11-08-17

Nieuwsoverzicht

Het kranenbedrijf Sarens uit Wolvertem zoekt mogelijk een nieuwe eigenaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De onderneming is nog steeds voor 78 procent in handen van de familie Sarens, die echter bereid zou zijn het meerderheidsbelang in de onderneming op te geven. Investeerder, die zes jaar geleden een belang van 22 procent verwierf in Sarens, zou een uitstap overwegen. Er zouden een zakenbank en advocatenkantoor zijn ingehuurd om een verkoop te begeleiden. Wel wordt opgemerkt dat het dossier zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevindt. Pas in de loop van volgend jaar worden meer concrete stappen verwacht. Sarens is op dit ogenblik actief in meer dan zestig landen.

Webwinkel Amazon zich ook toespitsen op de verkoop van tickets voor concerten, sportwedstrijden en andere evenementen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Amazon zou daarbij in de Verenigde Staten een samenwerking willen sluiten met de eigenaars van concertlocaties en sportstadions. Het bedrijf merkt op dat de markt voor ticketverkoop de intrede van een nieuwe partij nodig heeft. Uitbaters van stadions en concertevenementen zouden een groter aantal ticketverkopers verwelkomen. Op dit ogenblik wordt de Amerikaanse markt gedomineerd door Ticketmaster, onderdeel van Live Nation Entertainment. Potentiële concurrenten zouden nauwelijks een voet aan grond krijgen.

Bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 1,98 miljard euro opbrengsten geboekt, tegenover bijna 1,89 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 721 miljoen euro naar 855 miljoen euro. Johan Thijs, chief executive van KBC Groep, maakt gewag van uitstekende cijfers, waarbij de bankverzekeraar tijdens het tweede kwartaal kon verder gaan op het elan van de eerste drie maanden van dit jaar. Onder meer kon de groep profiteren van sterke inkomsten en de terugname van waardeverminderingen op kredieten. Thijs wees daarbij vooral op goede resultaten in Ierland. De commissie-inkomsten liepen met 19 procent op tot 430 miljoen euro.

De Deense groep Lego heeft Niels Christiansen aangesteld tot chief executive. Christiansen wordt begin oktober de opvolger van de Brit Bali Padda, die in totaal slechts acht maanden het bedrijf heeft kunnen leiden. Christiansen was de voorbije negen jaar topman van het bedrijf Danfoss, producent van thermostaten. Lego benadrukt dat de machtwisseling geen enkel verband houdt met de prestaties met Padda, maar zou er sprake zijn geweest van een leeftijdsprobleem. Daarbij wordt aangevoerd dat Padda (61) geen lang mandaat kon volmaken. Dat zou met Christiansen, tien jaar jonger dan zijn voorganger, wel mogelijk zijn. Padda blijft wel als speciaal adviseur bij Lego betrokken.

Het biotechbedrijf Galapagos heeft met succes een middel tegen een dodelijke longaandoening getest. Het middel heeft de codenaam GLPG1690 en zou mogelijk kunnen worden ingezet tegen de agressie longziekte idiopathische pulmonale fibrose (IPF). Bij deze aandoening, die in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks bij vijftigduizend patiënten wordt vastgesteld, wordt bij de longblaasjes littekenweefsel aangemaakt. Gemiddeld kunnen patiënten rekenen op een overlevingstijd tussen twee en vijf jaar. Uit tests op vierentwintig patiënten zou zijn gebleken dat het middel de vordering van de ziekte zou kunnen stopzetten. Het product zou Galapagos toegang kunnen bieden tot een markt van 1,3 miljard dollar.

De Nederlandse groep Refresco, bottelaar van fruitsappen en frisdranken, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 643 miljoen euro, tegenover 559 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende een daling met 2 miljoen euro tot 27 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan belangrijke investeringen in nieuwe productielijnen. Het verwerkte volume nam met meer dan 20 procent toe tot ruim 2 miljard liter. De omzetgroei was in belangrijke mate te danken aan overnames. Autonoom werd een groei met bijna 3 procent gemeld. Op middellange termijn moet volgens het bedrijf gerekend worden op een autonome groei van maximaal 5 procent.

De Duitse autobouwer Opel biedt in eigen land milieupremies aan bestuurders die hun oude dieselwagen inruilen voor een nieuwe auto. Dat heeft de constructeur bekend gemaakt. Opel volgt daarmee het voorbeeld van Volkswagen, dat voor de terugname van oude diesels premies tot 10.000 euro bood. De milieubonus is afhankelijk van het type nieuwe wagen en kan variëren tussen 1.750 euro en 7.000 euro. Het ruilaanbod geldt voor oudere dieselmotoren van alle mogelijke merken. De oude wagen moet wel worden verschroot. De premies zijn een gevolg van een recent overleg tussen de grote Duitse autoconstructeurs, die zich hebben geëngageerd om vervuilende dieselmotoren zo snel mogelijk uit het verkeer te halen.

Het Duitse concern Henkel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt gewag van een recordomzet, die onder meer kon worden gerealiseerd door de overname van de Amerikaanse wasmiddelenproducent Sun, die vorig jaar door Henkel voor een bedrag van 3,6 miljard dollar werd ingelijfd. De operationele winst van Henkel steeg met 11 procent tot 909 miljoen euro. Hans Van Beylen, chief executive van Henkel, wees erop dat de drie divisies van de groep - eigenaar van merken zoals Persil en Schwarzkopf - aan de positieve cijfers hebben bijgedragen.

Gebruikers van de sociale netwerksite Facebook zullen in de toekomst op het platform Watch beroep kunnen doen om videocontent te bekijken. Watch moet uitgroeien tot een alternatief van de traditionele televisiezenders, maar wil zich ook opwerpen als een concurrent voor streaming-platformen zoals YouTube en Netflix. Facebook, dat op een publiek van twee miljard gebruikers kan rekenen, wil met het nieuwe platform ook een deel van de televisiereclame binnenrijven. Facebook benadrukt dat gebruikers weliswaar graag verrast worden door video’s die ze op het platform van het sociale netwerk ontmoeten, maar blijkt er ook nood aan een vaste locatie waar videocontent kan worden bekeken.

De Amerikaanse vastgoedfondsen Invitation Homes en Starwood Waypoint fuseren. De samensmelting van beide groepen creëert een vastgoedportefeuille van 82.000 woningen, gespreid over het volledige grondgebied van de Verenigde Staten. De combinatie van de twee groepen zou een beurswaarde van 20 miljard dollar vertegenwoordigen. In de fusiegroep zullen de aandeelhouders van Invitation een participatie van 59 procnt verwerven. Starwood krijgt een belang van 41 procent. Invitation Homes en Starwoord Waypoint behoorden tot de winnaars van de Amerikaanse vastgoedcrisis eind vorig decennium en slaagden erin om duizenden woningen aan lage prijzen aan te kopen.

De Duitse supermarktketen Lidl lanceert midden september de nieuwe kledingcollectie Esmara van het voormalige topmodel Heidi Klum. De collectie wordt in alle winkels en het online platform van Lidl te koop aangeboden. De nieuwe collectie zal voor de eerste keer worden getoond tijdens de New York Fashion Week begin september. Er wordt gewag gemaakt van een prijsniveau tussen 6,99 dollar en 29,99 dollar. Esmara wordt de eerste nieuwe modelijn van Klum sinds haar samenwerking met New Balance begin dit decennium. De samenwerking met Klum wordt gezien als een belangrijk Amerikaans promotieplatform voor Lidl, dat half juni zijn eerste winkels in de Verenigde Staten heeft geopend.

Het technologiebedrijf Snap, eigenaar van de applicatie Snapchat, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 181 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 153 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd in belangrijke mate gedragen door een sterke uitbreiding van het gebruikersaantal. Snap kon tijdens het tweede kwartaal van dit jaar immers rekenen op 173 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een nettoverlies van 443 miljoen dollar, tegenover een tekort van 116 miljoen euro de eerste drie maanden vorig jaar.

Het consortium West Midlands Trains (WMT) heeft in Groot-Brittannië de aanbesteding voor treinverbindingen tussen Londen en de regio’s rond Birmingham en Liverpool gewonnen. West Midlands Trains is voor 70,1 procent eigendom van Abellio, een dochter van de Nederlandse Spoorwegen. Het saldo is in handen van de Japanse groepen Mitsui en de East Japan Railway Company (JR East). De nieuwe concessie geldt voor een periode van negen jaar. Het consortium zegt daarbij 1 miljard pond te zullen investeren in het spoornet, waarbij ongeveer 700 miljoen pond zou worden gereserveerd voor de modernisering van het materiaal. Ook zal naar eigen zeggen de frequentie op verschillende lijnen worden opgevoerd.

Het Japanse technologieconcern Toshiba heeft het voorbije boekjaar een verlies van 965,7 miljard yen of 7,5 miljard euro geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Het verlies is weliswaar minder groot dan de ramingen die Toshiba eerder zelf naar voor had geschoven en waarbij gewag was gemaakt van tekorten van meer dan 1 biljoen yen. Door problemen in zijn nucleaire divisie verkeert Toshiba al enkele tijd in grote financiële nood. Het bedrijf kondigde onder meer de introductie van zijn dochter Landis+Gyr op de beurs van Zürich aan om bijkomende inkomsten te verwerven. Ook de divisie geheugenchips zouden mogelijk worden verkocht.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt de Australische groep Weis, producent van roomijs, over. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Weis is een familiebedrijf dat in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd opgericht. De onderneming is in Australië vooral bekend van fruitijs dat onder de naam Weis Fruito Bar op de markt wordt gebracht. Weis heeft een fabriek in Toowoomba en is ook een leverancier voor de Aziatische markt. Weis is niet de eerste producent van roomijs die door Unilever wordt overgenomen. Ook Ben & Jerry's, Grom en Talenti behoren tot de portfolio van het Brits-Nederlandse concern.

09:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.