11-08-17

Duitse taal hoopt na brexit op groter Europees belang

Na de brexit moeten in de diensten van de Europese Commissie de Duitse taal meer aan bod komen. Dat hebben de Duitse parlementsleden Johannes Singhammer, Gunther Krichbaum en Axel Schäfer aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd. De parlementsleden hadden eerder ook al contact met de Duitse Europees commissaris Günther Oettinger om op een grotere rol van de Duitse taal op het Europese niveau aan te dringen. De Europese Commissie vertaalt alle officiële documenten in de vierentwintig talen van de Europese Unie, maar interne nota’s worden uitsluitend in het Engels, het Duits en het Frans verdeeld.

Johannes Singhammer, lid van de Christlich-Soziale Union (CSU), benadrukte dat na de scheiding met Groot-Brittannië voor de Franse en Duitse taal in Europese aangelegenheden meer ruimte zou moeten worden gecreëerd. “De Engelse taal zal ongetwijfeld ook na de brexit een dominante rol in het Europese beleid blijven vervullen, maar het lijkt zinvol om ook het gebruik van de Franse en Duitse taal op te voeren,” aldus Singhammer, die er ook op wees dat de Europese Commissie tijdens de jongste jaren gevoelig trager is geworden in de Duitse vertaling van officiële documenten van de Europese Unie.

“Het is belangrijk dat de parlementsleden met officiële vertalingen kunnen werken,” betoogde hij. “Men moet er immers rekening mee houden dat vaak bijzonder complexe onderwerpen moeten worden behandeld, waarbij elke letter van belang is.” De vertaaldiensten van de Europese Commissie hebben een aandeel van 0,3 project in het totale jaarbudget van de Europese Unie, dat ongeveer 158 miljard euro bedraagt. Op dit ogenblik heeft de Europese Commissie 114 medewerkers die documenten naar het Duits vertalen. De Engelse en Franse divisie van de vertaaldienst telt ongeveer evenveel werknemers. In totaal heeft de Europese Commissie ongeveer vijftienhonderd vertalers in dienst.

Singhammer, Krichbaum en Schäfer willen een sterker gebruik van de Duitse taal in eigen land promoten.

Lees Verder

11:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brexit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.