10-08-17

Griekenland wil Europese bescherming voor zijn yoghurt

Griekse yoghurt moet een geografische bescherming krijgen. Dat heeft Evangelos Apostolou, de Griekse minister van landbouw, gemeld. Apostolou kondigde de oprichting aan van een werkgroep, op initiatief van de Association of Greek Breeders, die de technische details moet uitwerken voor een aanvraag voor de registratie van de Griekse yoghurt als een geografisch beschermd product bij de Europese Unie. De bescherming moet onder meer een aanslepend conflict met Polen oplossen. Vytenis Andriukaitis, Europees commissaris voor gezondheid, erkende dat het gebruik van de term Griekse yoghurt voor producten uit andere landen consumenten zou kunnen misleiden en tot een oneerlijke concurrentie zou kunnen leiden.

“Er wordt een volgende belangrijke stap genomen om de traditionele Griekse yoghurt, die voor zijn unieke kwaliteit op de Europese en internationale markt beroemd is, te beschermen,” benadrukt minister Apostolou. “Met de maatregel moet bovendien het inkomen van de Griekse yoghurt-producenten en hun leveranciers van grondstoffen kunnen worden gegarandeerd.” Takis Peveretos, voorzitter van de Association of Greek Breeders, benadrukte dat de bescherming belangrijke voordelen zou opleveren voor het product, dat door de toenemende interesse bij het publiek steeds meer het doelwit van namaak door andere landen blijkt te worden.

Griekenland is al zwaar ontgoocheld door het gebrek aan bescherming voor zijn traditionele fetakaas in de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada en reageert volgens waarnemers dan ook bijzonder sterk tegen pogingen van andere landen om uit Griekse producten profijt te halen. Onder meer botste het land vorig jaar met Polen, dat een aantal eigen producten met verwijzingen naar Griekse origines op de markt had gebracht. De Griekse yoghurt geniet binnen de Europese Unie weliswaar geen geografische bescherming, maar wordt wel gedekt door de regel dat voedingslabels consumenten niet over identiteit of origine mogen misleiden.

Lees Verder

13:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.