05-08-17

Mens geeft voorkeur aan robots met gebreken

De mens reageert positiever op een robot die blijk geeft van onvolmaaktheden dan op een machine die een perfecte prestatie garandeert. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Salzburg in Oostenrijk. De vaststelling is volgens de onderzoekers een bevestiging van het Pratfall Effect, waaruit blijkt dat mensen door het maken van fouten een grotere aantrekkelijkheid krijgen. De onderzoekers wijzen erop dat deze conclusies belangrijke implicaties kunnen hebben voor de sector van de sociale robottechnologie, waarbij het volgens hen aangewezen zou kunnen zijn om machines met ingebouwde gebreken te creëren.

“Uit het onderzoek bleek dat robots met defecten door de respondenten niet minder intelligent of antropomorfisch werden bevonden dan perfect functionerende exemplaren,” benadrukt onderzoeksleider Nicole Mirnig, communicatie-experte bij het Center for Human-Computer Interaction aan de Universiteit Salzburg. “Integendeel kon worden vastgesteld dat de respondenten weliswaar de fouten van de robots herkenden, maar tegenover deze onvolmaakte exemplaren toch een grotere sympathie lieten blijken dan tegenover vlekkeloos functionerende tegenhangers.” Mirnig geeft toe verrast te zijn door de getoonde voorkeuren.

“Het kan bijzonder belangrijk worden de reactie in te schatten van mensen die met foute keuzes of antwoorden van robots worden geconfronteerd,” betoogt Mirnig. “Deze inzichten kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van de interactie tussen mens en robot nog verder te verbeteren. Een robot die door een correcte interpretatie van de sociale signalen van de gebruiker kan begrijpen dat een probleem is gerezen, zou zijn menselijke partner kunnen aangeven het incident te begrijpen en strategieën voor de herstelling van de fouten te zullen activeren.” Mirnig benadrukt dat wetenschappelijke studies steevast uitgaan van foutloos functionerende robots, terwijl ook gebreken belangrijke informatie kunnen verstrekken.

“Onderzoek dat zich louter op een perfecte interactie toespitst, zou mogelijk potentieel cruciale aspecten van de samenwerking tussen mensen en robots over het hoofd kunnen zien,” geeft de communicatie-experte nog aan.

Lees Verder

12:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.