07-08-17

Martin Sorrell bestbetaalde Britse bedrijfsleider

De vergoeding van chief executives van grote Britse ondernemingen ligt honderdzestig keer hoger dan hun gemiddelde werknemers. Ook moet worden vastgesteld dat vrouwelijke bedrijfsleiders in Groot-Brittannië nog altijd minder salaris ontvangen dan hun mannelijke collega’s. Dat is is de conclusie van een onderzoek van het High Pay Centre en het Chartered Institute of Personnel and Development (Cipd). De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat een chief executive van de honderd grootste bedrijven uit de Financial Times Stock Exchange (FTSE) het voorbije jaar een gemiddelde vergoeding van 4,5 miljoen pond ontving. Het gemiddelde salaris van hun medewerkers bedroeg 28.200 pond.

Er wordt aan toegevoegd dat een mannelijke chief executive in Groot-Brittannië 77 procent meer verdiende dan een vrouwelijke collega. Mannelijke chief executives bleken immers gemiddeld 4,7 miljoen pond te verdienen, tegenover 2,6 miljoen pond voor hun vrouwelijke collega’s. De onderzoekers benadrukten verder dat bij de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in Groot-Brittannië slechts dertig vrouwelijke uitvoerend directeurs kunnen worden gevonden. Bij zevenenzeventig bedrijven  kon nog steeds geen enkele vrouwelijke uitvoerend directeur worden aangetroffen. Er werden tevens amper zes vrouwelijke chief executives gemeld. Dat zijn Alison Brittain (Whitbread), Veronique Laury (Kingfisher), Alison Cooper (Imperial Brands), Liv Garfield (Severn Trent), Moya Greene (Royal Mail) en Carolyn McCall (EasyJet).

Uit het onderzoek blijkt wel dat in de remuneratie-committees, die het loon van de topkaders van hun onderneming moeten vastleggen, de aanwezigheid van vrouwen wel met 8 procent is toegenomen. Negen bedrijven hebben echter nog altijd geen enkele vrouw in hun remuneratie-committee. Anderzijds kon worden vastgesteld dat het gemiddelde salaris van de Britse chief executive het voorbije jaar met 17 procent is ingekrompen. De hoogste vergoeding werd toegewezen aan Martin Sorrell, chief executive van reclamebedrijf WPP Group, die een loon van 48,1 miljoen pond kreeg toegewezen.

Er wordt nog opgemerkt dat een aantal bedrijfsleiders het voorbije jaar op een salarisverhoging konden rekenen, hoewel hun onderneming het doelwit was van gerechtelijk onderzoek naar omkoping of milieuvervuiling.

Lees Verder

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bedrijfsleider |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.