07-08-17

Groot-Brittannië overkapt verkeersaders tegen uitstoot

In Groot-Brittannië wordt op dit ogenblik onderzoek gedaan naar een Nederlandse technologie om de uitstoot van het autoverkeer te beperken. Daarbij zouden een aantal belangrijke Britse verkeersassen kunnen overkoepeld met materiaal dat de vervuiling van de uitlaatgassen zou absorberen, waardoor de luchtkwaliteit zou kunnen verbeteren. Dat heeft het Britse Highways Agency bekend gemaakt. Door de technologie zouden volgens het agentschap vooral lokale gemeenschappen tegen de impact van drukke verkeersaders kunnen worden beschermd. De slechte luchtkwaliteit zou in Groot-Brittannië jaarlijks verantwoordelijk zijn voor veertigduizend vroegtijdige overlijdens.

De Britse overheid maakte bekend de volgende vijf jaar miljoenen pond te investeren in technologieën om de luchtkwaliteit rond de verkeersaders te verbeteren. Volgens het Britse ministerie van transport moet worden verwacht dat de verkeersvolumes over een periode van drie decennia met 55 procent zouden toenemen. Opgemerkt wordt dat op dit ogenblik al in vele Engelse regio’s de Europese grenzen voor luchtverontreiniging geregeld heeft overtreden. “De beste oplossing om de luchtverontreiniging door het autoverkeer aan te pakken, is de introductie van voertuigen met lagere emissiewaarden,” aldus nog het Highways Agency.

Ondertussen wordt echter naar eigen zeggen al 100 miljoen pond geïnteresseerd in nieuwe technologieën, zoals brandstoffen met lagere uitstootniveaus en barrières die schadelijke emissies zouden kunnen absorberen. Daarbij wordt gewezen op een half open overkapping van drukke verkeersaders met materialen die uitlaatgassen kunnen opvangen, zoals door het Nederlandse ministerie van verkeer al is toegepast. In de omgeving van Manchester wordt gewerkt met houten panelen, terwijl op een aantal andere locaties worden gewerkt met een polymeer dat de mogelijkheid heeft om zwaveldioxide op te vangen. Tests moeten uitwijzen of deze oplossingen ook elders op het verkeersnet zouden kunnen worden toegepast.

Lees Verder

17:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitstoot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.