08-08-17

Artistiek engagement belangrijke stimulans voor prosociaal gedrag

Een engagement met kunst kan de maatschappij helpen economische, culturele en politieke verdeeldheid om te gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kent en de University of Lincoln. De studie toont volgens de onderzoekers dat kunst de mogelijkheid heeft om te fungeren als een cruciale sociale katalysator die sociale samenwerking kan genereren en in stand houden. De wetenschappers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat de deelname aan kunst een sterkere link toonde met prosociaal gedrag dan een aantal demografische factoren zoals geslacht, inkomen, persoonlijkheid en sportief engagement.

“Het bijwonen of de deelname aan kunst behoorden tot de factoren die over een periode van twee jaar de sterkste band met voluntariaat en vrijgevigheid vertonen,” benadrukt onderzoeksleider Julie Van de Vyver, professor psychologie aan de University of Lincoln. “Alleen leeftijd en het maandelijkse se spaarvermogen hadden een grotere impact op de vrijgevigheid dan het artistieke engagement, dat ook in het voluntariaat alleen het educatieve niveau en de werkuren diende te laten voorgaan.” Professor Van de Vyver noemt het opmerkelijk dat een artistiek engagement ook na twee jaar nog altijd een impact op het prosociale gedrag van het individu kan hebben.

Onderzoeker Dominic Abrams, professor psychologie aan de University of Kent, vond het naar eigen zeggen een sterk signaal dat het engagement met kunst ongeacht de leeftijd, de opleiding, de tewerkstelling en het inkomen een sterkere impact op het prosociale gedrag heeft dan de meeste andere factoren. De resultaten van het onderzoek moeten volgens de wetenschappers het beleid duidelijk maken dat investeringen in de kunsten tot substantiële sociale en economische voordelen kunnen leiden. Er moet volgens hen dan ook worden gezorgd dat kunst meer beschikbaar is en niet alleen toegankelijk is voor de rijkere klasse.

Lees Verder

18:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.