09-08-17

Amerikaans geneesmiddelenverbruik op absoluut recordniveau

In de Verenigde Staten neemt 55 procent van de bevolking geregeld voorgeschreven geneesmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Consumer Reports bij nagenoeg tweeduizend consumenten, waarbij wordt opgemerkt dat de consumptie van voorschriftplichtige geneesmiddelen in de Amerikaanse maatschappij tot een absoluut recordniveau is gestegen. Er wordt echter aan toegevoegd dat een groot aantal van de genomen medicatie niet noodzakelijk blijkt en uiteindelijk meer schade dan baten zou kunnen opleveren. Problemen met voorschriftplichtige geneesmiddelen zouden drie jaar geleden aan 124.000 Amerikanen het leven hebben gekost.

“Consumenten van voorschriftplichtige geneesmiddelen blijken gemiddeld vier verschillende producten te gebruiken,” stipt onderzoeksleider Ellen Kunes aan. “Bovendien is een groot gedeelte van deze patiënten ook een consument van voorschriftvrije geneesmiddelen, vitamines of andere voedingssupplementen. Een groot deel van die producten zouden echter overbodig kunnen zijn en zouden meer schade dan voordeel kunnen opleveren.” Er wordt aan toegevoegd dat 53 procent van de betrokkenen de voorschriftplichtige geneesmiddelen bij meer dan één medische instantie heeft gehaald, waarmee het risico op schadelijke effecten volgens de onderzoekers toeneemt.

Meer dan één op drie ondervraagden gaf ook toe dat geen enkele instantie heeft gecontroleerd of de toediening van alle geneesmiddelen wel noodzakelijk was. Daarbij werd vastgesteld dat 49 procent van de patiënten aan een arts heeft gevraagd of het mogelijk was met het gebruik van een geneesmiddel te stoppen. Tevens werd opgemerkt dat 71 procent in staat was om de toediening van minstens één product te schrappen. Berekend werd dat vorig jaar 4,5 miljard geneeskundige voorschriften aan Amerikaanse patiënten werden uitgereikt. Dat betekende een stijging met 85 procent tegenover twintig jaar voordien. Tijdens die periode nam de bevolking van de Verenigde Staten met 21 procent toe.

Drie jaar geleden werden in totaal 1,3 miljoen Amerikanen in een spoedafdeling behandeld voor ongewenste effecten van geneesmiddelen.

Lees Verder

17:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geneesmiddelen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.