20-08-17

Ooggetuige door bekenden gemakkelijk beïnvloed

Het ligt in de menselijke natuur om de standpunten en uitspraken van familie en vrienden te ondersteunen, maar dat fenomeen kan in de rechtspraak leiden tot onjuiste getuigenissen, waardoor mogelijk verkeerde uitspraken zullen worden gedaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Huddersfield bij meer dan vierhonderd respondenten. De onderzoekers merken op dat de politie en de rechtbanken met deze mogelijke vertekening rekening dienen te houden. Daarbij wordt gewezen naar eerdere studies, waaruit is gebleken dat 86 procent van de getuigen van incidenten elkaar kennen.

“Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de herinnering aan incidenten vaak wordt vertekend door de commentaren van anderen, zelfs wanneer die het tegenovergestelde van de realiteit beweren,” benadrukt onderzoeker Dara Mojtahedi, docent forensische psychologie aan de University of Huddersfield. “Die leidde tot inaccurate en misleidende verklaringen van getuigen. Die impact blijkt echter nog groter te zijn wanneer de getuigen elkaar al langer met elkaar bekend zijn. Politiebeambten, advocaten, rechters en juryleden moeten dan ook onderzoeken of de getuige de feiten al dan niet in het gezelschap van vrienden of familieleden heeft beleefd.

De conclusies zijn volgens professor Mojtahedi geen verrassing. “Wanneer men informatie verkrijgt van een vreemde, heeft men geen enkele achterliggende kennis die de betrouwbaarheid van de getuige kan helpen inschatten of een signaal zou kunnen geven dat de betrokkene meer kans heeft een correcte weerspiegeling van de feiten te geven,” benadrukt de onderzoeker. “Wanneer men echter te maken heeft met vrienden en familie, kan men terugvallen op een lange gezamenlijke geschiedenis. Wanneer men iemand graag heeft, is het ook normaal dat men minder snel geneigd is diens verklaringen in vraag te stellen en aan de betrouwbaarheid en accuraatheid van de betrokkene te twijfelen.”

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ooggetuigen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.