04-08-17

Binge-kijken bij televisiepubliek steeds meer ingeburgerd

Een groot deel van het televisiepubliek is op binge-kijken overgeschakeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse telecomautoriteit Ofcom bij een groep Britse consumenten. Daarbij werd vastgesteld dat 79 procent van de ondervraagden toegeeft al gebruik gemaakt te hebben van technologieën die het mogelijk maken om verschillende afleveringen van een televisieprogramma onmiddellijk aansluitend op elkaar te bekijken. Tevens moest worden opgetekend dat 55 procent van de ondervraagden toegeeft minstens één keer per maand aan binge-kijken te doen. Bij 35 procent zou dat oplopen tot minstens één keer per week.

“Binge-kijken heeft bij het publiek een snelle inburgering gekend,” erkennen de onderzoekers. Er wordt aan toegevoegd dat het fenomeen vooral bij jongeren een grote populariteit geniet. In de leeftijdsgroep tussen twaalf en vijftien jaar zou 53 procent geregeld aan binge-kijken te doen, maar bij de vijfenzestigplussers daalt dat aantal tot amper 16 procent. Bij deze senioren blijkt 59 procent nog altijd het traditionele ritme van een aflevering per week te prefereren. Tevens werd vastgesteld dat het concept van een vast televisie-programma snel aan populariteit moet inboeten. Inmiddels geeft al meer dan één op drie consumenten toe te geven televisie onderweg te bekijken.

Daarbij werd door 24 procent gewag gemaakt van de vakantiebestemming, terwijl 16 procent het medium gebruikte tijdens de dagelijkse verplaatsing tussen de woning en het werk. Ook het café wordt door 7 procent van de ondervraagden vermeld. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van de slaapkamer (51 procent), de keuken (16 procent), de tuin (9 procent) of de badkamer (9 procent). Tevens wordt opgemerkt dat televisie steeds meer een sologebeuren wordt. Daarbij geeft ongeveer 40 procent elke dag zonder gezelschap naar televisie te kijken, terwijl 90 procent minstens één keer per week tot diezelfde conclusie moet komen.

Toch is voor de meerderheid televisie nog altijd een integraal deel van het gezinsleven. Daarbij gaf 30 procent te kennen dat het hele gezin dagelijks gezamenlijk naar dezelfde televisieprogramma’s kijkt. Bij 70 procent gebeurt dat minstens één keer per week.

De onderzoekers merken nog op dat aan het binge-kijken ook een aantal gevaren zijn verbonden. Er moest onder meer worden vastgesteld dat 32 procent van de ondervraagden toegaf door de opeenvolging van afleveringen een gedeelte van zijn nachtrust te hebben ingeleverd, maar velen zich de volgende dag opvallend vermoeid zouden voelen.

Lees Verder

16:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: binge-kijken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.