08-08-17

Psychopaat kan opmerkelijk snel met leugens leren omgaan

Personen met sterkere kenmerken van psychopathie blijken het vertellen van leugens sneller te kunnen aanleren dan de rest van de bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van neuropsychologen aan de University of Hongkong. De onderzoekers zeggen te hebben vastgesteld dat psychopaten weliswaar geen natuurlijke neiging hebben beter te kunnen liegen, maar wel de gemakkelijker kunnen aanleren onwaarheden te vertellen. De onderzoekers zeggen het opmerkelijk te vinden hoe snel psychopaten kunnen leren efficiënt met leugens om te gaan, rekening houdend met het feit dat bij de rekrutering van de proefpersonen geen verschillen in leugenachtige vaardigheden konden worden vastgesteld.

“Er was eerder al geweten dat personen met psychopatische karaktereigenschappen gekenmerkt werden door onder meer een onbetrouwbaar en manipulatief karakter, maar tot nu toe was nog nooit vastgesteld of ze ook meer en beter leugens zouden vertellen dan de rest van de populatie,” betogen de onderzoekers Tatia Lee en Robin Shao. “Nadat psychopaten getraind worden onwaarheden te vertellen, blijken ze in gesprekken veel sneller met een leugen naar voor te komen dan andere respondenten. Bij personen met beperkte signalen van psychopathie bleek daarentegen na de training geen enkele verandering opgetekend te kunnen worden.”

Het fenomeen kan volgens Lee en Shao wellicht worden toegeschreven aan de manier waarop de hersenen van psychopaten en de rest van de bevolking leugens verwerken. “Tijdens het liegen moet de ware informatie worden onderdrukt en omgekeerd,” aldus de wetenschappers. “Om goed te liegen moeten in de hersenen een aantal processen - zoals aandacht, werkgeheugen of conflictoplossing - kunnen worden gecontroleerd. Bij personen met lage psychopathische niveaus moeten extra inspanningen inspanningen doen om de onware antwoorden te verwerken. Dat is mogelijk één van de redenen waarom in deze groep ook na een training niet sneller met een leugen kan reageren.”

Lees Verder

18:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: psychopathie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.