05-08-17

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google heeft midden vorig jaar pogingen gedaan om het sociale netwerkplatform Snap over te nemen. Google zou een bedrag van 30 miljard dollar hebben geboden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de nieuwssite Business Insider gemeld. Het bod zou zijn gedaan net vooraleer Snap in mei vorig jaar een nieuwe kapitaalronde lanceerde, waarbij de waarde van het bedrijf werd geraamd op 20 miljard dollar. Het bod van Google werd door Snap echter afgewezen. Vooral Evan Spiegel, chief executive van Snap, zou zich tegen de transactie hebben verzet. Vier jaar geleden had Spiegel ook al een bod van Mark Zuckerberg, topman van Facebook, ter waarde van 3 miljard dollar afgewezen.

De Belgische holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft een belang van ruim 3 procent genomen in het Duitse bedrijf Gea Group, fabrikant van uitrusting voor melkerijen, brouwerijen en andere voedingsbedrijven. Gea heeft wereldwijd ruim zeventienduizend werknemers en telt ook in België drie filialen. Het Duitse concern, dat onder meer ook melkrobotten ontwikkelt, wordt geconfronteerd met een aantal ongunstige ontwikkelingen in de zuivelindustrie, waardoor het bedrijf op één jaar tijd ruim 20 procent van zijn beurswaarde heeft verloren. Groupe Bruxelles Lambert zegt echter dat deze problemen van voorbijgaande aard zijn en benadrukt dat het Duitse bedrijf bijzonder veel potentieel heeft.

Het Russische olieconcern Rosneft heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljoen roebel of 40 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarentegen met 20 procent tot 82 miljard roebel. De omzetgroei was te danken aan een gestegen olieprijs en een toegenomen productie. Gemiddeld realiseerde Rosneft een dagproductie van 5,74 miljoen vaten. Dat betekende een stijging met 10 procent, onder meer dankzij een aantal overnames, tegenover de eerste helft vorig jaar. De winst werd volgens Igor Sechin, chief executive van Rosneft, echter onder druk gezet door een sterkere koers van de roebel.

De Japanse autofabrikanten Toyota en Mazda willen in de Verenigde Staten samen een nieuwe fabriek bouwen. Met het project zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 1,6 miljard dollar. De operatie is onderdeel van een alliantie die de twee bedrijven hebben gesloten. Daarbij zou ook zijn afgesproken dat Toyota een belang van 5 procent in het kapitaal van Mazda zou verwerven. De nieuwe fabriek zou over vier jaar operationeel moeten zijn. Gemikt wordt op een productie van driehonderdduizend exemplaren per jaar. De vestiging, waarvoor nog geen locatie is bekend, zou ongeveer vierduizend arbeidsplaatsen creëren. Toyota zou Mazda ook bijstaan bij de ontwikkeling van elektrische wagens.

ZxVentures, de innovatiedivisie van brouwer AB InBev, brengt de alcoholvrije drank Canvas op de markt. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Canvas wordt geproduceerd op basis van draf, de graanresten die na het brouwproces van het bier achterblijven. Dat restproduct wordt op dit ogenblik vaak als veevoeder gebruikt. AB InBev wil de draf, aangevuld met andere plantaardige ingrediënten, echter gebruiken om een nieuwe portfolio dranken te creëren. Het merk Canvas zou uit verschillende varianten bestaan. De lancering van Canvas kadert in de strategie van AB InBev om tegen het midden van het volgende decennium een assortiment uit te bouwen dat voor minstens 20 procent alcoholvrij of alcoholarm is.

In de Verenigde Staten heeft Oliver Schmidt, een voormalig topkader van het Duitse autoconcern Volkswagen, erkend betrokken te zijn bij de manipulatie van de emissiedata van de dieselmotor van het merk. Schmidt (48) werd begin dit jaar gearresteerd en is inmiddels niet meer bij Volkswagen in dienst. De man wordt ervan beticht de autoriteiten bewust misleid te hebben. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar, maar door zijn bekentenissen kan hij wel aan zwaardere sancties ontsnappen. Verwacht wordt dat de Amerikaanse rechtbank in december een beslissing zal nemen over het lot van Schmidt. Wanneer Schmidt zijn straf heeft uitgezeten, zal hij wellicht worden uitgewezen.

Het farmabedrijf Fagron, toeleverancier van apotheken, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 221,7 miljoen euro, tegenover bijna 212 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 miljoen euro tot 21 miljoen euro. Het bedrijf kon volgens Hans Stols, topman van Fagron, profiteren van een groei bij de activiteiten in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. Daarnaast wordt gewag gemaakt van een sterke kostencontrole. Fagron heeft naar eigen zeggen een sterke periode achter de rug, onder meer omdat een aantal probleemprojecten in de Verenigde Staten konden worden opgelost, zodat de Amerikaanse divisie niet langer verlieslatend is.

Er dreigt een wereldwijde schaarste aan Darjeeling-thee. Die waarschuwing komt van een aantal experts, die benadrukken dat de oogst door een separatistisch conflict in de regio onder druk staat. In juni zou de productie van de thee in India met 90 procent zijn ingestort. Voor sommige soorten Darjeeling worden prijzen geboden tot 1.500 euro per kilogram. Sommige voedingsconcerns proberen over te schakelen op andere variëteiten. De theepluk wordt vooral uitgevoerd door Gorkha’s, die echter in conflict zijn gekomen met de regering van de Indiase deelstaat West-Bengalen. Onder meer verzetten de Gorkha’s zich tgen de beslissing van de overheid om in de scholen onderwijs in het Bengaals te verplichten.

De investeerders Blackstone en CVC Capital nemen de Britse betalingsverwerker Paysafe over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,3 miljard euro. Dat hebben de investeerders bekend gemaakt. Gemeld werd dat het bestuur van Paysafe zich met het bod al akkoord heeft verklaard. Paysafe richt zich onder meer op transacties in de online gokindustrie, die ongeveer 45 procent van de totale inkomsten van de betalingsverwerker vertegenwoordigen. Paysafe nam recent zelf sectorgenoot Merchants Online over. Door die overname wou Paysafe zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten verder versterken.

Het Britse uitgeefbedrijf Pearson heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,05 miljard pond. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een operationele winst geboekt van 16 miljoen pond, tegenover een tekort van van 286 miljoen pond de eerste helft vorig jaar. Tegelijkertijd maakte de uitgever bekend nog eens drieduizend banen te schrappen. Daarmee wordt het personeelsbestand met 10 procent afgeslankt. Ook vorig jaar werd al het verdwijnen van vierduizend arbeidsplaatsen aangekondigd. De ingreep vormt onderdeel van een strategie bij het bedrijf om de kosten terug te dringen. Ook het interim-dividend werd met bijna driekwart verlaagd.

In de Verenigde Staten heeft een rechtbank beslist dat het technologiebedrijf Zoll, fabrikant van onder meer defibrillatoren, aan het Nederlandse concern Philips een schadevergoeding van 7,1 miljoen dollar betaalt wegens patentinbreuken. Zoll werd in totaal tot een betaling van 10,4 miljoen dollar veroordeeld, maar omgekeerd werd ook Philips op zijn beurt wegens patentinbreuken verplicht aan het Amerikaanse bedrijf een bedrag van 3,3 miljoen dollar te betalen. Daardoor blijft uiteindelijk een saldo van 7,1 miljoen dollar over. Philips had oorspronkelijk een schadevergoeding van 217 miljoen dollar geëist. De betrokken patenten zijn inmiddels verlopen en zijn niet meer betrokken bij de dagelijkse activiteiten van de ondernemingen.

De vastgoedgroep Warehouses De Pauw (WDP) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 70 miljoen euro huurinkomsten geboekt, tegenover een omzet van 64,6 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 18 procent tot 57,2 miljoen euro. Het bedrijf kon eind juni een bezettingsgraad melden van 97,1 procent. Dat betekende een stijging met 0,1 procentpunt tegenover eind vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de verbetering van het resultaat hoofdzakelijk kan worden toegeschreven aan acquisities en voorverhuurde projecten, terwijl ook gewezen wordt op de beheersing en controle van operationele en financiële kosten. De groep zegt nog dat de expansie sneller verloopt dan oorspronkelijk was gepland.

De Arabische oliegroep Saudi Aramco overweegt een belang te nemen in één van de raffinaderijen van het Chinese petroleumconcern PetroChina. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de berichtendienst Dow Jones Newswires bevestigd. Opgemerkt werd dat Saudi Aramco mogelijk een belang van meer dan 30 procent zou nemen in de raffinaderij Anning van PetroChina in de Chinese provincie Yunnan. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 2 miljard dollar zijn gemoeid. De Chinese raffinaderij heeft een gemiddelde dagcapaciteit van ongeveer 260.000 vaten. Saudi Aramco, in handen van de regering van Saoedi-Arabië, heeft eerder nog al over een samenwerking met PetroChina gepraat.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors moet het overnamebod van de Amerikaanse groep Qualcomm heronderhandelen. Dat heeft de activistische investeerder Elliott, die een belang van 6 procent in het Nederlandse bedrijf heeft uitgebouwd. NXP Semiconductors aanvaardde vorig jaar een overnamebod van 47 miljard dollar door Qualcomm. Volgens Elliott komt dat bod echter niet overeen met de reële waarde van de Nederlandse chipproducent. Daarom wil de activistische investeerder dat de overeenkomst met Qualcomm wordt heronderhandeld of eventueel een andere overnemer zoekt. Indien geen uitkomst wordt gevonden, zou NXP Semiconductors volgens Elliott verder zelfstandig moeten blijven.

De Japanse autobouwer Toyota Motor heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,05 biljoen yen of bijna 54,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde echter van 642,2 miljard yen naar 574,3 miljard yen, onder meer door inspanningen om zijn positie op de bijzonder competitieve Amerikaanse markt te verdedigen. De nettowinst van de Japanse groep liep anderzijds op van 552,5 miljard yen naar 613,1 miljard yen. Toyota wees daarbij onder meer op een sterke binnenlandse vraag, waar de verkoop met 33.000 exemplaren toenam. Japan vertegenwoordigde daarmee driekwart van de afzettoename.

Meer Nieuws

10:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.