies die aan de sector worden toegekend,” benadrukt Heal. “Het is dan ook niet verantwoord dat de overheden geld in ongezonde energiebronnen blijven injecteren.” Opgemerkt wordt dat de verbranding van fossiele brandstoffen elk jaar wereldwijd aan 6,5 miljoen mensen het leven kost door onder meer beroertes, hartaanvallen, kanker en longziektes. Aangevoerd wordt dat in Duitsland 24,9 procent van de voortijdige overlijdens wegens luchtvervuiling zouden kunnen worden vermeden indien de subsidies voor fossiele brandstoffen zouden worden geschrapt en corrigerende belastingen zouden worden ingevoerd.

Ook Groot-Brittannië zou het aantal voortijdige overlijdens met 41,3 procent kunnen terugdringen, maar volgens Heal zou vooral Oost-Europa een belangrijk voordeel uit deze strategie kunnen halen. De grootste winsten zouden kunnen worden opgetekend in Bulgarije, waar het aantal voortijdige overlijdens met 89,1 procent zou kunnen worden gereduceerd, gevolgd door Roemenië en Polen, waar daling met respectievelijk 71,3 procent en 51,3 procent zou worden geregistreerd. Onder meer wordt aangevoerd dat de besparingen aan subsidies voor fossiele brandstoffen een land zoals Polen de mogelijkheid zou bieden vierendertig ziekenhuizen te bouwen en 30.000 artsen en 57.000 leerkrachten te betalen.

Lees Verder

13:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Voor Generation Z is mobiele wereld normale biotoop

Generation Z toont op mobiele platformen dubbel zoveel bereidheid aankopen te doen dan de oudere generaties. Tegelijkertijd moet echter worden vastgesteld dat die geneigdheid tot mobiele aankopen volledig kan verdwijnen wanneer deze jonge consumenten - geboren tussen het midden van de jaren negentig en het midden van de voorbije eeuw - geconfronteerd worden met slecht functionerende applicaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ContentSquare. De onderzoekers wijzen erop dat de digitale natives van Generation Z in de economie steeds meer aandacht genieten, aangezien zij de cruciale consumenten van de toekomst worden.

Er diende immers geregistreerd te worden dat 60 procent van de consumenten uit Generation Z zal weigeren gebruik te maken van een trage applicatie of een website. Tevens bleek dat 62 procent geen gebruik zal maken van een platform dat door een moeilijke of complexe navigatie wordt gekenmerkt. Hoewel Generation Z een aandachtsspanne van minder dan vijf seconden heeft, zullen consumenten uit deze leeftijdsgroep tijdens een browsing-sessie 62 procent meer webpagina’s bekijken dan andere demografieën. Tegelijkertijd zal Generation Z ook 51 procent minder met bouncing worden geconfronteerd dan de rest van de bevolking.

Daarnaast werd opgetekend dat de jongere consumentengroep weliswaar een voorkeur vertoont voor gepersonaliseerde ervaringen, maar toch vindt 61 procent een veilige opslag en bescherming van persoonlijke data een belangrijke factor, net zoals transparante gebruiksvoorwaarden (43 procent) en een duidelijke omschrijving van de ingezamelde data en hun concrete toepassingen (39 procent). “Bij deze generatie staat de digitale beleving centraal,” betoogt Jonathan Cherki, chief executive van Content Square. “Het internet en de mobiele omgeving vormen hun normale biotoop. Bedrijven moeten dan ook een wereld creëren waarin die behoeften optimaal worden ingevuld.”

Lees Verder

12:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: generation z |  Facebook |

Mannen en vrouwen ervaren gelijkaardige conflicten tussen werk en gezin

In tegenstelling tot de algemene perceptie en vele mediaberichten, blijken vrouwen en mannen met gelijkaardige conflicten tussen gezin en werk te worden geconfronteerd. Beiden moeten ervaren dat zowel het gezin een impact heeft op het werk en omgekeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia op basis van meer dan driehonderdvijftig studies die wereldwijd - gespreid over drie decennia, bij meer dan 250.000 participanten - werden uitgevoerd. Wel moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat mannen en vrouwen op de ervaren problemen op een verschillende manier reageren.

Lees Verder

 

11:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Make helpt basis leggen voor superieure prestaties

Makeup kan aan de basis liggen van betere prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Medical School in de Verenigde Staten en de University of Chieti in Italië. Eerder al werd aangetoond dat cosmetica een belangrijk effect kan hebben op de psychologie van het individu, dat zich fysiek aantrekkelijker voelt en een consequent sterker zelfbeeld ervaart, maar minder bekend is dat de makeup - dankzij deze positieve emoties - ook een positieve impact hebben op de cognitieve mogelijkheden. De nieuwe studie wijst echter ook een rechtstreeks verband tussen cosmetica en prestaties.

Lees Verder

 

09:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China wil meer Amerikaanse goederen importeren

China wil meer goederen uit de Verenigde Staten importeren en zoekt een meer evenwichtige handel met de Amerikaanse economie. Dat heeft Cui Tiankai, de Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, onlangs tijdens de jaarvergadering van het Institute for China-America Studies in Washington gezegd. Indien de Verenigde Staten een aantal restricties op de wederzijdse handel zou versoepelen, zou volgens de ambassadeur een meer uitgebalanceerde bilaterale handel kunnen worden gerealiseerd. Cui Tiankai benadrukte verder dat het Chinese handelsoverschot met de Verenigde Staten complexer is dan uit de loutere cijfers lijkt.

Lees Verder

 

08:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De alliantie van Renault en Nissan - die inmiddels ook Mitsubishi - is tijdens de eerste helft van dit jaar de grootste autoverkoper van de wereld geworden. De combinatie verkocht bijna 5,3 miljoen wagens. Volkswagen, die eind vorig jaar nog wereldwijd marktleider was, zakt met 5,2 miljoen verkochte exemplaren terug naar een tweede plaats. De Japanse groep Toyota vervolledigt met 5,1 miljoen wagens de top drie. De combinatie Renault-Nissan dankt zijn leidende positie aan de toevoeging van Mitsubishi aan de portfolio. Renault en Nissan zijn weliswaar afzonderlijk bedrijven, maar hebben grote wederzijdse participaties en worden beiden geleid door topman Carlos Ghosn.

Brouwer AB Inbev heeft het bedrijf Hiball uit Californië, producent van energiedranken, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De overname van Hiball biedt AB InBev de mogelijkheid zijn portfolio alcoholvrije dranken verder uit te breiden. Hiball werd twaalf jaar geleden opgericht door Todd Berardi. Het bedrijf telt inmiddels een twintigtal werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 40 miljoen dollar. Hiball is een producent van biologische energiedranken, die onder meer cafeïne en guarana als supplementen hebben. Tegen midden volgend decennium moet 20 procent van de portfolio van AB Inbev bestaan uit alcoholarme en alcoholvrije dranken.

De zestien grootste winkelcentra van België hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 21 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 1,19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt een rapport van het Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers (BLSC). Over de eerste zes maanden van het jaar werd een terugval met 0,45 procent tot 43 miljoen bezoekers opgetekend. Vorig jaar werd al een daling met 3,3 procent gemeld, maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kon een lichte heropleving worden gemeld, volgens de organisatie vooral te danken aan een sterke uitbreiding van het winkelcentrum Les Grands Prés in Bergen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 72,7 miljard euro, tegenover meer dan 60,27 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 1 miljard dollar op naar 3,6 miljard dollar. Het bedrijf kon vooral profiteren van de aantrekkende olieprijs en kostenbesparingen. De upstream-divisie meldde een winst van 339 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. In de downstream-divisie steeg de winst van 1,8 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. De gemiddelde productie bleef nagenoeg status-quo op 3,5 miljoen vaten per dag. Er werden voor ruim 9 miljard dollar activa verkocht.

Het Amerikaanse speelgoedconcern Mattel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 974,5 miljoen dollar, tegenover 957,3 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er werd echter ook een verlies geboekt van 56,1 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 19,1 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf moest onder meer bij dochtermerk Barbie een verkoopdaling met 5 procent melden. Ook bij Fischer-Price werd een achteruitgang met 3 procent geregistreerd. Bij de rest van de portfolio kon wel een groei met 10 procent worden genoteerd, onder meer te danken aan de lancering van nieuwe merchandising van de filmreeks Cars.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 5,7 miljard dollar. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een omzetgroei met 8 procent opgetekend. De winst daalde echter van 754,1 miljoen dollar naar 692 miljoen dollar. Het bedrijf maakt gewag van zwakke Amerikaanse marktomstandigheden. Daarom werd besloten om de 379 winkels van dochtermerk Teavana, dat vijf jaar geleden werd overgenomen, te sluiten. Er wordt opgemerkt dat er voorlopig ook geen verbetering in de vooruitzichten van Teavana kunnen worden opgemerkt. De producten van Teavana worden voortaan in filialen van Starbucks verkocht.

De Amerikaanse chipproducent Intel Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een stijging met 9 procent opgetekend. De nettowinst steeg van 1,3 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar. Het bedrijf merkt op in alle sectoren de voorbije periode een groei te hebben kunnen laten optekenen. De computer-afdeling meldde een omzetstijging met 12 procent tot 8,2 miljard dollar, terwijl bij de datacenter-divisie een toename met 9 procent tot 4,4 miljard dollar werd opgetekend. De activiteiten rond het internet-of-things groeiden met 26 procent tot 720 miljoen dollar.

Luierfabrikant Ontex heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis kende de omzet een toename met 5,2 procent. Negatieve wisselkoerseffecten kostten het bedrijf daarentegen 0,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 8,8 procent tot 71,5 miljoen euro. Charles Bouaziz, chief executive van Ontex, maakte daarbij gewag van een sterke prestatie. Ontex zegt te verwachten dit jaar een snellere groei te zullen kennen dan de gemiddelde markt. Wel wordt gewezen op een volatiele ontwikkeling van de wisselkoersen en een negatieve invloed van grondstofprijzen.  

De Franse holding Kering - eigenaar van luxemerken zoals Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Puma - heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 78 procent op tot 826 miljoen euro. De groei was in belangrijke mate te danken aan Gucci, waar de omzet met 45,5 procent toenam tot 2,8 miljard euro, terwijl Yves Saint Laurent een stijging met 29,7 procent tot 710,8 miljoen liet optekenen. In Asia-Pacific werd een omzetgroei van 34,4 procent opgetekend, gevolgd door West-Europa (33,5 procent), Noord-Amerika (20,7 procent) en Japan (6,4 procent).

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 6,4 procent tot 2,4 miljard euro. Vorig jaar kon de bank echter wel een uitzonderlijke winst van 597 miljoen euro boeken door de verkoop van zijn participatie in Visa Europe. De Franse bank kon het voorbije kwartaal naar eigen zeggen rekenen op sterke opbrengsten uit de derivatenhandel en een afbouw van de voorzieningen voor slechte leningen. Jean-Laurent Bonnafé, topman van BNP Paribas, maakte in een commentaar dan ook gewag van een bijzonder goed resultaat.

Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst stegen echter van 273 miljoen euro naar 466 miljoen euro. John Cryan, topman van Deutsche Bank, gaf toe dat de resultaten een verbetering vertegenwoordigden tegenover het tweede kwartaal vorig jaar, maar nog steeds niet op punt staan. Vooral wordt gewezen op de zwakke prestaties van de zakenbank. De inkomsten uit vastrentende waarden zoals obligaties daalden met 12 procent, terwijl bij de handel in aandelen zelfs een achteruitgang met 28 procent moest worden gemeld.

Het Amerikaanse mediaconcern Comcast heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 21,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat het concern voor het tweede kwartaal op rij dankzij het succes van zijn filmdivisie Universal Pictures zijn winst heeft kunnen opdrijven. Universal kon een winstgroei van 60 procent boeken met nieuwe producties uit zijn franchises Fast & Furious en Fifty Shades of Grey. Ook de themaparken lieten goede prestaties optekenen. Daardoor konden tegenslagen in de kabeldivisie en de internetafdeling worden opgevangen.

Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,36 miljard dollar, tegenover 9 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De maatschappij boekte bovendien een recordverlies van 1,82 miljard dollar, terwijl het jaar voordien nog een winst van 103 miljoen dollar had laten optekenen. De achteruitgang is volgens het bedrijf te wijten aan zware eenmalige kosten. Daarbij wordt gewag gemaakt van 1,1 miljard dollar afschrijvingen op vliegtuigen, terwijl ook 808 miljoen dollar verliezen moesten worden ingeschreven op participaties die Etihad heeft Air Berlin en Alitalia. Daarnaast wordt ook gewezen op de druk van de terrorismedreiging.

Het Franse energiebedrijf Engie heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3,5 procent tot 1,3 miljard euro. In de Benelux diende echter een omzetdaling met 2,3 procent tot 4,56 miljard euro worden gemeld, terwijl de winst van 488 miljoen euro naar 242 miljoen euro terugviel. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf grotendeels worden toegeschreven aan de kerncentrale van Tihange, waar een reactor voor een groot gedeelte van het voorbije semester uit dienst bleef door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van het complex.

In Pakistan wordt premier Nawaz Sharif tot aftreden gedwongen nadat hij door het hoogste gerechtshof van het land hem schuldig had bevonden aan corruptie. De uitspraak is het gevolg van een schandaal dat door Panama Papers aan het licht is gekomen. Daarbij werd een onderzoek opgestart naar de rijkdom van de familie van Nawaz Sharif. Daarbij zou zijn gebleken dat de kinderen van de premier een aantal offshore bankrekeningen aanhielden. Uiteindelijk werd een aanklacht bevolen tegen Sharif, zijn twee zonen, een dochter, schoonzoon en een partijlid. Het hof eist dat de rechtszaak binnen zes maand moet zijn afgerond en benadrukte dat Sharif geen lid meer kan zijn van het nationale parlement.

Meer Nieuws

08:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-17

Marktconcentratie bedreiging Europese windenergie

Tijdens de eerste helft van dit jaar werd in de Europese Unie 6,1 gigawatt - 4,8 gigawatt onshore en 1,3 gigawatt offshore - bijkomende windcapaciteit geïnstalleerd. Een gebrek aan duurzaam politiek engagement en marktconcentratie blijven echter een rem op de investeringen. Dat zegt de organisatie WindEurope. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd 8,3 miljard euro geïnvesteerd in Europese windkracht, tegenover 14,3 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Er moet bovendien worden vastgesteld dat 53 procent van alle investeringen in Duitsland zijn gebeurd. Een aantal andere lidstaten van de Europese Unie heeft dit jaar nog enkel nieuw project gestart.

In totaal werd in de Europese Unie inmiddels 160 gigawatt windkracht geïnstalleerd. Daarmee kan het gezamenlijke windmolenpark meer dan 10 procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie dekken. Windkracht is daarmee één van de grote energiebronnen van de Europese regio geworden. Vorig jaar werd de sector voor de Europese energievoorziening groter dan steenkool en moet alleen aardgas, dat op een totale capaciteit van bijna 200 gigawatt kan terugvallen. “Windkracht wordt echter gedreven door een beperkt aantal markten en minstens tien Europese landen hebben dit jaar nog geen enkele investering gedaan,” benadrukt Pierre Tardieu, chief policy officer bij WindEurope.

Tardieu wijst erop dat offshore windsector grotendeels zelfvoorzienend is geworden en sinds dit jaar nagenoeg alle projecten op eigen kracht financiert. In het begin van dit decennium was 50 procent van de investeringen nog afhankelijk van subsidies. Er wordt wel opgemerkt dat de mogelijkheden voor offshore windkracht vooral geconcentreerd zijn in Noordwest-Europa. Daarbij wordt gewezen naar Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De onshore windenergie wordt volgens de organisatie daarentegen met diverse problemen geconfronteerd, vooral door een duidelijke vertraging in een aantal sleutelmarkten.

Onder meer wordt gewezen op Spanje, dat recent windkracht-projecten voor 4,1 gigawatt heeft toegewezen. WindEurope benadrukt wel dat het land vier jaar lang geen enkel initiatief heeft opgestart. Die onregelmatige activiteit heeft volgens de organisatie een negatieve impact op de leefbaarheid van de sector. Door de Europese Commissie wordt gevraagd veilingen van nieuwe projecten vroeg genoeg aan te kondigen, zodat de industrie op langere termijn zicht heeft op de marktevolutie.

Lees Verder

19:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: windenergie |  Facebook |

Ook cruisemarkt komt nu in het vizier van China

De markt van de cruiseschepen - die een geschatte waarde heeft van 117 miljard dollar - wordt op dit ogenblik gedomineerd door Europese werven, maar die machtspositie dreigt door toenemende Chinese concurrentie aangevallen te worden. Dat zegt onder meer Reinhard Luken, chief executive van de Duitse sectororganisatie Verband für Schiffbau und Meerestechnik (VSM), die ondere meer scheepsbouwers zoals Meyer Werft en Meyer Turku vertegenwoordigt. Opgemerkt wordt dat de Chinese regering de bouw van cruiseschepen als een belangrijke economische groeisector heeft aangestipt, waarmee de lokale industrie en de tewerkstelling op de Chinese scheepswerven moet worden ondersteund.

China wil met eigen cruiseschepen inspelen op een groeiende trend bij de eigen bevolking. De Chinese vraag naar cruisereizen neemt immers met ongeveer 30 procent per jaar toe. “Deze plannen kunnen een belangrijke bedreiging worden voor de Europese scheepswerven, die vrezen dat de Chinese concurrenten ook de cruisemarkt zullen overnemen, zoals eerder ook al gebeurd is met de cargoschepen,” benadrukt het persbureau Reuters. De vraag naar schepen voor vrachtvervoer is de voorbije periode echter ingekrompen, zodat de cruisesector aan de Chinese werven een dankbaar alternatief zou kunnen bezorgen.

Reinhard Luken merkt daarbij op dat China nagenoeg eindeloze middelen kan inzetten om die plannen door te drukken. Toch wordt opgemerkt dat het voor China niet eenvoudig zal zijn om de markt over te nemen. “De bouw van een cruiseschip is geen eenvoudige onderneming,” betoogt Lin Li, manager van de Chinese ontwikkelingsdivisie van Lloyd’s Register. “Onder meer moet er gezorgd worden voor een complex netwerk van toeleveranciers dat de schepen van de vereiste aankleding kan voorzien. Een cruiseschip is een hotel op zee en vereist de betrokkenheid van minstens enkele honderden leveranciers.”

Om die problemen op te lossen heeft onder meer China State Shipbuilding al een aantal Europese adviseurs, waaronder de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri, aangetrokken. Ook werden een aantal buitenlandse toeleveranciers aangesproken om Chinese joint-ventures op te zetten. Verwacht wordt dat tegen eind volgend decennium China na de Verenigde Staten de grootste cruisemarkt van de wereld zal zijn geworden.

Lees Verder

16:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cruisemarkt |  Facebook |

India registreert grootste welzijnsgevoel ter wereld

In India heeft de bevolking in het algemeen een positiever zicht op zijn persoonlijke gezondheid en welzijn dan in de meeste andere regio’s van d wereld. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse verzekeraar Cigna, die in dertien landen keek naar de perceptie van de bevolking over de kwaliteit van de eigen fysieke gezondheid, het familiale en sociale leven, de financiële welvaart en arbeid. India eindigde daarbij met een score van 73 punten op de eerste plaats, gevolgd door Thailand, China, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. De laagste scores werden daarentegen geregistreerd in Hongkong, Taiwan en Zuid-Korea.

Opvallend in het onderzoek is echter vooral de terugval die in Groot-Brittannië moet worden opgetekend. Het land eindigt in het onderzoek op een achtste plaats en moet daarmee tegenover vorig jaar vijf posities prijsgeven. Daarbij wordt opgemerkt dat de meeste Britse respondenten aangeven in elke categorie van het onderzoek een achteruitgang van hun welzijn te hebben ervaren. Vooral de kwaliteit van het Britse familieleven zou het voorbije jaar een gevoelige klap hebben gekregen. “Meer dan de helft van de Britse respondenten gaven te kennen dat ze geen kans zagen om voldoende tijd met hun gezin door te brengen,” benadrukken de onderzoekers.

Volgens Cigna heeft de terugval van Groot-Brittannië in de rangschikking vooral te maken met de toenemende financiële druk die de burgers van het land ervaren. Vele Britten zeggen te vrezen voor de toekomst van hun kinderen en vrezen dat uiteindelijk ook de verzorging van hun ouders aan kwaliteit zal inboeten. Bovendien merkte slechts 20 procent van de Britten ook zonder arbeid op een voldoende financiële zekerheid te kunnen rekenen. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat een onzeker politiek en economisch klimaat, gekoppeld aan bezorgdheden over de toekomst, een zware tol eisen van het Britse welzijnsgevoel.

Lees Verder

14:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india |  Facebook |

Naast Mekka wordt gloednieuwe metropool gebouwd

Saoedi-Arabië gaat pal naast Mekka de gloednieuwe stad Al-Faisaliah bouwen. Dat heeft prins Khalid Al Faisal bin Adbulaziz, gouverneur van de regio Mekka, bekend gemaakt. Al-Faisaliah zal onder meer 995.000 residentiële eenheden tellen en zou volgens de initiatiefnemers tegen het midden van deze eeuw 6,5 miljoen mensen moeten kunnen herbergen. Het plan, dat eerder al door de Saoedische koning Salman was goedgekeurd, is volgens prins Abdulaziz eigenlijk een gigantisch uitbreiding van de heilige stad Mekka. Gehoopt wordt dat met de bouw van de nieuwe stad de bevolkingsdruk op Mekka en Jeddah kan worden verlicht.

Al-Faisaliah zal volgens de prins in totaal een oppervlakte van 2.450 vierkante kilometer omvatten en zal worden gebouwd langs de westkust van Mekka. De nieuwe stad zal onder meer plaats bieden aan een groot regeringscomplex en aan een uitgebreid islamitisch centrum, dat toegankelijk zou zijn voor alle moslimorganisaties en ook een religieus onderzoekscentrum zal omvatten. Daarnaast wordt ook een groot congrescentrum gepland, waar allerhande symposia en conferenties kunnen worden georganiseerd. De nieuwe stad zal verder ook een eigen winkelcentrum omvatten en een industriële en agriculturele zone krijgen. Tenslotte wordt ook ruimte voorzien voor entertainment en educatieve en medische infrastructuur.

Benadrukt wordt dat de nieuwe stad ook een eigen luchthaven en zeehaven zal krijgen. Tevens zal volgens prins Abdulaziz een modern transportsysteem met trein, tram, bus en metro worden uitgebouwd. Al-Faisaliah krijgt ook een rechtstreekse toegang tot de expressweg tussen Mekka en Jeddah. De prins merkte tenslotte nog op dat het project zal gebaseerd zijn op het gebruik van hernieuwbare energie en duurzame landbouw. Bedoeling is onder meer om met hernieuwbare bronnen 9,5 gigawatt elektriciteit te kunnen opwekken. Verwacht wordt ook dat de nieuwe stad jaarlijks ruim tien miljoen bezoekers, waaronder een grote groep pelgrims, zal ontvangen.

Lees Verder

13:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mekka |  Facebook |

Online veiligheid voor niet voor iedereen hetzelfde

Er kunnen in de stellingen tegenover online veiligheid belangrijke verschillen worden opgemerkt tussen enerzijds het Europese continent en anderzijds Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau YouGov en de Duitse zakenkrant Handelsblatt bij online gebruikers in Groot-Brittannië, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat deze verschillen in visies ook belangrijke implicaties kunnen hebben voor het gebruik van online media en digitale instrumenten. Andere studies hebben uitgewezen dat deze bekommernissen onder meer de introductie van digitale innovaties kunnen belemmeren of afremmen.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië respectievelijk 59 procent en 64 procent van de respondenten zich vooral bezorgd toonden over de dreiging van cybercriminaliteit waarbij onder meer geld of persoonlijke informatie zou worden gestolen. Op de tweede plaats stond in beide landen, met een respectievelijke score van 49 procent en 58 procent, de vrees voor een cyberaanval tegen de nationale veiligheid. Op het Europese vasteland bleken cybercriminaliteit en cyberoorlogen daarentegen slechts voor minder dan één kwart van de ondervraagden de belangrijkste online bekommernis te zijn.

Daarentegen toonde het Europese continent een veel grotere bezorgdheid over een mogelijke blootstelling van kinderen aan ongepaste online content. De hoogste score daarbij werd opgetekend in Denemarken (66 procent) en Zweden (58 procent). Die cijfers vielen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten echter terug tot respectievelijk 43 procent en 23 procent. De verzameling van persoonlijke gegevens bleek de grootste bekommernis in Finland (68 procent), Noorwegen (64 procent), Duitsland (54 procent) en Frankrijk (48 procent), maar ook hier moeten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten met respectievelijk 35 procent en 30 procent opmerkelijk lagere scores worden vastgesteld.

De bekommernis over namaaknieuws bleek het hoogste in de Verenigde Staten (31 procent), gevolgd door Groot-Brittannië (22 procent) en Duitsland (21 procent). Daarna volgen Noorwegen (16 procent), Finland, Denemarken en Zweden (13 procent) en Frankrijk (12 procent).

Lees Verder

12:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eetstoornissen voor muzikanten vaak een beroepsziekte

Bij muzikanten lijken eetstoornissen vaak een beroepsziekte. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London (UCL) bij meer dan driehonderd muzikanten. Volgens de onderzoekers kan het probleem wellicht verklaard worden door een combinatie van persoonlijke karaktereigenschappen en professionele omstandigheden. Volgens de studie moest bij 32,3 procent van de ondervraagde muzikanten een eetstoornis worden vastgesteld, waarmee een hogere score werd geregistreerd dan in de gemiddelde Britse bevolking. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers artsen mogelijk helpen gezondheidsklachten bij muzikanten beter te plaatsen.

“De opvallend prominente aanwezigheid van eetstoornissen bij muzikanten kan mogelijk gedeeltelijk verklaard worden door een verhoogd niveau van perfectionisme,” benadrukt onderzoeksleider Marianna Kapsetaki, neurowetenschapper aan het Imperial College London en zelf een actief concertpianiste. “De mentale en praktische druk van een onvoorspelbaar werkschema en de voortdurende verplaatsingen kunnen professionele muzikanten in een vicieuze cirkel van ongezond eetgedrag werpen. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de eis die gesteld wordt om een uitmuntende prestatie neer te zetten, waardoor de muzikanten onder zware stress kunnen raken.”

“Deze druk kan onder meer leiden tot angstaanvallen en depressies, die op hun beurt een risicofactor vormen voor eetstoornissen,” betoogt Marianna Kapsetaki nog. De onderzoekster wijst erop dat de resultaten van de studie medici kunnen helpen alert te zijn voor potentiële eetstoornissen bij patiënten die in de muzikale wereld actief zijn. Op dit manier kan volgens Kapsetaki mogelijk een adequate hulp worden aangereikt, waardoor de gezondheid en daarmee uiteindelijk ook de prestatie van de muzikant kan worden verbeterd. De onderzoekster voegt eraan toe dat deze sector van de geneeskunde nog grotendeels onbetreden gebied is en stelt dan ook dat een brede waaier aspecten van het probleem moeten worden bestudeerd.

Lees Verder

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_21-7-2017-14-11-31

10:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eetstoornissen |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende