10-08-17

Ook directiekamers Britse ondernemingen gevoelig voor brexit

De brexit kan ook in de directiekamers van grote Britse ondernemingen voor belangrijke problemen zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Opal Transfer naar de samenstelling van de bestuursraden van de honderd grootste beursgenoteerde Britse bedrijven. In totaal werden daarbij 1.069 directeurs geteld, waarvan echter 26 procent afkomstig bleek uit het buitenland. De Europese Unie levert 14 procent van de volledige bestuursraden van de grote Britse ondernemingen. Het beleid van de Britse regering tegenover buitenlandse werknemers kan volgens Opal Transfer dan ook belangrijke consequenties hebben voor de elite van de Britse economie.

“Door de brexit dreigen ook de bestuursraden van het Britse bedrijfsleven met een braindrain geconfronteerd te worden,” benadrukt Gita Petkevica, managing director van Opal Transfer. “De resultaten van de studie dat Groot-Brittannië bijzonder afhankelijk is van talent uit de Europese Unie. De brexit en striktere regels op immigratie zouden dan ook bijzonder nadelig kunnen uitvallen voor de Britse economie.” Er wordt op gewezen dat een aantal Britse bedrijven met een bijzonder uitgesproken bestuursraad werken. Onder meer wordt erop gewezen dat bij International Air Group (IAG) 50 procent van de directieleden buitenlander zijn. Ook bij AstraZeneca en Vodafone worden cijfers van respectievelijk 45 procent en 31 procent gemeld.

“De Britse regering moet dan ook actie ondernemen om te beletten dat zijn bedrijfsleven niet langer toegang zou krijgen tot hoogwaardig bestuurstalent,” aldus nog Gita Petkevica. “De Britse overheid moet beseffen welke economische bijdrage Europeanen aan het land leveren. Elke dag wordt verteld over het belang en de waarde van diversiteit voor zakelijk succes, maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat Groot-Brittannië op het punt staat één van zijn belangrijkste diversiteitstroeven - zijn burgers uit de Europese Unie - uit handen te geven. Er worden wel uitzonderingen voorzien, maar geïnteresseerde kandidaten zouden door deze mentaliteit kunnen worden afgeschrikt.

Lees Verder

17:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brexit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.