17-08-17

Hoger minimumloon wapen tegen kinderverwaarlozing

Een verhoging van het minimumloon kan het probleem van kinderverwaarlozing gevoelig terugdringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University. In de Verenigde Staten wordt op dit ogenblik een minimumloon van 7,25 dollar per uur gehanteerd, maar het Congress overweegt die grens op te trekken. Ook een aantal Amerikaanse staten en steden overwegen hogere mimumumgrenzen. Volgens de onderzoekers van de Indiana University zou een verhoging met 1 dollar per uur alvast het probleem van kinderverwaarlozing met 9.700 incidenten verminderen. Dat zou een verbetering met 9,6 procent opleveren.

“Geld is daadwerkelijk van belang,” benadrukt onderzoeksleider Lindsey Rose Bullinger, armoede-specialiste aan de Indiana University. “Wanneer de zorgverstrekkers over grotere budgetten kunnen beschikken, kunnen ze ook gemakkelijker de basisbehoeften van het kind - zoals kleding, voeding, geneeskundige zorgen en een veilige huisvesting - invullen. Een beleid dat het inkomen van de werkende arme bevolking verhoogt, zal ook het welzijn van de kinderen gevoelig versterken. Dat geldt vooral voor kinderen van bijzonder jonge leeftijd.” De onderzoekers voegen er aan toe dat een verhoging van het minimumloon op dezelfde manier ook een impact zal hebben op fysieke mishandeling.

De onderzoekers stelden anderzijds vast dat veranderingen in het minimumloon weinig impact had op incidenten van verwaarlozing waarbij tieners waren betrokken. Tussen de diverse etnische groepen konden evenmin verschillen worden opgetekend. Bullinger wijst er nog op dat een aantal voorstellen het Amerikaanse minimumloon van 7,25 dollar tot 10,10 dollar zou worden opgetrokken, terwijl diverse steden gewag maken van een mogelijke minimumgrens van 15 dollar. “We kunnen niet bewijzen dat dergelijke verhogingen de kinderverwaarlozing nog meer zouden kunnen terugdringen, maar onze studie laat veronderstellen dat inderdaad een positieve impact mag worden verwacht,” aldus Bullinger.

Lees Verder

18:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderverwaarlozing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.