01-08-17

Nieuwsoverzicht

De Chinese verzekeraar Anbang moet zijn buitenlandse activa van de hand doen. Dat hebben de Chinese autoriteiten beslist. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Verschillende Chinese groepen hebben de voorbije jaren belangrijke buitenlandse overnames gedaan. Anbang kocht onder meer het hotel Waldorf in New York en financiële groepen Fidea en Bank Nagelmackers. De Chinese overheid zou echter vrezen dat deze uitbreidingsplannen uiteindelijk een zeepbel zouden kunnen vormen en tot een financiële ramp zouden kunnen leiden. Er zou ook geëist worden dat de inkomsten uit de verkoop van de buitenlandse activa opnieuw in China worden geïnvesteerd.

Vliegtuigreizigers moeten meer beenruimte ter beschikking krijgen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank gezegd in een klacht van de actiegroep Flyers Rights, die aan de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) eerder tevergeefs had gevraagd aan de vliegtuigmaatschappijen minimumafmetingen voor de zetels op te leggen. Flyers Rights wijst erop dat de gemiddelde passagier groter en zwaarder is geworden, maar toch moet worden vastgesteld dat de zetelbreedte en de ruimte tussen de rijen zitplaatsen kleiner zijn geworden. Dat verhoogt volgens de actiegroep het gevaar op aderverkalking. De Federal Aviation Administration heeft gezegd de uitspraak van de rechter te bestuderen.

Travis Kalanick, de oprichter en voormalige chief executive van het taxibedrijf Uber, droomt van een glorieuze terugkeer. Hij spiegelt zich daarbij aan wijlen Steve Jobs, die ooit door Apple als directeur werd teruggestuurd, maar later terugkeerde om van het bedrijf een absolute wereldmacht te maken. Kalanick moest na een aantal schandalen bij Uber onder druk van investeerders opstappen, maar zetelt nog altijd in de raad van bestuur van het bedrijf. Hij zou volgens de waarnemers weinig kans maken te kunnen terugkeren, maar zijn aanwezigheid zou al diverse kandidaat-opvolgers hebben afgeschrikt. Zij zouden een moeilijke werkomgeving met een vijandig bestuurslid vrezen.

Groupe Bruxelles Lambert (GBL) kon op het einde van de eerste jaarhelft beschikken over een netto-actief van 18,1 miljard euro, tegenover een bedrag van nagenoeg 15 miljard euro midden vorig jaar. De holding boekte bovendien een nettowinst van 474 miljoen euro, tegenover een verlies van 888 miljoen euro de eerste helft vorig jaar. De holding maakt daarbij gewag van een positieve evolutie van de financiële markten en een gunstige macro-economische context. De winst was onder meer te danken aan een meerwaarde van 112 miljoen euro die kon worden geboekt op de verkoop van Golden Goose. Anderzijds werd geïnvesteerd in Ontex, Parques Reunidos en Burberry.

Het materialenbedrijf Umicore heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met stopgezette activiteiten, kan een groei met 13 procent worden gemeld. De nettowinst nam met 20 procent toe tot 134 miljoen euro. Het bedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van een toenemende vraag naar elektrische wagens. De batterijdivisie kon zijn winst met 66 procent tot 61 miljoen euro opdrijven. Daarmee wordt de activiteit voor Umicore nagenoeg even belangrijk als de katalysatoren en de materialenrecyclage, de tweede andere divisies van het bedrijf.

De Japanse grootbank Mitsubishi UFJ Financial Group zou na de brexit zijn uitvalsbasis voor effectenhandel in de Europese Unie van Londen naar Amsterdam willen overhevelen. Met de verhuis zouden honderden medewerkers zijn betrokken. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. De Japanse bank heeft in zijn vestiging in Londen op dit ogenblik ongeveer tweeduizend medewerkers. In eerst instantie zouden een honderdtal arbeidsplaatsen naar Amsterdam worden overgeheveld, maar op termijn zou die groep verder worden uitgebreid. De waarnemers merken wel op dat Mitsubishi ook andere locaties eventueel nog in aanmerking zouden kunnen komen.

De familiale groep Deprez breidt zijn belang in het bedrijf Greenyard verder uit tot 49,3 procent. Dat gebeurde door de overname van de participatie van 4 procent die het Agri Investment Fund (AIF), een invsteringsvehikel van de Boerenbond, in Greenyard bezit. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 37 miljoen euro. De familie Deprez heeft inmiddels meer dan 50 procent van de stemrechten in Greenyard in handen. Naast Deprez blijft nog Sujajo Investments - met een participatie van 8,9 procent - als belangrijk aandeelhouder van Greenyard over. Eerder dit jaar verkocht ook de Gimv zijn laatste belang in Greenyard en nam Deprez een participatie van Groupe d’Aucy in het bedrijf over.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung heeft zijn Amerikaanse concurrent Intel verdrongen als grootste chipfabrikant van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het bureau IC Insights. Er werd immers vastgesteld dat Intel tijdens het tweede kwartaal van dit jaar voor 14,8 miljard dollar halfgeleiders heeft verkocht. Samsung liet met zijn chipproductie echter een omzet van 15,7 miljard dollar optekenen. Daarbij kon ook een operationele winst van 7,1 miljard dollar worden gemeld. Dat betekende bijna het dubbele van de winsten die Intel kon realiseren. De onderzoekers merken op dat het marktleiderschap van Samsung vooral te danken is aan een dominantie op de markt voor goedkope geheugenchips.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit intresten daalden van 15,76 miljard dollar naar 13,78 miljard dollar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 10,2 miljard dollar. Stuart Gulliver, chief executive van HSBC Holdings, benadrukte dat de bank nog eens voor 2 miljard dollar eigen aandelen zal inkopen. Drie maanden geleden werd al een eerste inkoopprogramma van 1 miljard dollar afgerond. De bank merkte verder op dat geopolitieke gebeurtenissen en politieke problemen de grootste risico’s zijn die de verdere economische groei zouden kunnen bedreigen.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,5 miljard euro, tegenover 10,1 miljard euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 10,5 procent tot ruim 1 miljard euro. De brouwer zegt te hebben kunnen profiteren van investeringen in innovaties en een groeiende vraag naar zijn premium-merken. In volumes kon een groei met 2,6 procent worden gemeld. De sterkste toename kon worden opgetekend in Azië, waar de vraag naar premium-merken een opmerkelijke stijging meldde. Jean-François van Boxmeer, topman van Heineken, benadrukte dat Afrika de volgende twintig jaar de belangrijkste groeimarkt voor de sector wordt.

Laurene Powell, de weduwe van wijlen Steve Jobs, neemt een meerderheidsbelang in het Amerikaanse mediabedrijf The Atlantic. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Powell zou over een vermogen van meer dan 20 miljard dollar beschikken. David Bradley (64), de huidige eigenaar van The Atlantic, zou het bedrijf nog zes jaar blijven leiden. Daarna zou Powell (53) zijn mandaat overnemen. The Atlantic schakelde voor voorbije decennium met succes over naar de digitale wereld. Inmiddels komt 80 procent van de omzet uit online activiteiten. De winst verviervoudigde op tien jaar tot meer dan 10 miljoen dollar.

Laarzenfabikant Deckers Outdoors, eigenaar van het merk Uggs, wil zijn activiteit op de schoenenmarkt verder uitbreiden. Daarom zal het bedrijf in de toekomst ook sneakers en sandalen verkopen. Daarmee wil Deckers de afhankelijkheid van winterverkopen verlagen. Het bedrijf wordt al enkele winterseizoenen met tegenvallende verkoopcijfers geconfronteerd. Ook de voorbije winter diende een omzetdaling met 5,3 procent worden geregistreerd. Het bedrijf verwijst daarbij naar het tegenvallende winterweer. Door de verkoop van sneakers en sandalen kon Uggs tijdens het tweede kwartaal al een omzetgroei met bijna 25 procent melden. Dat zomerschoeisel krijgt in de portfolio in de toekomst nog een grotere aandacht.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 0,5 procent tot 1,7 miljard euro. Het bedrijf had eerder al gewaarschuwd voor een terugval van de inkomsten uit het diabetes-middel Lantus, dat twee jaar geleden zijn octrooibescherming verloor. Om die achteruitgang te compenseren, brengt de Zwitserse groep een aantal nieuwe producten, zoals een geneesmiddel tegen ernstige vormen van eczeem en een product tegen reumatoïde artritis, op de markt. Daarnaast wordt gewezen op een sterke vraag naar vaccinaties en behandelingen van multiple sclerose.

De Amerikaanse mediagroep Discovery Communications neemt sectorgenoot Scripps Networks Interactive over. Met de transactie is een bedrag van 14,6 miljard dollar gemoeid. Er werd al langer gewag gemaakt van een mogelijke fusie tussen beide bedrijven. Door de samensmelting willen de twee partners op de Amerikaanse en internationale markt versterken. Verder leidt de transactie naar verwachting tot kostenbesparingen van circa 350 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de transactie tegen begin volgend jaar zal kunnen worden afgerond. De aandeelhouders van Discovery krijgen in de nieuwe entiteit een belang van 80 procent. De resterende 20 procent wordt toegewezen aan de eigenaars van Scripps.

De Belgische schoenketen Torfs heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 133 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst nam met 3,3 procent toe tot 6,2 miljoen euro, maar de nettowinst viel met 4 procent terug tot 4,9 miljoen euro. Het bedrijf heeft echter belangrijke investeringen gedaan in de optimalisering van zijn webwinkel. Klanten konden daardoor voortaan tot tien uur ‘s avonds bij Torfs terecht voor de bestelling van schoenen, die de volgende dag worden geleverd. Daardoor werkt een gedeelte van het personeel tot elf uur ‘s avonds door. Deze werknemers krijgen voor hun avonduren een loontoeslag van 25 procent.

Meer Nieuws

15:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.