09-08-17

Nieuwsoverzicht

Mediaconcern Disney stopt over twee jaar met de levering van nieuwe films aan Netflix. Disney wil immers een eigen online filmplatform lanceren. Dat heeft Robert Iger, topman van Disney, bekend gemaakt. Ook wil Disney een online sportkanaal waarop het bedrijf vanaf volgend jaar tienduizend evenementen brengt. Door de inzet van online kanalen wil het concern ontsnappen aan de tanende belangstelling van het publiek voor traditionele kabelbedrijven, die onder meer programma’s van Disney in hun aanbod opnemen. In dit kader breidt Disney voor een bedrag van 1,58 miljard dollar zijn belang in BamTech, een streamingdienst voor honkbal, met 42 procent uit. Disney had al een belang van 33 procent in BamTech.

Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-applicatie, wil zijn divisie Xchange Leasing in de Verenigde Staten stopzetten. De dienst zou teveel verliezen lijden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Uber zou de divisie nog voor het einde van dit jaar willen verkopen of sluiten. Daardoor zouden ongeveer vijfhonderd banen worden bedreigd. Dat is ongeveer 3 procent van het totale personeelsbestand van Uber. Xchange Leasing beschikt over een vloot van 40.000 wagens, die door het intensieve gebruik en de hoge kosten een bijzonder groot waardeverlies leden. De divisie moest wegens misleidend reclame ook een boete van 20 miljoen dollar betalen.

Het Amerikaanse mediaconcern CBS Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,26 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterkste toename werd opgetekend in de divisie entertainment, waar een groei met 12 procent tot ruim 2,18 miljard dollar kon worden gemeld. De uitgeverij boekte een groei met 10 procent tot 206 miljoen dollar, terwijl bij lokale media een stijging met 4 procent tot 412 miljoen dollar werd geregistreerd. De divisie kabelnetwerken kende een omzetgroei met 7 procent tot 571 miljoen dollar. De operationele winst steeg met 3 procent tot 669 miljoen dollar.

Het bedrijf Compeed, fabrikant van blarenpleisters, wordt overgenomen door de Franse groep HRA Pharma, dat gecontroleerd wordt door investeerder Astorg. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt, maar de voorbije lente werd nog gemaakt van 450 miljoen euro. Compeed was tot nu toe een onderdeel van de Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson. Ook de groep Damier van de Vlaamse ondernemer Yvan Vindevogel zou interesse in Compeed hebben gehad. Compeed zou immers een interessante aanvulling zijn geweest voor de portfolio van Damier, dat al een participatie heeft in de vennootschap boven de bedrijven Vemedia en Cooper, producenten van voorschriftvrije geneesmiddelen.

Het internetbedrijf Google heeft zijn software-ontwikkelaar James Damore ontslagen. Dat heeft Damore tegenover het persbureau Reuters gemeld. Er was eerder zware kritiek gekomen op de ontwikkelaar, die had aangegeven dat de beperkte aanwezigheid van vrouwen in de informatica en leidinggevende functies door biologische verschillen - die de basis van andere interesses zouden zijn - kon worden verklaard. Damore werd ontslagen wegens de instandhouding van genderstereotypen. Danielle Brown, directeur diversiteit bij Google, benadrukte dat het denkpatroon van Damore uitgaat van onjuiste veronderstellingen over geslacht. De ontwikkelaar zegt zich te beraden over mogelijke verdere stappen.

De Amerikaanse modeketen Michael Kors heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 952,4 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 15 procent terug tot 125,5 miljoen dollar. Vooral in Noord-Amerika, Europa en Latijns-Amerika moest een inkrimping worden genoteerd. John Idol, topman van Kors, benadrukte wel dat de betrokken regio’s nog betere resultaten lieten optekenen dan was verwacht. In Azië kon bovendien een omzetgroei met 60 procent worden opgetekend. Volgens Idol kunnen de eerste resultaten worden opgemerkt van de inspanningen om Kors nog meer als een luxemerk te profileren.

De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor de overname van Banco Popular voor één euro door Banco Santander. Opgemerkt wordt dat de fusie geen bedreiging voor de marktconcurrentie zou vormen. Banco Popular was in financiële problemen gekomen door risicovolle vastgoedleningen, waarvan een gedeelte nooit meer zou kunnen worden gerecupereerd. Door die moeilijkheden was de kapitaalbuffer van de Spaanse bank in het gedrang gekomen. De overname door Santander, die door de Spaanse en Europese financiële regulatoren was geïnitieerd, kon beletten dat Banco Popular zou instorten, zodat een dreigende instabiliteit in het financiële stelsel in Spanje en Portugal kon worden vermeden.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's wil in China de volgende vijf jaar tweeduizend nieuwe vestigingen openingen. Op dit ogenblik heeft de groep in China ongeveer 2.500 filialen. Nog dit jaar moeten 250 Chinese vestigingen worden opgestart. Bij de nieuwe openingen wil McDonald’s zich vooral toespitsen op steden van derde en vierde categorie, die over vijf jaar 45 procent van het totale Chinese netwerk van de Amerikaanse groep moeten vormen. Eerder dit jaar had McDonald’s gewag gemaakt van vijftienhonderd bijkomende Chinese filialen, maar die inspanningen worden opgedreven. Vermoed wordt dat de groep zich daarmee wil wapenen tegen de toenemende binnenlandse en internationale concurrentie.

De entertainmentgroep SeaWorld heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar en omzet gerealiseerd van 374 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar dat positieve resultaat was vooral te danken aan een gunstige kalender voor de paasperiode. Het bedrijf leed een verlies van 176 miljoen dollar, dat grotendeels was te wijten aan een afschrijving van 269 miljoen dollar op de waarde van SeaWorld Orlando. Tijdens het tweede kwartaal vorig jaar werd nog een winst geboekt van 17,8 miljoen dollar. De parken van SeaWorld ontvingen tijdens de eerste helft van dit jaar 8,9 miljoen bezoekers. Dat betekende een daling met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse staat Georgia heeft het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis aangesteld voor de coördinatie van de modernisering van het snelwegennet. Arcadis krijgt voor de opdracht van het Georgia Department of Transportation een contract van 100 miljoen dollar, gespreid over een periode van vijf jaar. Onder meer moeten bruggen worden vervangen, maar ook moeten de snelwegen worden verbreed en zullen verkeerswisselaars efficiënter moeten worden gemaakt. Er zal worden samengewerkt met vijftien andere partijen. De Verenigde Staten vertegenwoordigen inmiddels 30 procent van de totale omzet van Arcadis. Die activiteiten spitsen zich echter vooral toe op waterwerken en milieuprojecten.

De Franse autobouwer Renault start in Iran een joint-venture die op termijn een productiecapaciteit van 300.000 wagens per jaar moet halen. Daarover heeft Renault met de Iraanse autoriteiten een akkoord gesloten. Met het project is een investering gemoeid van 660 miljoen euro. Renault krijgt in de joint-venture een belang van 60 procent. Een Iraanse onderneming zal een participatie van 20 procent verwerven. Ook de Iraanse overheid krijgt een belang van 20 procent in de nieuwe fabriek, die zal worden ingeplant in Saveh, ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van Teheran. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bestaande fabriek, die zal worden gemoderniseerd. Renault bouwt in Iran op dit ogenblik 200.000 wagens per jaar.

Duitse autobestuurders die hun oude dieselwagen inruilen voor een nieuwe auto van Volkswagen, kunnen rekenen op premies van 2.000 euro tot meer dan 12.000 euro. Dat heeft de constructeur bekend gemaakt. Volkswagen doet met het nieuwe initiatief een poging om de publieke controverses over het emissieschandaal met dieselmotoren op te vangen. Door de aankoop van nieuwe wagens te stimuleren, kunnen vervuilende dieselmotoren volgens de autobouwer sneller uit dienst worden gehaald. Ook bij Skoda, Porsche en Audi, dochtermerken van Volkswagen, worden kortingen aangeboden. De kortingen gelden tot eind van dit jaar en zijn voorlopig enkel in Duitsland van toepassing.

Deutsche Post DHL heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 623 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met ruim 11 procent tot 602 miljoen euro op. De Duitse groep zegt daarmee het sterkste tweede kwartaal uit zijn geschiedenis te hebben gerealiseerd. De groei was vooral te danken aan de toename van bestellingen voor webwinkels. Frank Appel, topman van Deutsche Post, benadrukt dat het bedrijf zijn groei gestaag verder zet. Volgens hem zou de groep op koers zitten om dit jaar een absoluut omzetrecord te realiseren.

In Zuid-Korea heeft het openbaar ministerie een celstraf van twaalf jaar gevraagd voor Jay Lee, vice-voorzitter van de groep Samsung Electronics. Lee staat terecht voor onder meer omkoping van voormalig Zuid-Koreaans presidente Park Geun-Hye. Lee werd in februari gearresteerd. Hij wordt ook verdacht van verduistering. Het schandaal leidde tot het aftreden van president Park. Lee houdt echter zijn onschuld staande. Verwacht wordt dat de Zuid-Koreaanse rechtbank tegen eind augustus, wanneer de voorlopige hechtenis van Lee afloopt, een uitspraak zal doen. Lee is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Samsung. Zijn vader Lee Kun-Hee is weliswaar voorzitter, maar is al enkele jaren ernstig ziek.

De Amerikaanse autoverhuurder Avis Budget heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,24 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover vorig jaar. Er konden weliswaar meer verhuurdagen worden geregistreerd, maar die stijging werd ongedaan gemaakt door de lagere huurprijzen. Ook werd gewag gemaakt van een tegenvallende omzetgroei op het Amerikaanse continent. De internationale omzetgroei werd daarentegen gestimuleerd door de overname van FranceCars. Avis boekte een nettowinst van 3 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 36 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar. Het bedrijf moest 65 miljoen dollar afschrijven op zijn vloot.

09:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.