06-08-17

Nieuwsoverzicht

Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft het lidmaatschap van Venezuela geschorst. Daarbij werd gebruik gemaakt van een democratieclausule die in het verdrag is opgenomen. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat van het zogenaamde protocol van Ushuaia wordt geactiveerd. Vijf jaar geleden werd ook Paraguay gesanctioneerd voor de afzetting van president Fernando Lugo. Eerder was nog vooropgesteld dat met sancties tot het einde van het jaar zou worden gewacht, waarbij een stand van zaken zou worden opgemaakt. Een omstreden verkiezing en de arrestatie van de belangrijkste Venezolaanse oppositieleiders hebben Mercosur echter aangezet om sneller in te grijpen.

Investeerder Berkshire Hathaway heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 57,5 miljard dollar, tegenover 54,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel van 4,61 miljard dollar naar 4,12 miljard dollar terug, terwijl bij de nettowinst een achteruitgang van 5 miljard dollar naar 4,26 miljard moest worden genoteerd. De winsten van de verzekeraar werden onder druk gezet door de verzekeringsactiviteiten. Daarnaast zegt de holding ook te lijden onder een zwakke dollar. Berkshire Hathaway beschikt nu over een cashreserve van 100 miljard dollar. De holding voerde het voorbije kwartaal vooral de investeringen in vastgoed en hypotheekverstrekkers op.

De Europese Unie heeft drie Russische bedrijven en drie Russische particulieren toegevoegd aan zijn zwarte lijst. De betrokkenen worden gesanctioneerd omdat ze geholpen zouden hebben gasturbines van het Duitse bedrijf Siemens van Rusland naar het geannexeerde schiereiland Krim hebben overgebracht. Siemens had de gasturbines geleverd voor gebruik in Rusland. De Europese sanctielijst werd drie jaar geleden ingevoerd. De Europese Unie verbiedt daarbij de levering van materiaal voor infrastructuurprojecten voor strategische sectoren. Rusland zegt echter dat de nieuwe sancties in strijd zijn met het internationaal recht. Volgens de Russische regering zijn de maatregelen uitsluitend politiek gemotiveerd.

In de Verenigde Staten is investeerder Martin Shkreli veroordeeld wegens de misleiding van investeerders. De feiten gaan terug tot zes jaar geleden, toen hij beleggers overtuigde dat hij hedgefonds sterke rendementen zou opleveren, hoewel Shkreli op dat ogenblik nagenoeg failliet zou zijn geweest. Shkreli, een gewezen topman van de biotechbedrijven Turing Pharmaceuticals en Retrophin, werd twee jaar geleden gearresteerd. De man werd er ook van beticht een bedrag van 11 miljoen dollar uit één van zijn bedrijven getrokken te hebben om opgelopen schulden aan investeerders af te bouwen. Een strafmaat werd nog niet bekend gemaakt. De man zou maximaal een celstraf van twintig jaar kunnen oplopen.

De Duitse autobouwer Audi is formeel toegevoegd aan het onderzoek van het gerecht in München heeft opgezet naar de emissiefraude met dieselmotoren van moederbedrijf Volkswagen. Dat hebben woordvoerders van het parket in München bevestigd. Volgens de Duitse wetgeving kunnen bedrijven niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar is het wel mogelijk om een aantal bestuurlijke sancties te vellen, waardoor beslag zou kunnen worden gelegd op de winsten die met de illegale praktijken zijn behaald. Tien jaar geleden werd die sanctie al eens opgelegd aan Siemens, dat in een corruptiedossier met het gerecht in München uiteindelijk een schikking van 600 miljoen euro trof.

In China is Yao Zhongmin, gewezen voorzitter van de China Development Bank, wegens corruptie veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar. Hij moet ook een boete van 3,5 miljoen yuan of bijna 442.000 euro betalen. Dat heeft de Chinese Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) bekend gemaakt. Opgemerkt dat Yao over een periode van tien jaar steekpenningen met een totale waarde van 36,2 miljoen yuan zou hebben ontvangen. In ruil voor die schenkingen zou Yao de betrokkenen met leningen hebben geholpen. Yao ontsnapt aan de maximumstraf omdat hij aan het onderzoek heeft meegewerkt en schuld heeft bekend. Het onderzoek tegen Yao was in juni vorig jaar bekend gemaakt.

Het industriële conglomeraat CK Hutchison, gevestigd in Hongkong en eigendom van miljardair Li Ka-Shing, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 190,05 miljard Hongkong dollar of 20,64 miljard euro geboekt. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 14,92 miljard dollar naar 15,92 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat de prestaties van de divisies telecommunicatie en energie de ongunstige wisselkoersen in een aantal markten kon opvangen. Het concern - dat onder meer ook ketens zoals Kruidvat en Ici Paris XL controleert - heeft de voorbije jaren de buitenlandse overnames gevoelig versneld. Inmiddels wordt de helft van de omzet in Europa gerealiseerd.

De Britse technologiespecialist Marcus Hutchins, die erin slaagde de aanval van de ransomware WannaCry te stoppen, weerlegt het trojaanse virus Kronos te hebben verspreid. Dat heeft de advocaat van Hutchins gezegd. Hutchins werd gearresteerd op de hacking-conferentie Def Con in Las Vegas. Hij werd echter op een borgtocht van 30.000 dollar vrijgelaten, maar mag de Verenigde Staten niet verlaten. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zouden er aanwijzingen zijn dat Hutchins het trojaanse virus op de online veiling AlphaBay op het dark web te koop had aangeboden. Kronos werd gebruikt voor de diefstal van informatie die toegang tot online bankieren zou bieden. Hutchins zegt zijn onschuld te zullen bewijzen.

Het Duitse concern Beiersdorf heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom kon een groei met 3,3 procent worden gerealiseerd. Het bedrijf - eigenaar van merken zoals Nivea, Labello en Tesa - benadrukt wel dat de resultaten negatief werden beïnvloed door de cyberaanval Petya tijdens de maand juni. Zonder die negatieve impact zou een autonome groep van 4,4 procent zijn gerealiseerd. Een gedeelte van de leveringen moest door de aanval naar het derde kwartaal worden verschoven. De brutowinst steeg met meer dan 9 procent tot 561 miljoen euro.

Er zijn nog drie kandidaten om de leiding van het alternatieve taxibedrijf Uber over te nemen. Dat hebben een aantal bonnen tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post gezegd. Onder meer zou gekeken worden naar Jeffrey Immelt, voormalig directeur van General Electric. Over de identiteiten van de twee andere kandidaten zijn voorlopig geen details bekend. Wel werd opgemerkt dat tussen de resterende kandidaten geen enkele vrouw meer zit. Eerder werden onder meer de namen van Sheryl Sandberg (Facebook), Susan Wojcicki (YouTube) en Meg Whitman (HP Enterprise) genoemd. Uber zoekt een opvolger voor Travis Kalanick, die in juni verplicht werd zijn functie als chief executive neer te leggen.

Het Amerikaanse leger wil stoppen met het gebruik van drones van het Chinese bedrijf Da-Jiang Innovations (DJI). Dat blijkt uit een memo van het Amerikaanse ministerie van defensie, waarin wordt gewezen op een aantal kwetsbaarheden van de apparaten. Uit het document blijkt dat Da-Jiang de belangrijkste leverancier van drones aan het Amerikaanse leger was. Details over de mogelijke kwetsbaarheden werden niet gegeven. In een reactie zegt Da-Jiang verrast en teleurgesteld te zijn door de beslissing. Opgemerkt wordt dat het bedrijf niet vooraf door het Amerikaanse leger van de beslissing op de hoogte is gebracht en de Chinese groep benadrukte contact met zijn Amerikaanse klant te zullen opnemen.

De Duitse farmagroep Merck heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wisselkoersen hadden een positieve impact van 0,4 procent, terwijl overnames een daling met 0,3 procent genereerden. De nettowinst steeg met 35,1 procent tot 421 miljoen euro. Er wordt wel gewag gemaakt van hogere kosten in de divisie healthcare en een prijsdruk in de afdeling Liquid Crystals, waardoor de bedrijfswinst met 6 procent tot 1,1 miljard euro terugviel. De regio Asia-Pacific vertegenwoordigde 32 procent van de totale omzet van het Duitse concern. Gewaarschuwd wordt wel voor de koersdaling van de dollar.

Het applicatiebedrijf Snap, eigenaar van Snapchat, zou de overname van dronefabrikant Zero Zero Robotics overwegen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Zero Zero Robotics beschikt over een drone die speciaal voor selfies werd gebouwd. De twee bedrijven zouden al gesprekken over een mogelijke samenwerking zijn opgestart, maar hoever de onderhandelingen zijn gevorderd, is niet bekend. Zero Zero is de ontwikkelaar van de Hover Camera Passport, een drone die zijn gebruiker automatisch volgt, zodat er foto’s en video’s kunnen worden gemaakt. Snap zou in de Hover Camera Passport zijn geïnteresseerd. Zero Zero Robotics heeft een mogelijke overname echter tegengesproken.

Onderzoekers van International Business Machines (IBM) en Sony zijn erin geslaagd om 201 gigabits data op een vierkante inch magneetband op te slaan. Daarmee hebben de tweede bedrijven naar eigen zeggen een nieuw opslagrecord laten optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat de opslagdichtheid van de nieuwe toepassing twintig keer hoger ligt dan bij commercieel verkrijgbare producten. Tien jaar geleden lag de maximale opslagdichtheid nog ongeveer dertig keer lager dan de nieuwe toepassing mogelijk maakt. Drie jaar geleden werd met 86 gigabits nog een nieuw record gevestigd. Ook het volgende decennium wordt om de twee jaar een verdubbeling van de opslagdichtheid aangekondigd.

De Franse bank Crédit Agricole heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,9 miljard euro, tegenover 8,3 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,9 miljard euro naar 2,1 miljard euro. De Franse bank wijst daarbij op belangrijke kostenbesparingen en sterke prestaties bij de retailbank. De instelling zegt te profiteren van de aantrekkende economie in zijn belangrijkste Europese markten, zoals Frankrijk en Italië. Ook wordt gewezen op de verkoop van een belang in investeerder Eurazeo. Wel wordt gewag gemaakt van de lage rentetarieven op de regionale banken. Daarnaast werd benadrukt dat de kapitaalratio inmiddels tot 12,4 procent is opgelopen.

Lees Verder

11:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.