02-08-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 45,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 12 procent tot 8,7 miljard dollar. Het bedrijf benadrukte het voorbije kwartaal 41 miljoen iPhones te hebben verkocht. Dat betekende een stijging met ongeveer 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was nog een achteruitgang gemeld. Ook de iPad en Mac kenden een grotere afname, terwijl topman Tim Cook ook wees op een sterke stijging van de inkomsten uit diensten zoals de App Store en Apple Music.

Bijna twintig verschillende Europese steden hebben zich kandidaat gesteld om het European Medecines Agency (EMA), dat op dit ogenblik nog in Londen is gevestigd, na de brexit een nieuw onderdak te bieden. Onder meer Brussel heeft zich kandidaat gesteld als nieuwe thuisstad van het geneesmiddelenagentschap, naast onder meer Kopenhagen, Barcelona, Milaan en Stockholm. Het agentschap heeft ongeveer negenhonderd medewerkers. Brussel heeft zich ook kandidaat gesteld om de European Bank Authority (EBA), die eveneens uit Londen zal vertrekken, te ontvangen. Ook hier werden naast de Belgische hoofdstad nog zeven andere kandidaten genoteerd.

Het Belgische chemieconcern Solvay heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 18 procent toe tot 705 miljoen euro. Het bedrijf zegt daarbij dat in elk bedrijfssegment een volumegroei kon worden gerealiseerd. Onder meer wordt gewezen op de divisie geavanceerde kunststoffen, waar een winstgroei met 22 procent tot 356 miljoen euro kon worden gemeld, waarbij vooral kon worden geprofiteerd van een toenemende vraag uit de autosector en de luchtvaart. Ook de sterke verkoop van smartphones en tablets heeft een positieve impact op de prestaties van Solvay.

Het Duitse technologiebedrijf Volocopter, ontwikkelaar van een zelfvliegende taxi, heeft van een groep investeerders rond autobouwer Daimler een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro ontvangen. Volocopter werkt aan de bouw van vliegende taxi, die zelfstandig naar een aangegeven bestemming kan reizen. De drone van Volocopter is uitgerust met achttien rotoren, die het toestel stabiel in de lucht moeten houden. Door de kapitaalinjectie hoopt Volocopter de commerciële introductie van de zelfvliegende taxi te kunnen versnellen. Een gedeelte van de investering zal worden besteed aan de rekrutering van nieuwe experts. Eind dit jaar zouden de eerste testmodellen in Dubai worden gedemonstreerd.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën heeft de overname van de Duitse constructeur Opel en diens zustermerk Vauxhall afgerond. De transactie werd begin juli door de Europese Commissie goedgekeurd. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van bijna 2,2 miljard euro. Door de overname, die in maart werd aangekondigd, wil PSA Peugeot-Citroën de tweede grootste autobouwer van Europa worden. Wanneer Peugeot-Citroën en Opel-Vauxhall worden samengevoegd, zou de fusiegroep een Europees marktaandeel van 17 procent worden uitgebouwd. Alleen Volkswagen is nog groter. Carlos Tavares, topman van PSA Peugeot-Citroën, heeft het behoud van de merken Opel en Vauxhall beloofd.

In Italië is de Guardia di Finanza een onderzoek gestart naar een mogelijke betrokkenheid van de maffia bij illegale handel in olie waarmee de islamitische terreurorganisatie Daesh zijn activiteiten zou financieren. Er zou immers zijn vastgesteld dat olie uit gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die door Daesh worden gecontroleerd in een aantal Italiaanse raffinaderijen zijn verwerkt. Daarbij zou de terreurbeweging de assistentie hebben gekregen van de Italiaanse maffia om de illegale voorraden naar Italië te smokkelen. De Italiaanse georganiseerde misdaad zou daarbij schepen ter beschikking hebben gesteld om het transport over de Middellandse Zee - over Malta en Sicilië - te garanderen.

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,8 miljard euro. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De impact van lagere intresten kon worden gecompenseerd door hogere handelsvolumes. De nettowinst van Intesa, dat de activiteiten van zijn noodlijdende sectorgenoten Banca Populare di Vicenza en Veneto Banca heeft overgenomen, daalde met 7 procent tot 837 miljoen euro. In de cijfers is geen rekening gehouden met 3,5 miljard euro subsidies die Intesa van de Italiaanse staat voor de overnames heeft gekregen. Carlo Messina, topman van Intesa, kondigt nog dit jaar een nieuw strategisch plan aan.

Deutsche Bank heeft in Londen een huurcontract gesloten voor een nieuw Brits hoofdkantoor. Dat heeft het vastgoedbedrijf Landsec bekend gemaakt. De Duitse instelling zal volgens Landsec ongeveer 43.500 vierkante meter kantooroppervlakte huren in een pand dat nog moet worden opgeleverd. Het nieuwe filiaal, dat in de City of London wordt gebouwd, zal voor een periode van minstens vijfentwintig jaar worden gehuurd. Deutsche Bank houdt daarmee, ondanks de brexit, vast aan een aanwezigheid in het Londense financiële centrum. Op dit ogenblik zijn de Britse diensten van de instelling over verschillende locaties gedeeld. Die zullen worden gecentraliseerd. Het nieuw filiaal wordt over vier jaar opgeleverd.

De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die achteruitgang moet echter worden toegeschreven aan de verkoop van de divisie Hospira Infusion Systems in februari dit jaar. Daarnaast moet ook worden gewezen op achteruitgang van de inkomsten van een aantal succesproducten waarop de patentbescherming is afgelopen, zodat concurrenten goedkope alternatieven kunnen aanbieden. De nettowinst van de farmagroep steeg met 50 procent naar 3 miljard dollar. Daarbij wordt onder meer gewezen naar kostenbesparingen die werden doorgevoerd.

De clouddienst Amazon Web Services (AWS) zal de Chinese censuurmaatregelen toepassen. Daardoor zullen onder meer websites met politiek gevoelige informatie mogelijk onbereikbaar worden. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Amazon Web Services wordt in China vertegenwoordigd door het bedrijf Beijing Sinnet Technology, dat zijn klanten een email zou hebben bezorgd waarin de gebruiker wordt aangemaand geen beroep meer te doen op software waarmee internetblokkades kunnen worden omzeild. Indien hierop niet wordt ingegaan, dreigen de websites van de klanten geblokkeerd te worden. Eerder stemde ook Apple al in met de Chinese applicatie-censuur.

Het Nederlandse bedrijf Amsterdam Commodoties (Acomo), handelaar in noten en specerijen, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 341,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 1 procent tot 17,2 miljoen euro. Het bedrijf wijst erop dat de prijzen van de voedingsgrondstoffen een grote volatiliteit lieten optekenen, waarbij noten gevoelig duurder werden, maar specerijen met prijsdalingen werden geconfronteerd. Tevens wordt erop gewezen dat de theeprijzen in Sri Lanka en Afrika zich op een hoger niveau situeerden dan algemeen werd verwacht. Het voorbije kwartaal werd het bedrijf Delinuts overgenomen.

Het Duitse chemiebedrijf Evonik gaat in zijn fabriek in de Antwerpse haven een bedrag tussen 50 miljoen euro en 100 miljoen euro investeren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De investering moet Evonik toelaten zijn installaties voor de productie van silica te moderniseren. Silica is een basisproduct voor verven, kleefstoffen, siliconen en isolatie. Het bedrijf wijst erop dat de wereldwijde markt voor silica een jaarlijkse groei met 4 procent laat optekenen. Met de Antwerpse investering wil Evonik op die groei inspelen. Er wordt op gewezen dat ook fabrieken van Evonik in Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Thailand kandidaat waren voor de investering. Evonik heeft in Antwerpen duizend werknemers.

Zakenbanken die actief zijn in Groot-Brittannië zullen na de brexit tientallen miljarden dollar moeten investeren om nieuwe Europese filialen te ondersteunen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Oliver Wyman, dat gewag maakt van een bedrag tussen 30 miljard dollar en 50 miljard dollar. Volgens de consulent zullen door de brexit bovendien ongeveer 35.000 bankiers, beurshandelaren en andere medewerkers uit de Londense financiële sector door de brexit hun baan verliezen. Tevens wordt gewaarschuwd dat een harde scheiding tot een fragmentatie van het Europese banksysteem zou leiden en de winstgevendheid van de sector aanzienlijk verminderen.

Antwerpen krijgt een Belgisch chocoladecentrum. Dat heeft Jeroen Jespers, initiatiefnemer van The Belgian Chocolate Experience, bevestigd. Het nieuwe centrum zal worden ingeplant onder het hotel Radisson Blu aan het Astridplein, waar in het verleden Aquatopia was gevestigd. Het nieuwe project heeft volgens Jespers de bedoeling om een merkbeleving rond de Belgische chocolade te creëren. Hij wijst er daarbij op dat chocolade tot het Belgisch erfgoed behoort. Antwerpen is ook één van de grootste invoerhavens van cacaobonen ter wereld. Verwacht wordt dat het nieuwe chocoladecentrum over anderhalf jaar zal kunnen worden geopend. Het project wordt opgezet in samenwerking met producent Callebaut.

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 57,37 miljoen dollar, tegenover 47,28 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde echter van 720 miljoen dollar naar 684 miljoen dollar. De Britse groep kon weliswaar profiteren van een herstel van de olieprijzen, maar had eerder al gemeld dat een afboeking van ongeveer 750 miljoen dollar zou worden ingeschreven op zijn exploraties in Angola, waar de ontginning van een gasveld moest worden geschrapt omdat de activiteiten commercieel niet rendabel zouden kunnen zijn. Tegen eind dit decennium moeten 800.000 vaten aan de dagproductie worden toegevoegd.

Meer Nieuws

09:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.