19-08-17

Wereldwijde industriële visserij verspilt jaarlijks bijna tien miljoen ton

De industriële visserij gooit wereldwijd elk jaar bijna tien miljoen ton aan bruikbare vangsten opnieuw in de oceaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van het initiatief Sea Around Us, een samenwerkingsverband van het Institute for the Oceans and Fisheries van de University of British Columbia en de University of Western Australia. Opgemerkt wordt dat het voorbije decennium bijna 10 procent van de wereldwijde vangsten werd verspild door slechte vispraktijken en een gebrekkig management. Er wordt op gewezen dat dit volume overeenkomt met ongeveer 4.500 Olympische zwembaden per jaar.

“In het kader van de toenemende problemen rond voedselzekerheid en voedingsgezondheid hebben deze resultaten een belangrijke waarde,” benadrukt onderzoeksleider Dirk Zeller, professor maritiem beheer aan de University of Western Australia. “De verspilde vis had op een nuttiger manier gebruikt kunnen worden.” De praktijken hebben volgens de onderzoekers verschillende oorzaken. Onder meer wordt erop gewezen dat de vissen door de vangsttechnieken beschadigd en onverkoopbaar kunnen worden, maar sommige exemplaren blijken ook te klein of niet in het gepaste seizoen gevangen te worden. Soms kan ook slechts een deel van de vis worden gebruikt of is er sprake van bijvangst.

“Ook moet vaak worden vastgesteld dat de bemanning verder ook verder blijft vissen wanneer de koelruimtes al volledig zijn ingenomen,” betoogt Zeller. “Daarbij wordt erop gegokt dat er nog grotere vissen zullen kunnen worden vervangen, waarna de kleinere exemplaren opnieuw in zee worden gegooid.” Uit het onderzoek bleek nog dat het fenomeen van de visverspelling een hele evolutie heeft gekend. In het midden van de voorbije eeuw was er sprake van ongeveer vijf miljoen ton per jaar, maar in de jaren tachtig liep dat op tot gemiddeld achttien miljoen ton. Het voorbije decennium was er sprake van bijna tien miljoen ton per jaar.

Die achteruitgang de voorbije jaren kon volgens Zeller gedeeltelijk worden toegeschreven aan een verbeterd visserij-management en nieuwe technologieën, maar ook wijzen de onderzoekers op signalen van een daling van het visbestand. Sinds het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw zou er bij de vangsten sprake zijn van een gemiddelde daling met 1,2 miljoen ton per jaar. “Sommige soorten zijn al zozeer uitgeput dat de vangsten steeds kleiner worden,” benadrukt Zeller. “Daardoor wordt ook minder vis weggegooid.” Anderzijds wordt gewezen op een geografische verschuiving wanneer bepaalde gebieden tekenen van uitputting beginnen te vertonen.

“De verschuiving van de weggegooide vangsten van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan toont een gevaarlijke trend, waarbij de visserij en zijn problemen naar nieuwe gebieden worden geëxporteerd,” betogen de onderzoekers.

Lees Verder

18:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: visserij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.