18-08-17

Nieuwsoverzicht

In de Saint-Lawrencebaai mogen schepen voortaan maximaal nog met een snelheid van 18,5 kilometer per uur varen. Dat heeft de Canadese overheid beslist. Met de snelheidsbeperking wil Canada de lokale walvispopulatie beschermen. De Saint-Lawrencebaai vormt de verbinding tussen de Great Lakes en de Atlantische Oceaan. De voorbije periode diende minstens één keer per week een aanvaring tussen een boot en een walvis te worden gemeld. Om nieuwe incidenten te vermijden, werd beslist de maximumsnelheid in de baai te halveren. Schepen die betrapt worden op een snelheidsovertreding, riskeren een boete van 25.000 Canadese dollar. In het gebied werd in juli ook een visverbod ingevoerd.

De Amerikaanse Emma Stone is de best betaalde actrice ter wereld. Stone (28) verzamelde over een periode van twaalf maanden 26 miljoen dollar inkomsten. Dat blijkt uit berekeningen van het zakenmagazine Forbes. De inkomsten van Stone zijn in grote mate te danken aan haar hoofdrol in de musical La La Land, die haar ook een Oscar voor beste actrice opleverde. De musical leverde in de bioscopen wereldwijd een bedrag van 378 miljoen euro op. Op de tweede plaats in de rangschikking staat Jennifer Aniston (48) met een inkomen van 21,7 miljoen euro, dat vooral afkomstig is van sponsoringcontracten met merken en bedrijven. Jennifer Lawrence, die de voorbije twee jaar de lijst aanvoerde, zakte naar de derde plaats.

Het Nederlandse modebedrijf RNF Holding heeft de rechten op het modemerk Mexx overgenomen van de Turkse groep Eroglu. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Mexx, opgericht door Rattan Chadha en Adu Advaney, was oorspronkelijk ook een Nederlands markt, maar werd twee jaar geleden na een faillissement door Eroglu overgenomen. De Turkse groep zegt zich echter voortaan meer op zijn kernactiviteiten te willen toespitsen. De nieuwe transactie omvat het kledingmerk en de parfumlijn van Mexx, maar heeft geen betrekking op de winkelactiviteiten van het bedrijf. RNF Holding is ook eigenaar van Ferro Footwear en is tevens distributeur van het sportmerk Umbro.

Het Franse bouwconcern Vinci, onder meer uitbater van autosnelwegen en luchthavens, heeft de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van ruim 18,5 miljard euro. Dat was een stijging met 5,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 9,5 procent tot ruim 1,88 miljard euro. Het bedrijf meldt uitstekende resultaten met zijn concessies voor autosnelwegen en luchthavens, maar wees tevens op een herstel van de Franse bouwsector. Vinci neemt onder meer deel aan het stedenbouwproject Grand Paris Express, een plan voor de verdere uitbreiding van de Franse hoofdstad. Ook werd een belang van 51 procent genomen in de Portugese luchthavenretailer Lojas Francas Portugal.

Het internetbedrijf Google heeft Amerikaanse onderneming Senosis Health overgenomen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Senosis Health is een ontwikkelaar van applicaties die consumenten toelaat hun gezondheid met hun smartphone op te volgen. Het bedrijf werd opgericht door artsen en programmeurs van de Washington State University. De portfolio van Senosis Health omvat applicaties zoals SpiroSmart, SpiroCall, HemaApp en OsteoApp. De overname van Senosis Health pas in de strategie van Google om zich ook op gezondheidstechnologie toe te spitsen. Daarvoor werd twee jaar geleden de speciale afdeling Verily opgericht.

Het Nederlandse voedingsconcern FrieslandCampina verkoopt zijn dochterbedrijf Riedel aan de Nederlandse investeerder Standard Investment. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Riedel is al sinds het laatste kwart van de negentiende eeuw een producent van mineraalwater, limonades en vruchtendranken. In de eerste helft van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd het merk Appelsientje geïntroduceerd. Riedel heeft daarnaast ook merken zoals CoolBest, DubbelFrisss, DubbelDrank, Taksi en Extran. In februari was al bekend dat FrieslandCampina de verkoop van Riedel overwoog. Het voedingsconcern wil zich immers verder toespitsen op zijn zuivelactiviteiten.

De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 123,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 23 procent tot 2,9 miljard dollar, onder meer door een belangrijke schuldaflossing. De divisie ecommerce leverde met een inkomstengroei van 67 procent een belangrijke bijdrage tot de omzetstijging van de groep. Op de Amerikaanse thuismarkt kon een groei met 1,8 procent tot 78,74 miljard dollar worden opgetekend, maar op de internationale markt was er een daling met 1 procent tot 28,33 miljard dollar. Dochter Sam’s Club boekte een groei met 2,3 procent tot 14,88 miljard dollar.

België heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een economische groei met 1,4 procent gerealiseerd. Daarmee is het land de traagste groeier van de hele eurozone. Dat zegt een rapport van het onderzoeksbureau Eurostat. Onder meer wordt door analisten gewezen op het strakke Belgische begrotingsbeleid, waarbij opgemerkt wordt dat andere landen vroeger hebben gesaneerd en zich daardoor nu meer op een groeibeleid kunnen focussen. Tevens wordt een link gelegd met de onzekerheid rond de brexit, want België heeft relatief sterke handelsrelaties met Groot-Brittannië. Bovendien wordt opgemerkt dat andere landen zwaarder door de economische crisis werden getroffen en een inhaalbeweging maken.

De Deense windmolenbouwer Vestas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,2 miljard euro. Dat betekende een daling met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 372 miljoen euro naar 247 miljoen euro terug, maar daarin is ook een afschrijving van 28 miljoen euro op vastgoed begrepen. De leveringen liepen op van ruim 2,9 megawatt naar 3,1 megawatt. De omvang van het orderboek steeg met 10 procent tot 20 miljard euro, onder meer met nieuwe bestellingen in de Verenigde Staten, Argentinië en China. Daarbij is sprake van bestellingen voor bijna 10,7 megawatt, tegenover nagenoeg 9,4 megawatt het tweede kwartaal vorig jaar.

De failliete Duitse zonnepanelenproducent SolarWorld kan een doorstart maken. Frank Asbeck, oprichter van het bedrijf, heeft van de curator immers de toelating gekregen een aantal activiteiten van het bedrijf over te nemen. Asbeck heeft voor de overname een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf Qatar Solar Technologies, onderdeel van de organisatie Qatar Foundation. Door de overeenkomst met de curator kan SolarWorld de productie in de fabrieken in Arnstadt, Freiburg en Bonn opnieuw opstarten. Het bedrijf heeft op die ogenblik een piekcapaciteit van 700 megawatt, maar hoopt op termijn weer naar 1.000 megawatt te kunnen doorgroeien. SolarWorld biedt werk aan 515 personen.

De Nederlandse financiële groep Rabobank heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,94 miljard euro, tegenover 5 miljard inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 52 procent tot bijna 1,16 miljard euro. De winststijging moet volgens Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, worden toegeschreven aan de gunstige economische ontwikkelingen die in Nederland kunnen worden geregistreerd. Door de lage spaarrente en de drukte op de vastgoedmarkt werden ook meer hypotheken afgelost. De Nederlandse groep kon door de gunstige ontwikkelingen ook zijn kapitaalratio van 13,5 procent naar 14,7 procent opvoeren.

De Chinese economie zal de volgende drie jaar weliswaar een snellere groei kennen dan was verwacht, maar dreigt daarbij een gevaarlijke schuldenlast op te bouwen. Dat zegt een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Chinese economie. Opgemerkt wordt dat de Chinese regering tegen eind dit decennium absoluut wil voldoen aan de economische doelstellingen die eerder naar voor werden geschoven, maar worden daardoor een aantal dreigende gevaren genegeerd. Dit jaar zal de Chinese economie volgens het rapport een groei realiseren van 6,7 procent, terwijl eerder gewag werd gemaakt van een stijging met 6,2 procent. De daaropvolgende jaren neemt de groei toe van 6 procent naar 6,4 procent.

De Belgische vastgoedgroep Aedifica investeert in Duitsland 200 miljoen euro in de bouw van zeventien woonzorgcentra. Daarmee verdubbelt Aedifica, gespecialiseerd in rusthuisvastgoed, ruimschoots de omvang van zijn Duitse portfolio tot 420 miljoen euro. Voor de uitbating van de nieuwe centra werd een akkoord gesloten met de Duitse Specht Gruppe. De nieuwe centra zijn gericht op senioren met hoge zorgbehoeften en mikken op een publiek uit het middensegment en de hogere categorieën. Het Duitse project is de grootste investering uit de geschiedenis van Aedifica. Eind volgend jaar zullen de eerste gebouwen worden opgeleverd. In totaal wordt een huisvesting voor vijftienhonderd senioren gecreëerd.

De Chinese automaker Geely heeft geen interesse om de Italiaans-Amerikaanse groep Fiat-Chrysler over te nemen. Dat heeft Gui Shenyue, topman van Geely, gezegd in een reactie op speculaties over Chinese belangstelling voor Fiat-Chrysler. Naast Dongfeng, Great Wall en Guangzhou Automobile Group werd daarbij ook Geely, het moederbedrijf van onder meer Volvo, als een mogelijke kandidaat genoemd. Gui Shenyue zegt echter nadrukkelijk op dit ogenblik geen overnameplannen voor het Italiaans-Amerikaanse concern te hebben. Geely lanceert het vierde kwartaal al het nieuwe merk Lynk, dat zowel in China als Europa zou worden geïntroduceerd.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 148 miljoen euro naar 78 miljoen euro terug. Het orderboek had een waarde van bijna 3,25 miljard euro, tegenover ruim 2,92 miljard euro eind vorig jaar. Peter Berdowski, topman van Boskalis, benadrukte dat de omstandigheden in de offshore markt bijzonder uitdagend blijven. Door de toename van het orderboek kan volgens hem op de baggermarkt wel gewag worden gemaakt van gematigd positieve vooruitzichten. Op de offshore oliemarkt wordt geen spoedig herstel voorzien.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.