17-08-17

Zweden beslist zijn militaire budget te verhogen

Zweden schroeft zijn militaire budget de volgende drie jaar met 11 miljard euro op om zijn defensieve slagkracht te versterken, rekening houdend met de oplopende spanningen met Rusland in de Baltische regio. Dat heeft Peter Hultqvist, Zweeds minister van landsverdediging, bekend gemaakt. Hij voegde eraan toe dat de centrum-linkse minderheidsregering met twee centrum-rechtse oppositiepartijen een akkoord heeft kunnen sluiten om het budget voor het Zweedse leger met bijna 3 miljard euro per jaar te verhogen. Zweden heeft op dit ogenblik een militair budget van 4,6 miljard euro per jaar. Dat komt overeen met 1,1 procent van het Zweedse bruto binnenlandse product.

“Er is in de regio een duidelijke toename van de militaire activiteit en spionage merkbaar,” benadrukte Hultqvist. “Deze beslissing zendt een duidelijk signaal naar de omgeving en zal de veiligheid van het land versterken.” De Zweedse legerleiding zegt de bijkomende financiële middelen nodig te hebben na een jarenlange periode van onderinvestering. Daarbij wordt erop gewezen dat aan de operationele mogelijkheden van het Zweedse leger ook meer eisen worden gesteld dan in het verleden. Zweden heeft eerder al de militaire dienstplicht opnieuw ingevoerd en heeft opnieuw militaire eenheden gestationeerd op Gotland, een strategisch eiland in de Baltische Zee.

Zweden heeft ook de banden met de North Atlantic Treaty Organisation (Nato) verstevigd, hoewel het land benadrukt een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap uit te sluiten. Zweden heeft gedurende tweehonderd jaar een beleid van neutraliteit in gewapende conflicten gehanteerd, maar is door de Russische militaire acties in Oekraïne gedwongen op die positie te herzien. Daarbij wou het land wel absoluut vermijden om Rusland te veel tegen het hoofd te stoten. Rusland had daarbij aangegeven in geen geval een Zweeds lidmaatschap van de Nato te aanvaarden en desnoods de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Lees Verder

16:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zweden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.