10-08-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev start een samenwerking met zijn Turkse sectorgenoot Anadolu Efes. Door de operatie zullen beide partijen hun activiteiten in Rusland en Oekraïne combineren. Dat heeft AB InBev bekend gemaakt. Door de overname van SABMiller heeft AB InBev een belang van 24 procent verworven in Anadolu Efes, de grootste brouwer van Turkije. De combinatie moet de concurrentiepositie van de merken van beide groepen in Rusland en Oekraïne versterken. De gecombineerde activiteiten zouden volledig in de boeken van Anadolu Efes worden opgenomen. De joint-venture zal worden geleid door Dmitry Shpakov, huidig topman van AB InBev in Rusland en Oekraïne.

De Belgische fiscus is een onderzoek gestart naar het internetbedrijf Google. De onderneming zou in België mogelijk onvoldoende belastingen hebben betaald. Dat heeft de krant Le Soir gemeld. Opgemerkt wordt dat Google in werkelijkheid in België een hogere omzet gerealiseerd dan fiscaal is aangegeven. Er wordt aan toegevoegd dat Google over het voorbije jaar een omzet van 32 miljoen euro had aangegeven, waarop een winst van 1,9 miljoen euro werd gerealiseerd. Uiteindelijk betaalde het bedrijf daarop 740.404 euro belastingen. Volgens ramingen zou Google in realiteit een jaaromzet van meer dan 220 miljoen euro hebben gerealiseerd. Verwacht wordt dat beide partijen een overeenkomst zullen bereiken.

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Walt Disney heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 14,24 miljard dollar, tegenover 14,28 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 9 procent tot 2,37 miljard dollar. Vooral bij de televisiedivisie worden matige prestaties gemeld. Vooral het sportkanaal ESPN bleek abonnees te verliezen. De winst in de divisie viel met 23 procent terug. Daarentegen kon in de afdeling themaparken een winstgroei met 18 procent worden gemeld. Onder meer wordt gewag gemaakt van een sterke interesse voor het nieuwe themapark dat vorig jaar in Shanghai werd geopend. In Florida en Californië worden uitbreidingen gepland.

Zuid-Korea voert een belasting op robots in. Daarmee moet de impact van de automatisering op de nationale arbeidsmarkt worden opgevangen. Zuid-Korea is daarmee het eerste land ter wereld dat een fiscale heffing op de introductie van robots invoert. Er is weliswaar geen sprake van een rechtstreekse belasting, want de maatregel wordt doorgevoerd door een verlaging van de fiscale aftrek bij investeringen in geautomatiseerde machines. De maatregel zou mogelijk al eind dit jaar kunnen worden ingevoerd. Ook in andere landen is al gesproken over een belasting op robots. Onder meer Bill Gates stelde de maatregel al voor om het verlies aan banen door de robotisering op te vangen.

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft bij de rechtbank in Californië een klacht tegen de Amerikaanse kledingketen Forever21 neergelegd. Forever21 wordt ervan beticht de ontwerpen van Gucci te hebben gedupliceerd. Daardoor maakt de Amerikaanse keten zich volgens Gucci schuldig aan oneerlijke concurrentie, aangezien de ontwerpen tegen aanzienlijk goedkopere prijzen in veelvoud worden geproduceerd. Gucci zegt ook niet geassocieerd te willen worden met kleding van lage kwaliteit. Forever21 had eerder al verzet aangetekend tegen de eis van het Italiaanse modehuis om de gecontesteerde ontwerpen uit handel te nemen. Tevens wordt gemeld dat Gucci geen alleenrecht heeft op de bewuste designs.

Golfstaat Qatar zal binnenkort bezoekers uit meer dan tachtig landen toelaten zonder dat die eerst een visum moeten aanvragen. Reizigers uit de bewuste landen, waaronder België, zullen alleen nog een gewoon paspoort nodig hebben. De versoepeling zou kaderen in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal, dat over vijf jaar in Qatar zal worden georganiseerd. Volgens waarnemers is de maatregel echter ook een reactie op de boycot die een aantal andere Arabische landen tegen Qatar hebben geïntroduceerd. Daardoor staat onder meer het toerisme in Qatar, dat in grote mate gedragen werd door bezoekers uit landen die aan de boycot deelnemen, onder druk. Qatar hoopt op meer toeristen uit andere landen.

De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz heeft een samenwerking met mediafiguur Oprah Winfrey gestart. De collaboratie moet een nieuwe reeks soepen en bijgerechten van de voedingsgroepen promoten. De nieuwe collectie wordt als een lijn voedzame en gezonde producten, zonder gebruik van kunstmatige smaakstoffen, op de markt geplaatst. Winfrey zou ook bij de voorbereiding van de recepten zijn betrokken. Kraft Heinz hoopt met de samenwerking te kunnen profiteren van de grote populariteit die Oprah Winfrey geniet. Het nieuwe initiatief kadert ook in de eerdere activiteiten die Winfrey in het verleden al met het merk Weight Watchers, waarin de televisiefiguur een belang van 10 procent heeft genomen, heeft opgezet.

De supermarktgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 16 miljard euro, tegenover 15,5 miljard euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam echter met 11,4 procent toe tot 626 miljoen euro. Vooral in de Verenigde Staten konden goede resultaten worden opgetekend. In België diende daarentegen een winstdaling met 6,8 procent tot 68 miljoen euro te worden genoteerd, terwijl de omzet status-quo bleef op 1,3 miljard dollar. Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, merkt wel op dat de Belgische divisie belangrijke investeringen doet in de vernieuwing van zijn winkels, waardoor een gedeelte van de winst wordt opgeslorpt.

De mediagroep Talpa van John de Mol doet geen verdere inspanningen om het uitgeefconcern Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen. Dat heeft Talpa gemeld. Telegraaf Media Groep wordt overgenomen door de Vlaamse groep Mediahuis en investeerder VP Exploitatie, die de familiale aandeelhouders van het Nederlandse uitgeefconcern vertegenwoordigt. Talpa ondernam de voorbije maanden een poging om die transactie te dwarsbomen en zelf de hand op Telegraaf Media Groep te kunnen leggen, maar op het einde van de aanmeldingstermijn van het openbare bod bleek Talpa daarvoor onvoldoende aandelen in bezit te hebben. Mediahuis en VP Exploitatie hadden begin juli al een participatie van 64,66 procent gemeld.

De Nederlandse bank ABN Amro heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen gerealiseerd van ruim 2,49 miljard euro, tegenover 2,2 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 391 miljoen euro op naar 960 miljoen euro. Die toename moet wel gedeeltelijk worden toegeschreven aan een boekwinst van 200 miljoen euro die werd gerealiseerd op de verkoop van de Aziatische divisie private banking. Daarnaast wordt gewezen op de impact van een aantal kostenreducties. Tevens werd gewag gemaakt van een stijgend rendement op het eigen vermogen, terwijl eveneens geprofiteerd kon worden van de groei van de Nederlandse economie en de aantrekkende huizenmarkt.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft beslist om zijn Europese vergunning voor het gebruik van fipronil als pesticide, die eind september afloopt, niet te verlengen. Fipronil is in opspraak gekomen bij de recente problemen rond besmette eieren, maar daarmee heeft de beslissing van Basf naar eigen zeggen geen enkel verband. Gesproken wordt over economische overwegingen. Fipronil werd dertig jaar geleden ontwikkeld door de Franse groep Rhône-Poulenc. Basf verwierf veertien jaar geleden de rechten op het product, dat onder meer gebruikt wordt voor de verdelging van mieren, kakkerlakken en termieten. Fipronil mag in de Europese Unie gebruikt worden in de diergeneeskunde, insecticide en pesticide.

Het Franse telecombedrijf Altice overweegt een bod op het Amerikaanse concern Charter Communications. Dat hebben een aantal media gemeld. Door de overname zou Altice zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten verder willen versterken. De combinatie zou een onderneming met een waarde van 200 miljard dollar creëren. Patrick Drahi, topman van Altice, uitte twee jaar geleden al de ambitie om zijn positie op de Amerikaanse markt te versterken. Ook het Japanse telecombedrijf Softbank heeft al interesse in Charter uitgesproken. Er is echter geen zekerheid dat één van de voorstellen door Charter Communication, dat voor 20,5 procent in handen is van Liberty Media, zal worden aanvaard.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 20,5 miljard euro inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is volledig toe te schrijven aan de tak levensverzekeringen, die vooral een sterke groei liet optekenen in China. In België daalden de premie-inkomsten met 17 procent. De verzekeraar boekte uiteindelijk een nettowinst van 284 miljoen euro, tegenover een verlies van 67 miljoen euro de eerste helft vorig jaar, toen echter een schikking met gedupeerde aandeelhouders van Fortis, voorloper van Ageas, moest worden geboekt. Bij de verzekeringsactiviteiten kon een winstgroei met 12 procent tot 445 miljoen euro worden gemeld.

In Nederland heeft de curator van het failliete internetbedrijf Ebcon een claim van 55 miljoen euro ingediend tegen drie gewezen bestuurders van de onderneming. Ebcon was rond de eeuwwisseling actief als aannemer van KNPQwest, dat plannen had voor de aanleg van een glasvezelnetwerk tussen meer dan zestig Europese steden. Ebcon werd geselecteerd voor de aanleg van het netwerk. KPNQwest ging uiteindelijk failliet en ook Ebcon zette zestien jaar geleden de activiteiten stop. De curator heeft nu geconcludeerd dat drie voormalige bestuurders van Ebcon zichzelf zouden hebben verrijkt en financiële middelen voor de aanleg van glasvezelverbindingen voor zichzelf zouden hebben gehouden.

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover, onderdeel van de Indiase groep Tata Motors, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,6 miljard pond. Dat betekende een stijging met 244 miljoen pond tegenover dezelfde periode vorig jaar. De autoverkoop steeg met 3,5 procent tot bijna 137.500 exemplaren. Vooral in China en Noord-Amerika kon gewag worden gemaakt van een sterke groei, terwijl in Europa een status-quo werd opgetekend. In Groot-Brittannië diende echter een daling werden opgetekend. Uiteindelijk realiseerde de Britse constructeur een winst van 595 miljoen pond, tegenover een positief resultaat van 399 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar.

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.