08-08-17

Britse arbeidsmarkt door brexit steeds meer onder druk

Tijdens de maand juli is het tekort aan geschikte kandidaten op de Britse arbeidsmarkt sterk gestegen. De cijfers tonen aan dat de Britse arbeidsmarkt zwaar wordt geraakt door de beslissing van het land om de Europese Unie te verlaten. Dat heeft de Britse Recruitment and Employment Confederation (REC) gezegd. Opgemerkt wordt daarbij dat vele expats uit de Europese Unie hun baan in Groot-Brittannië hebben opgegeven en weer naar hun eigen land zijn teruggekeerd, waardoor op de Britse arbeidsmarkt steeds grotere leemtes zouden ontstaan. Gevraagd wordt dan ook dat de Britse overheid duidelijk maakt dat Europese werknemers ook in de toekomst welkom zullen blijven.

“De beschikbaarheid van geschikte kandidaten op de Britse arbeidsmarkt heeft tijdens de maand juli de grootste terugslag in anderhalf jaar gekend,” aldus Kevin Green, chief executive van de Recruitment and Employment Confederation. “Vooral regio’s en sectoren met een grotere aanwezigheid van Europese expats werden getroffen. Onder meer de arbeidsmarkt in Londen ervaart een toenemende druk. De rekrutering neemt er significant trager toe dan op andere locaties in het land. De rekrutering bij de financiële diensten, een cruciaal onderdeel van de Londense arbeidsmarkt, blijft onder het normale niveau. De onzekerheid door de brexit leidt immers tot een grotere terughoudendheid.”

“Werkgevers vinden het niet alleen moeilijker om absoluut toptalent te vinden, maar ook moeten er in beroepen zoals koks, chauffeurs en magazijniers moeten tekorten worden vastgesteld,” aldus nog Kevin Green. Hij voegt eraan toe dat de vraag naar arbeidskrachten in mei het hoogste niveau in ongeveer twee jaar heeft bereikt. Daardoor zijn de loonstijgingen voor permanent personeel het hoogste niveau in twintig maanden tijd bereikt. Ook de uurlonen voor tijdelijk personeel zijn gestegen. De organisatie Open Britain - die zich oorspronkelijk tegen de brexit verzette en vervolgens aanstuurde op een hechte relatie tussen beide partijen - stelt dat de Britse overheid de gepaste maatregelen moet nemen.

“In eerste instantie moet al begonnen worden met de schrapping van de schadelijke en onbereikbare doelstellingen om de netto migratie tot een absoluut minimum te beperken,” zegt James McGroy, executive director van Open Britain.

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brexit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.