08-08-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse miljardair Masoyoshi Son, topman van de telecomgroep Softbank, overweegt een investering in een Amerikaanse aanbieder van alternatief taxivervoer. Hij zou daarbij een keuze willen maken tussen Uber en diens concurrent Lyft. Dat heeft Son tegenover diverse media bevestigd. Softbank investeerde in het verleden al een aantal keer in alternatieve taxibedrijven, zoals Didi Chuxing in China, Ola in India en Grab in Zuidoost-Azië. Onder meer door de inmenging van Softbank staakte Uber zijn pogingen om de Chinese markt te veroveren. Son wijst erop dat de Verenigde Staten de sterkste taximarkt van de wereld blijven en zegt een duidelijke interesse in de sector te hebben.

Het mediabedrijf Netflix neemt de onderneming Millarworld, een bedenker van striphelden, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Millarworld is de eerste overname uit de geschiedenis van Netflix. Het bedrijf bracht de voorbije jaren een twintigtal nieuwe stripfiguren op de markt. Millarworld is vooral bekend van strips zoals Kick-Ass, Kingsman en Old Man Logan, die in de bioscoopzalen inmiddels wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar inkomsten hebben opgeleverd. Mark Millar, oprichter van Millaworld, werkte vroeger voor Marvel Comics waar hij populaire reeksen zoals Avengers en Captain America lanceerde. Marvel Comics werd uiteindelijk voor 4 miljard dollar door Disney overgenomen.

Het postbedrijf Bpost heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 700 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei was onder meer te danken aan een aantal overnames die het postbedrijf heeft gedaan, zoals UbiWay, DynaGroup en Apple Express. De nettowinst steeg van 87,9 miljoen euro naar 99,7 miljoen euro. De overnames compenseerden een daling van de brievenpost met 6,7 procent. Bij de binnenlandse pakketten kon daarentegen een toename met 25,5 procent worden opgetekend. Koen Van Gerven, chief executive van Bpost, wees erop dat het bedrijf op het voorziene schema voor het lopende jaar zit.

Het Canadese biotechbedrijf Aqua Bounty Technologies heeft het genetisch gemanipuleerde zalmtype Aquadvantage ontwikkeld. De nieuwe soort groeit dubbel zo snel als de klassieke zalm. Het bedrijf heeft zopas aan een Canadese klant een eerste order van vier ton geleverd. Aquadvantage werd gecreëerd met een gen van de steenbolk, een andere vissoort. De zalm wordt gekweekt in bassins op land. De verkoop leverde een bedrag van ongeveer 50.000 dollar op. De kweek gebeurde in Panama. De zalm bereikt over een periode van achttien maanden een commerciële lengte. Het bedrijf heeft ook een vergunning voor een productie op Prince Edward Island in Canada.

De Belgische bouwgroep Besix neemt de bedrijven Enrobage Stockem uit Wallonië en Witraloc uit Luxemburg over. Door de transacties kan de groep zijn positie op het gebied van wegenwerken verder versterken. Enrobage Stockem bezit naast drie steengroeves ook twee asfaltfabrieken en een betoncentrale, terwijl Witraloc zich toelegt op het transport en asfaltwerken. Besix zegt de bedrijven snel in de eigen structuur te willen integreren. Besix breidt zijn Belgische activiteiten de jongste tijd gevoelig uit. In de lente nam het concern ook al een aantal Belgische activiteiten van Heijmans over. Vorig jaar realiseerde Besix wereldwijd een omzet van 2,3 miljard euro. België vertegenwoordigt één derde van de inkomsten.

De Amerikaanse autobouwer Tesla, producent van elektrische wagens, wil met de uitgifte van obligaties met een looptijd van acht jaar een bedrag van 1,5 miljard dollar ophalen. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de productie van het Model 3 te ondersteunen. Het voorbije kwartaal eiste de opstart van de productie van het nieuwe type een uitgave van bijna 1 miljard dollar. Het Model 3 is het eerste type dat Tesla voor de grote markt heeft ontwikkeld. Sinds eind vorig jaar heeft het bedrijf voor de wagen, die 35.000 dollar kost, ruim 450.000 bestellingen ontvangen. Tegen eind dit jaar moet een jaarproductie van één miljoen exemplaren kunnen worden gegarandeerd.

De Amerikaanse groep Yum Brands - het moederconcern van Kentucky Fried Chicken (KFC), Taco Bell en Pizza Hut - heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard dollar, tegenover 1,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter naar de identieke omzet wordt gekeken, zou een groei met 2 procent worden gemeld. Bij Kentucky Fried Chicken werd een identieke omzetgroei met 3 procent gemeld, tegenover 4 procent bij Taco Bell en 1 procent bij Pizza Hut. De nettowinst van Yum Brands daalde van 336 miljoen dollar naar 206 miljoen dollar. Het bedrijf maakte nog bekend dit jaar tussen 350 miljoen dollar en 400 miljoen dollar invsteringen te voorzien.

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys heeft zich bij de privatisering van zijn Griekse sectorgenoot Desfa als kandidaat-overnemer gemeld. Het bod gebeurt in samenwerking met een Europees consortium rond onder meer het Nederlandse Gasunie, het Italiaanse Snam en het Spaanse Enagas. Ook GRT Gas, dochter van de Franse groep Engie, heeft in samenwerking met het Roemeense Transgaz zijn kandidatuur gesteld, net zoals het Australische fonds Macquarie Infrastructure. De Griekse staat moet zijn gasnetbeheerder privatiseren om de staatsfinanciën opnieuw gezond te maken. Er zouden zes kandidaten zijn voor een belang van 66 procent. De strategische ligging van het Griekse gasnet zou de interesse stimuleren.

Het Japanse bedrijf Pioneer Corporation, fabrikant van consumentenelektronica, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 83,32 miljard yen of 637,78 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een achteruitgang met 12,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling wordt toegeschreven aan een daling van de verkoop van elektronische producten voor de autosector en de audiomarkt. Het bedrijf boekte tevens een verlies van bijna 2,04 miljard yen, tegenover een winst van ruim 1,27 miljard yen dezelfde periode vorig boekjaar. De resultaten hebben het bedrijf aangezet om zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar beneden bij te stellen. De winstverwachting blijft ongewijzigd.

In Frankrijk is restaurantcriticus Christian Millau (88) overleden. Dat heeft het culinaire magazine Gault & Millau bekend gemaakt. Christian Millau begon als journalist op het einde van de jaren zestig met zijn collega Henri Gault een magazine waarin toonaangevende restaurants werden beoordeeld en waarin over voeding en drank werd geschreven. Het oordeel van het duo kreeg in de loop van de jaren in de wereld van de haute cuisine een steeds grotere impact. Gault en Millau introduceerden in de jaren zeventig ook het concept van de nouvelle cuisine, waarbij de focus werd gelegd op eenvoudiger beredigingeidingen en het gebruik van verse ingrediënten. Ook ging een grotere aandacht naar de opmaak van het bord.

De Britse acteur Daniel Craig zal nog in minstens twee films uit de reeks James Bond de hoofdrol vertolken. Dat heeft de Britse krant The Sun gemeld. Vorige maand was bekend gemaakt dat Craig een contract voor één bijkomende productie zou tekenen, maar producer Barbara Broccoli zou de Britse acteur hebben kunnen overtuigen nog minstens twee films te blijven. Waarnemers wijzen er daarbij op dat Craig als James Bond door het publiek bijzonder goed wordt aanvaard. Tevens wordt benadrukt dat Craig de franchise James Bond wereldwijd nieuw leven heeft ingeblazen. Craig trad in de reeks eerder aan in de producties Casino Royal, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 836 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel daarentegen van 47 miljoen euro naar 46 miljoen euro terug. Het bedrijf merkt op dat de gewone brievenpost een verdere daling heeft laten optekenen, maar bij de bezorging van pakketten en ecommerce kon opnieuw een groei worden gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de eerste helft dit jaar ecommerce 36 procent van de totale omzet vertegenwoordigde, tegenover 32 procent dezelfde periode vorig jaar. Eind dit decennium zal dat cijfer zijn opgelopen tot ongeveer 45 procent.

Bij het gokbedrijf Paddy Power Betfair heeft topman Breon Corcoran aangekondigd zijn functie als chief executive neer te leggen. Het vertrek van Corcoran komt als een complete verrassing. Het gokbedrijf ontstond vorig jaar door een samensmelting van Paddy Power met Betfair, maar sommige partijen vrezen voor een aantal grote uitdagingen. Onder meer wordt gewezen op de toenemende concurrentie in de online goksector, maar ook wordt gewag gemaakt van een sterkere druk door strengere regels en fiscale lasten. Corcoran wordt bij Paddy Power Betfair opgevolgd door Peter Jackson, tot nu toe financieel directeur van Worldpay. Jackson was al langer bestuurder bij het gokbedrijf.

De Duitse medische groep Fresenius neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot NxStage Medical over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 2 miljard dollar. Fresenius, wereldwijd de grootste aanbieder van diensten en producten voor dialyse, wil met de overname zijn productportfolio uitbreiden en zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt verder versterken. NxStage Medical ontwikkelt innovatieve producten voor thuisdialyse voor nierpatiënten. De overeenkomst moet nog wel door de aandeelhouders van NxStage worden goedgekeurd. Ook de toezichthouders moeten nog hun definitieve instemming met de transactie geven. Fresenius behandelt jaarlijks ruim 315.000 patiënten.

De Duitse autobandenfabrikant Continental heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter van 1,6 miljard euro naar 1,5 miljard euro. De winstdaling moet naar eigen zeggen worden toegeschreven aan de hogere inkoopprijzen voor rubber, die het bedrijf met een bijkomende kostenpost van 300 miljoen euro zou hebben geconfronteerd. Voor het hele jaar moet volgens Continental gerekend worden op een meerkost van ongeveer 450 miljoen euro. De opbrengst uit de verkoop van banden kende een groei met 4,6 procent.

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.