20-08-17

Harde aanpak kan ook positieve bedoelingen hebben

Harde standpunten hebben vaak de bedoeling anderen te kwetsen of het eigenbelang te dienen, maar soms kunnen ook andere motieven spelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Plymouth, waarin wordt aangegeven dat die harde aanpak ook uit altruïstische overwegingen kan worden gehanteerd. Daarbij wordt onder meer gewezen op het gedrag van ouders die hun kinderen streng behandelen om hen optimaal voor te bereiden op moeilijke examens, zodat ze meer kansen op succes hebben. Op die manier kan men volgens de onderzoekers een individu helpen een bepaald doel te bereiken.

“Een harde aanpak om anderen helpen, kan in een aantal gevallen een zinvolle strategie blijken,” betoogt onderzoeksleider Belen Lopez-Perez, professor psychologie aan de University of Plymouth. “De studie toont aan dat het kan helpen om een emotioneel fragiele partner te helpen door acties te ondernemen die bij de betrokkene emoties van angst of boosheid opwekken.” De resultaten werpen volgens de onderzoekers een nieuw licht op de sociale dynamiek, waarbij onder meer duidelijk kan worden waardoor soms negatieve gevoelens worden opgewekt indien die emoties kunnen helpen een bepaalde doelstelling te bereiken.

De resultaten leveren volgens de onderzoekers een verdere bijdrage tot in inzichten in de motivaties van de onderliggende emotie-patronen tussen mensen. “Eerder onderzoek had al aangetoond dat personen soms zullen proberen om voor eigen persoonlijke voordelen bij anderen negatieve gevoelens op te wekken,” benadrukt professor Loper-Perez. “Er kunnen echter ook altruïstische redenen zijn waarom men bij anderen negatieve gevoelens probeert op te wekken. Daarbij kon ook worden vastgesteld dat vaak heel gericht tewerk wordt gegaan, waarbij specifieke emoties worden gekozen om bepaalde effecten te bereiken.”

Lees Verder

16:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: motivatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.