03-08-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwers Volkswagen, BMW en Daimler zullen de software van meer dan vijf miljoen dieselwagens te updaten. Dat hebben Matthias Müller, Harald Krüger en Dieter Zetsche - de topmannen van de drie constructeurs - tijdens een vergadering met de Duitse overheid in Berlijn aangegeven. Daarmee hopen de bedrijven een einde te kunnen maken aan het emissieschandaal dat al verscheidene jaren op hun activiteiten weegt. Tevens engageerden de autobouwers zich tot de oprichting van een fonds voor de promotie van duurzame transportmiddelen in de Duitse binnensteden en het inruilen van oudere dieselwagens moet aanmoedigen. De autobouwers zeggen het vertrouwen in de sector te willen herstellen.

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods, fabrikant van hamburgers zonder vlees, heeft met een nieuwe financieringsronde bij investeerders een kapitaal van 75 miljoen dollar opgehaald. De nieuwe financiële middelen werden opgehaald bij Temasek, het Open Philanthropy Project, Bill Gates, Khosla Ventures en Horizons Ventures. Samen met eerdere kapitaalrondes heeft Impossible Foods inmiddels al 250 miljoen dollar opgehaald. Dat geld zal volgens waarnemers wellicht worden ingezet om de uitbreidingsplannen van het bedrijf te financieren. Impossible Foods maakt vlees van planten, die in de voedingssector een beduidend lagere ecologische voetafdruk hebben dan de dierlijke vleesproductie.

Britse reizigers worden deze zomer op luchthavens op het Europese vasteland met ellenlange controles geconfronteerd. Aanleiding zijn de strengere controles die aan de grenzen van de Schengen-zone, waar een vrij verkeer van goederen en personen geldt, zijn ingevoerd. Dat heeft de Britse krant Daily Mail gezegd. Wachttijden voor de Britse reizigers zouden op sommige luchthavens tot vier uur kunnen oplopen. Volgens de Daily Mail worden de Britse reizigers gestraft omdat hun land de Europese Unie verlaat. Critici merken echter op dat Groot-Brittannië zelf zijn grenzen sterker wil afsluiten, maar wel voor zichzelf een soepele toegang tot het grondgebied van de Europese Unie lijkt te willen opeisen.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 429 miljoen euro naar 672 miljoen euro. Het Duitse concern maakt daarbij gewag van recordresultaten, dankzij de groei van het aantal passagiers en succesvolle kostenbesparingen. Ook dochter Brussels Airlines boekte uitstekende resultaten. Door de sterke ontwikkelingen tijdens de eerste twee kwartalen van dit jaar en de positieve vooruitzichten voor het derde kwartaal heeft het concern volgens Ulrik Svensson, chief executive van Lufthansa, de prognoses voor het volledige jaar kunnen versterken.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft sinds zijn lancering in het midden van de jaren tachtig één miljard passagiers vervoerd. Dat heeft de Ierse luchtvaartgroep bekend gemaakt. Ryanair is daarmee naar eigen zeggen de eerste Europese budgetvlieger die de grens van één miljard passagiers kan doorbreken. De maatschappij boekte de voorbije maand met 12,6 miljoen passagiers ook een nieuw record. Ook dat is volgens Ryanair een Europees maandrecord. Tegenover dezelfde maand vorig jaar kon een groei met 11 procent worden gerealiseerd. Tevens wordt opgemerkt dat de bezettingsgraad van 96 procent naar 97 procent kon worden opgedreven.

Eind dit jaar wordt in Luik het Interactive Digital Center (IDC) - een initiatief van het Amerikaanse bedrijf Eon Reality en het Waalse overheidsvehikel Sofipôle - opgestart. Het project moet een kenniscentrum voor virtual reality uitbouwen en moet op vijf jaar tijd tweehonderd banen creëren. Eon Reality is een softwarebedrijf uit Californië dat inmiddels al in zesendertig landen een kenniscentrum heeft opgezet. Daarbij wordt telkens gebruik gemaakt van een samenwerking met een lokale partner. Het Luikse centrum krijgt de verantwoordelijkheid over activiteiten in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het kenniscentrum zal ook samenwerken met de Université de Liège. Wallonië wil een cluster voor virtual reality worden.

De Braziliaanse voetballer Neymar da Silva Santos Junior (25) wordt voor een bedrag van 222 miljoen euro aangetrokken door de Franse club Paris Saint Germain, eigendom van Qatar Sports Investments (QSI), onderdeel van het Qatarese staatsinvesteringsfonds. Neymar had nog een lopend contract bij de Spaanse club FC Barcelona, maar er was in de overeenkomst wel een opstapclausule van 222 miljoen euro voorzien. Neymar wordt daarmee de duurste transfer uit de geschiedenis van het voetbal. Het huidige record stond op naam van Manchester United, dat vorig jaar aan de Italiaanse club Juventus Turijn ongeveer 105 miljoen euro betaalde voor de Franse middenvelder Paul Pogba.

De Amerikaanse multinational Mondelez heeft de Belgische manager Dirk Van de Put als nieuwe chief executive aangetrokken. Hij moet bij de voedingsgroep de opvolger worden van Irene Rosenfeld, die in november met pensioen gaat. Rosenfeld blijft nog wel minstens tot maand volgend jaar voorzitter van de raad van bestuur van Mondelez blijven. Van de Put studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit Gent en bedrijfsadministratie aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkte eerder voor onder meer Coca-Cola en Danone. In het midden van de jaren tachtig stapt hij over naar de Canadese snackproducent McCain, waar hij zes jaar geleden tot chief executive werd benoemd.

De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 920 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 13,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent tot 136 miljoen euro. In totaal werden tijdens het voorbije kwartaal 2.332 wagens verkocht. Dat betekende een toename met ruim 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De constructeur zegt daarbij in alle wereldregio’s een groei te hebben kunnen realiseren. De enige uitzondering is China, waar Ferrari vorig jaar de banden met zijn distributeur in Hongkong verbrak. Ferrari gaf ook te kennen te denken aan de ontwikkeling van een sportieve terreinwagen.

Het telecombedrijf Telenet heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 622,3 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep daarentegen met 4 procent op tot 303 miljoen euro. John Porter, chief executive van Telenet, benadrukt dat het bedrijf een solide eerste jaarhelft heeft gerealiseerd. Het bedrijf wees er verder op dat het wegvallen van de roamingkosten geleid heeft tot een vervijfvoudiging van het buitenlandse dataverbruik. De voorbije jaren - toen nog hoge grensoverschrijdende kosten werden aangerekend - was er tijdens de zomervakantie sprake van een verdubbeling van het buitenlandse dataverbruik.

Het zinkbedrijf Nyrstar heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,81 miljard euro. Dat betekende een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 21 miljoen euro naar 111 miljoen euro. Het nettoverlies kon worden teruggschroefd van 242 miljoen euro naar 21 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de smelters een resultaat van 116 miljoen euro hebben laten optekenen, tegenover een bedrag van 104 miljoen euro de eerste helft vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de lagere verwerkingslonen konden worden gecompenseerd door een hogere zinkprijs. De mijnen leverden een winst op van 15 miljoen euro, tegenover een break-even vorig jaar.

Chipproducent Melexis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 128,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 27,2 miljoen euro naar 30,8 miljoen euro. Françoise Chombar, chief executive van Melexis, benadrukte dat het bedrijf het voorbije kwartaal bijzonder sterke resultaten heeft laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat het toenemende orderboek, zoals bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal al werd aangekondigd, zich in een robuuste omzetgroei heeft vertaald. Het bedrijf profiteert van de toenemende interesse voor elektrische, hybride en zelfrijdende auto’s.

Het bedrijf Compost Bag Company uit Herent, fabrikant van composteerbare zakken uit hernieuwbare grondstoffen, heeft een belang van 52 procent genomen in zijn Britse sectorgenoot Biobag. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Met de ingreep kan Compost Bag Company zijn positie op de Britse markt, die een grote waarde heeft, verder versterken. Compost Bag Company realiseert ongeveer één derde van zijn omzet in Groot-Brittannië. Daarbij trad Biobag al op als een belangrijke logistiek partner. Door de nieuwe investering wordt die positie nu geconsolideerd. Daarnaast kondigde Compost Bag Company ook een investering van 1,6 miljoen euro aan in zijn fabrieken in Herent en Malonne.

Bank ING België, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar winst gerealiseerd van 216 miljoen euro. Dat betekende een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die terugval is echter in belangrijke mate te wijten aan een voorziening van 177 miljoen euro die de groep diende te nemen nadat in het Groothertogdom Luxemburg een rechtszaak werd verloren. De procedure had volgens de bank te maken met één bepaalde klant van een Luxemburgse activiteit die al bij de eeuwwisseling werd stopgezet. Verdere details over het dossier werden niet meegedeeld. ING België zei wel in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, maar ondertussen wel al een voorziening in te schrijven.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Qatar Airways neemt toch geen belang van 10 procent in zijn sectorgenoot en partner American Airlines. Dat heeft Qatar Airways bekend gemaakt. Daarbij wordt gewezen op aanhoudende weerstand van het Amerikaanse bedrijf, waardoor de participatieplannen uiteindelijk werden opgegeven. Qatar Airways had een budget voorzien om voor ruim 800 miljoen dollar op de markt aandelen van American Airlines te kopen. Daarvoor had de Qatarese groep wel de toestemming nodig van American Airlines, dat echter niet geneigd bleek een inmenging van Qatar Airways te verwelkomen. Arabische maatschappijen worden vaak van concurrentievervalsing beticht.

Meer Nieuws

08:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.