07-08-17

Nieuwsoverzicht

Stephan Weil, premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen, heeft geprobeerd om in het emissieschandaal met dieselmotoren Volkswagen zoveel mogelijk af te scherrmen. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld. Opgemerkt wordt dat Weil tijdens publiek toespraken de kritiek op de autobouwer heeft afgezwakt. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van de top van Volkswagen, die de redevoering vooraf zou hebben mogen inzien. Onder meer een passage over de verantwoordelijkheid van de managers van het bedrijf zou zijn geschrapt. Nedersaksen heeft een belang van 20 procent in Volkswagen. Weil zetelt in de bestuursraad van de autobouwer. De regering van Nedersaksen ontkende de beschuldigingen.

Het industrieel conglomeraat United Technologies overweegt een bod op het bedrijf Rockwell Collins, fabrikant van vliegtuigonderdelen. United Technologies zou een bedrag van ruim 19 miljard dollar willen betalen. Rockwell Collins zou daarmee de grootste overname worden in de geschiedenis van United Technologies, dat zelf onder meer vliegtuigmotoren bouwt. De operatie zou ook één van de grootste transacties uit de luchtvaartindustrie worden. Het is echter niet zeker of een akkoord zou worden bereikt. Wel wordt opgemerkt dat een overname geen onlogische beslissing zou zijn, aangezien grote constructeurs zoals Boeing of Airbus bij hun leveranciers aandringen op prijsverlagingen.

Israël heeft een aantal nieuwe initiatieven genomen om het kantoor van de televisiezender Al Jazeera in Jeruzalem te sluiten. Ook wil de Israëlische overheid de perslicentie van de journalisten van Al Jazeera intrekken. Dat heeft Ayoub Kara, Israëlisch minister van communicatie, aangekondigd. De beslissing is volgens Kara het gevolg van het dat Soennitische Arabische staten de filialen van zender al eerder gesloten wegens de boycot die de landen tegen Qatar, de thuisbasis van Al Jazeera, hebben uitgesproken. Kara zei ook nog dat de zender misbruikt wordt door bepaalde groeperingen om geweld en terrorisme aan te moedigen. Al Jazeera zelf ontkent echter alle beschuldigingen van medewerking aan terrorisme.

De Amerikaanse navigatiespecialist Garmin heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 817 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 161 miljoen dollar naar 170 miljoen dollar. Het bedrijf meldt vooral sterke resultaten van zijn outdoor-divisie, die onder meer sterke prestaties liet optekenen met zijn sporthorloge Fenix en een omzetgroei met 46 procent liet optekenen. Outdoor-activiteit is nu nagenoeg de sterkste divisie van Garmin geworden. De autodivisie werd daarentegen met een verdere inkrimping geconfronteerd, maar blijft nog wel met een kleine marge de grootste afdeling van het bedrijf.

Groot-Brittannië is bereid om voor het vertrek uit de Europese Unie een bedrag van 36 miljard pond of 40 miljard euro te betalen. Dat hebben een aantal bronnen bij de Britse regering tegenover de krant The Telegraph gemeld. Het is de eerste keer dat een Britse partij een concreet bedrag aan de brexit koppelt. De Europese Unie maakte eerder gewag van een compensatie van 100 miljard euro. Groot-Brittannië verbindt aan de vergoeding wel een belangrijke voorwaarde. Geëist wordt dat de Europese Unie bereid is om aan de compensatie een algemeen akkoord over de toekomstige relatie tussen beide partijen - vooral op het gebied van handel - te koppelen. De Europese Unie stelt echter een aantal bijkomende voorwaarden.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem ingestemd met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Dat gebeurt naar aanleiding van de recente tests die het land met langeafstandsraketten heeft uitgevoerd. Onder meer worden beperkingen opgelegd op de export van steenkool, ijzererts en andere grondstoffen. Die maatregel zou de Noord-Koreaanse uitvoer met ongeveer één derde doen inkrimping en het land ongeveer 1 miljard dollar inkomsten kosten. Eerder werden al zeven sancties tegen Noord-Korea uitgesproken, maar de huidige maatregelen zijn wel zwaarder dan eerdere ingrepen. Ook China, de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, heeft met de sancties ingestemd.

De wereldwijde vraag naar vliegreizen heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een stijging met 7,9 procent laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de International Air Traffic Association (Iata). Gewag wordt gemaakt van de sterkste groei in twaalf jaar. Opgemerkt wordt daarbij dat de luchtvaart door de gunstige economische omstandigheden en de relatief lage ticketprijzen op dit ogenblik bijzonder populair is. Er wordt nog aan toegevoegd dat een gemiddelde bezettingsgraad van 80,7 procent kon worden geregistreerd. Alexandre de Juniac, topman van de sectororganisatie, waarschuwde wel dat de ticketprijzen in de toekomst wellicht opnieuw zullen stijgen.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,8 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende nagenoeg een verdubbeling tot 3,3 miljard dollar. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de aantrekkende grondstofprijzen en kostenbesparingen. Daarbij wordt gemeld dat het kostenbesparingsplan van 2 miljard dollar een half jaar eerder kon worden bereikt dan oorspronkelijk was voorzien. De kostenbesparing moest het concern toelaten werd de moeilijke marktomstandigheden in de grondstoffensector het hoofd te bieden. Rio Tinto maakte bekend een interim-dividend van 2 miljard dollar uit te keren.

Het Chinese bedrijf Xiaomi verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 3,7 miljoen wearables verkocht. Dat was een stijging met 23,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Xiaomi heeft daarmee een wereldwijd marktaandeel van 17 procent opgebouwd en is de grootste verkoper van wearables geworden. Dat blijkt uit een rapport van consulent Strategy Analytics. In totaal werden tijdens het tweede kwartaal 21,6 miljoen wearables verkocht. Dat was een stijging met 8 procent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Fitbit eindigde op een tweede plaats, maar zijn marktaandeel daalt van 29 procent naar 16 procent. Apple eindigde als derde met een aandeel van 13 procent, tegenover 9 procent het tweede kwartaal vorig jaar.

Het Duitse chipconcern Infineon, een belangrijke toeleverancier voor de auto-industrie, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 27 procent tot 253 miljoen euro. De groei van het voorbije kwartaal was volgens Reinhard Ploss, topman van Infineon, in lijn met de gestelde verwachtingen. Hij wees op sterke prestaties van de verkoop van semiconductoren voor de hernieuwbare energie, datacenters en elektro-mobiliteit. Wel wordt voor de rest van het jaar gewaarschuwd voor de invloed van de zwakkere Amerikaanse dollar.

Travis Kalanick, voormalig topman van Uber, heeft het adviesbureau Teneo ingehuurd om zijn imago te helpen verbeteren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de nieuwssite Recode gemeld. Kalanick, oprichter van Uber, moest eind juni afstand nemen van zijn functie als chief executive van de onderneming, die door een aantal schandalen was getroffen. Hij zetelt nog wel in de raad van bestuur van Uber, dat echter niet zou tussenkomen in de kosten die voor de diensten van Teneo zou moeten betalen. Volgens geruchten zou Kalanick ook proberen om opnieuw de directeur van Uber te worden. De bestuursleden zouden verdeeld zijn over het vertrek van de topman.

De Amerikaanse keten Restaurant Brands, het moederbedrijf van Burger King, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende wel een inkrimping van 90,9 miljoen dollar naar 89,5 miljoen dollar. Burger King kon een autonome groei met 3,9 procent optekenen. Daarnaast werden ook een reeks nieuwe filialen van het merk geopend. Bij Tim Hortons en Popeyes Louisiana Kitchen, twee andere ketens van Restaurants Brands, moest een lichte omzetdaling worden opgetekend. Restaurant Brands maakte bekend ook filialen van Tim Hortons in Spanje te zullen openen.

Het verhuurplatform Airbnb realiseert alleen al in de zes grootste steden van België - Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Luik en Namen - jaarlijks een verhuur van 77 miljoen euro. Dat hebben de kranten L’Echo en De Tijd berekend. Brussel, waar 4.663 panden te huur worden aangeboden, staat op de eerste plaats met 34 miljoen euro. Brugge, waar 1.084 locaties op Airbnb kunnen worden teruggevonden, realiseert 10 miljoen euro inkomsten. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 10 procent van de betrokken verhuurders minstens twee panden op Airbnb heeft geregistreerd. In Brussel loopt dat zelfs op tot 33 procent. Tevens werd gemeld dat vijf op de zes uitbaters in Vlaanderen niet voldoet aan de nieuwe registratieplicht.

Brussels Expo mag van de Raad van State het Koninklijk Circus niet tijdelijk uitbaten. Daardoor valt de concertzaal zonder uitbater en komen de geplande concerten in gevaar. Al twee jaar probeert Brussel het exploitatierecht over het Koninklijk Circus van de groep Botanique-Sportpaleis door te schuiven naar Brussels Expo. Tegen die beslissing werd door Botanique-Sportpaleisgroep echter verzet aangetekend. Gewezen werd op het ontbreken van een transparante aanbestedingsprocedure. Het Brusselse hof van beroep stemde in met het verzet, maar het stadsbestuur gaf in afwachting van een nieuwe aanbesteding de exploitatie opnieuw tijdelijk aan Brussels Expo. Ook die beslissing is nu vernietigd.

Maaltijdbesteller Takeaway.com heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 77,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 53 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het nettoverlies liep echter op van 11,5 miljoen euro naar 28,1 miljoen euro. Het bedrijf merkt echter op dat belangrijke investeringen worden gedaan om het marktaandeel uit te breiden, waarbij onder meer verder werd gewerkt aan een eigen bezorgdienst, terwijl ook de marketing-uitgaven zijn opgelopen. In totaal werden 32 miljoen bestellingen geregistreerd. Dat betekende een toename met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf is vooral actief in Nederland, Duitsland, Polen, België en Oostenrijk.

12:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.