20-08-17

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchthavenuitbater Fraport heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei wordt toegeschreven aan een sterke toename van de passagiersaantallen, de verkoop van vastgoed en een stijging van de retailinkomsten op thuisbasis Flughafen Frankfurt. De nettowinst steeg met 32,7 procent tot 198,1 miljoen euro. Stefan Schulte, topman van de luchthaven, zegt dat het bedrijf op een succesvolle eerste jaarhelft kon terugkijken. Daarbij wordt gewag gemaakt van goede prestaties van de luchthavens van de groep over de hele wereld.

Een consortium rond investeerder Energy Capital Partners neemt de Amerikaanse energieproducent Calpine over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,6 miljard dollar. Calpine is één van de grootste elektriciteitsproducenten van de Verenigde Staten. Onder meer Access Industries en het Canadese pensioenfonds CPP Investment Board stappen samen met Energy Capital in het kapitaal van Calpine, dat het voorbije jaar en omzet realiseerde van 6,7 miljard dollar. Calpine produceert elektriciteit met behulp van aardgas en geothermische bronnen. Het bedrijf heeft tachtig krachtcentrales en is hoofdzakelijk actief in Texas, Californië en het noordoosten van de Verenigde Staten.

De Zweedse modeketen Cos opent deze herfst een nieuwe vestiging in Leuven. Daarmee bouwt Cos zijn Belgische netwerk verder uit tot acht winkels. Cos (Collection of Style) werd tien jaar geleden gelanceerd door de groep achter het modeconcern Hennes & Mauritz (H&M). De voorbije jaren werden al winkels geopend in Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en Luik. In Leuven zullen aan de consument zowel collecties voor mannen als vrouwen worden aangeboden. Over de exacte locatie van de nieuwe winkel werd nog geen informatie verstrekt. De keten, die zich op een hoger marktsegment richt dan het moedermerk, heeft inmiddels wereldwijd een netwerk van ruim 210 winkels.

De Belgische investeringsmaatschappij Gimv heeft van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ASM) toestemming gekregen om notenproducent Snack Connection over te nemen. Dat heeft de Nederlandse toezichthouder gemeld. Daarbij werd opgemerkt dat de overname geen concurrentieproblemen teweeg zal brengen. Begin juli werd al bekend gemaakt dat Gimv plannen had om in Snack Connection te investeren. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de steun van de Belgische investeerder hoopt Snack Connection te kunnen doorgroeien op de Europese markt. Snack Connection werd begin dit decennium opgericht en heeft vestigingen in Giessen en Bergschenhoek.

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft het Nederlandse bedrijf Scyfer overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Scyfer werd vier jaar geleden opgericht en is een spinoff van de Universiteit Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf spitst zich toe op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, waarbij onder meer gewerkt wordt met deep learning, waarbij software zelf kan leren uit ingevoerde data. Qualcomm maakte bekend dat de zetel van Scyfer in Amsterdam blijft behouden. Ook oprichter Max Welling, hoogleraar machine learning aan d Universiteit Amsterdam, zou op post blijven. De technologie van Scyfer wordt onder meer ingezet voor de kwaliteitscontrole van staalproductie.

Gebruikers van de versleutelde maildienst ProtonMail kunnen voortaan voor hun account ook in bitcoins betalen. Dat heeft Proton, gevestigd in Zwitserland, bekend gemaakt. Door het gebruik van de bitcoin kan de anonimiteit van de email-gebruikers volgens het bedrijf nog beter worden gegarandeerd. Er wordt bovendien opgemerkt dat de bitcoin veiliger is dan de traditionele financiële transacties. Proton werd opgezet door wetenschappers van het Cern in Genève. Consumenten kunnen gratis van de diensten van Proton gebruik maken, maar er kan slechts een beperkt volume mails per maand worden verzonden. Ook de opslagcapaciteit is beperkt. Voor extra mogelijkheden moet worden betaald.

De Amerikaanse keten Hibbett Sports heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 188 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 11,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een nettoverlies van 3,2 miljoen dollar, tegenover 6,5 miljoen dollar winst tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Hibbett Sports had eerder al gewag gemaakt van bijzonder uitdagende omstandigheden. De onderneming heeft ook in de lancering van een webwinkel geïnvesteerd. Tegenover het tweede kwartaal vorig jaar is het netwerk van Hibbett met éénentwintig winkels gegroeid. De onderneming heet nu ruim 1.080 filialen in vijfendertig Amerikaanse staten. Het bedrijf heet 9.200 medewerkers.

De Nigeriaanse ondernemer Aliko Dangote, topman van de cementgroep Dangote en de rijkste man van Afrika, wil de volgende jaren tussen 20 miljard dollar en 50 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten en Europa. Dangote (60) zegt daarbij te willen millen op onder meer hernieuwbare energie en de petrochemische industrie. Vanaf begin volgend decennium zou Dangote meer dan de helft van zijn investeringen buiten Afrika willen plannen. Eerder had de ondernemer ook al gemeld de volgende drie jaar te willen investeren in de productie van suiker, rijst en zuivel. Daarmee wil Dangote, die een persoonlijke rijkdom van 11,6 miljard dollar bezit, bijdragen tot de voedselzekerheid van West-Afrika.

De Amerikaanse groep Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 31,4 procent toe tot 642 miljoen dollar. Het bedrijf heeft volgens Samuel Allen, topman van Deere, kunnen profiteren van de verbeterde marktomstandigheden in de landbouw, waarmee ook de vraag naar tractoren en andere landbouwmachines is toegenomen. Er wordt aan toegevoegd dat wereldwijd een verbetering van de marktomstandigheden kan worden gemeld. Daarbij wordt in het bijzonder verwezen naar de evoluties in Zuid-Amerika.

Het investeringsbedrijf Intro Aviation van de Duitse ondernemer Hans Rudolf Wöhrl wil de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin overnemen. Air Berlin vroeg recent het faillissement aan, nadat hoofdaandeelhouders Etihad te kennen had gegeven niet langer bijkomende middelen ter beschikking te willen stellen om de verliezen te blijven dekken. De Duitse overheid kende Air Berlin wel een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro toe, zodat de activiteiten voorlopig kunnen worden verder gezet. Wöhrl zou Air Berlin als een onafhankelijke maatschappij willen laten verder bestaan. Hij verzet zich tegen de plannen van Lufthansa om een gedeelte van de vloot van Air Berlin over te nemen. Er zouden nog overnamekandidaten zijn.

Het internetbedrijf Google heeft met krantenuitgevers een akkoord bereikt over het gebruik van zijn zoekmachine. Daardoor zullen gebruikers van de zoekmachine van Google bij het opsporen van krantenartikels uit de Financial Times en de New York Times voortaan met een betaalmuur rekening dienen te houden. De zoekmachine werd in het verleden vaak gebruikt om een betaalmuur te omzeilen. Er zullen voortaan nog slechts drie artikelen gratis kunnen worden geraadpleegd. Voor grotere volumes zal moeten worden betaald. Voorlopig gaat het om een proef waarbij alleen de uitgevers van de Financial Times en New York Times zijn betrokken. De kranten hopen door de maatregel meer abonnementen te kunnen verkopen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Cisco Systems heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee diende het bedrijf voor het zevende kwartaal op rij een omzetdaling te melden. Ook voor het lopende kwartaal wordt een verdere achteruitgang in het vooruitzicht gesteld. De winst viel van 2,8 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar terug. Toch zegt Chuck Robbins, topman van Cisco, tevreden te zijn over de geboekte resultaten. Volgens hel werd belangrijke vooruitgang geboekt met het transformatieproces van het concern, waarbij de activiteiten meer op software worden gericht.

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de integriteit naar het voltallige topmanagement van Deutsche Börse, de uitbater van de effectenbeurs in Frankfurt. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Eerder was tegen Carsten Kengeter, topman van Deutsche Börse, een onderzoek wegens vermeende handel met voorkennis gestart. Hij zou immers in de aanloop naar fusiegesprekken van Deutsche Börse met de London Stock Exchange (LSE) een pakket aandelen van zijn eigen bedrijf hebben gekocht. Kengeter ontkent elke malafide bedoeling en benadrukt dat de aandelen gekocht werden als onderdeel van zijn beloningspakket. Ook Deutsche Börse noemt de aantijgingen volledig ongegrond.

Het Chinese internetconcern Tencent heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee werd naar eigen zeggen de sterkste toename in zeven jaar opgetekend. De winst steeg met 43 procent naar 4,5 miljard dollar. Een belangrijk deel van de groei kan naar eigen zeggen aan het videoplatform en de gamedivisie worden toegeschreven. Opgemerkt wordt dat Honour of Kings met 200 miljoen deelnemers één van de meest populaire games op de Chinese markt is. Door de enorme populariteit diende Tencent van de overheids zelfs een tijdsbeperking op de spelduur van het game in te voeren.

Stanley Security, een zusterbedrijf van Black & Decker, neemt de Belgische beveiligingsfirma Connex over. Connex is gevestigd in Anderlecht en is gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van elektronische veiligheidssystemen. Het bedrijf ontstond elf jaar geleden uit de fusie van zes Belgische installatiebedrijven. Enkele maanden geleden werd bekend gemaakt dat een nieuwe eigenaar werd gezocht. De overname van Connex kadert in de groeistrategie die Stanley Security voor de volgende vijf jaar heeft ontwikkeld. Die doelstellingen moeten worden gerealiseerd met zowel interne groei als overnames. Connex realiseert een jaaromzet van ongeveer 35 miljoen euro.

10:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.