20-08-17

Sociale mobiliteit kinderen wordt ook genetisch bepaald

De sociale mobiliteit van kinderen wordt voor bijna 50 procent genetisch bepaald. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het King’s College London bij zesduizend gezinnen met tweelingen in Groot-Brittannië. De onderzoekers merken op dat de impact van de ouders op de kinderen oorspronkelijk als een omgevingsfactor werd bestempeld, maar moet in werkelijkheid ook een sterke genetische component worden opgetekend. Indien men de educatieve ongelijkheden wil wegwerken, moet men volgens de wetenschappers ook begrijpen in welke mate kinderen een genetische aanleg voor academische successen hebben.

“Eén van de beste parameters om de academische prestaties van kinderen te voorspellen, kan worden gezocht bij het educatieve niveau van de ouders,” benadrukt onderzoeksleider Ziada Ayorech, professor neurowetenschappen aan het King’s College London. “In het verleden werd echter meestal aangenomen dat deze invloed hoofdzakelijk omgevingsgebonden was en weinig met genetica had te maken. Daarbij werd opgemerkt dat ouders met een hogere schoolopleiding een betere toegang hadden tot academische en sociale mogelijkheden, waardoor hen meer mogelijkheden ter beschikking stonden om opportuniteiten aan hun kinderen door te geven.”

“Men kan echter vaststellen dat bij de sociale mobiliteit van kinderen ook een substantiële genetische invloed kan worden onderkend, wat belangrijke implicaties kan hebben om de educatieve ongelijkheid te beperken,” betogen de onderzoekers. “Vastgesteld werd dat kinderen met betere genetische middelen ook betere academische resultaten lieten optekenen, ook wanneer ze tot gezinnen behoren waar geen van beide ouders een universitaire opleiding had genoten. Verder werden vooral positieve resultaten opgetekend in gezinnen waarin alle leden een hoger opleidingsniveau genoten, terwijl de laagste resultaten werden opgetekend wanneer iedereen een beperkte opleiding had ontvangen.

Gezinnen met een sociaal mobiel karakter liet gemiddelde scores optekenen.

Lees Verder

16:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale mobiliteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.