20-08-17

Vroege pubertijd mogelijk gelinkt aan economische tegenspoed

Een vroege pubertijd kan mogelijk worden gelinkt aan ongunstige economische omstandigheden. Tegelijkertijd moet in het latere leven met een minder goede gezondheidstoestand rekening worden gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) in Melbourne bij ongeveer 3.700 kinderen. Er kon volgens de Australische onderzoekers worden vastgesteld dat jongeren uit achtergestelde gezinnen meer dan vier keer meer risico liepen dan hun gemiddelde generatiegenoten om al op tien of elf jaar in de pubertijd terecht te komen. Ook bij meisjes is er volgens de onderzoekers sprake van een verdubbeld risico.

“Een vroege pubertijd kan één van de consequenties zijn waarmee sociale ongunstige omstandigheden een impact hebben op kinderen en de latere kansen in het leven, zowel op het gebied van economie als gezondheid, beïnvloeden,” benadrukt onderzoeksleider Melissa Wake, professor kindergezondheid. De onderzoekers merken op dat in vele maatschappijen ontwikkelingen kunnen worden opgemerkt die met een vervroegde pubertijd in verband kunnen worden gebracht, zoals sociale achterstand, mentale gezondheidsproblemen en obesitas. Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 19 procent van de jongens en 21 procent van de meisjes in de leeftijdsgroep van tien tot elf jaar tekenen van pubertijd vertoonden.

De onderzoekers wijzen erop dat aan het verband tussen economische moeilijkheden en een vroege intrede van de pubertijd mogelijk een evolutionaire verklaring moet worden gekoppeld. “Daarbij kan worden opgemerkt dat het individu door ongunstige omstandigheden - zoals economische tegenspoed, moeilijke fysieke omstandigheden of de afwezigheid van een vader - immers zou kunnen worden aangezet om het reproductieve proces sneller op gang te brengen, zodat alsnog gegarandeerd zou kunnen worden dat de genen aan de volgende generatie zouden kunnen worden doorgegeven,” wordt er aangevoerd.

Het is volgens de onderzoekers ook heel belangrijk een inzicht te verwerven in de impact die een vroege pubertijd kan hebben op de gezondheid van de betrokkene in latere levensfases. “De resultaten van de studie tonen een mogelijk verband tussen de timing van de pubertijd en de impact van een vroege sociale achterstand op latere gezondheidsproblemen,” betogen de onderzoekers. “Indien dit onderzoek een beter inzicht in deze verbanden kan creëren, kunnen mogelijk nieuwe initiatieven worden opgezet die kinderen voor de rest van hun leven een betere gezondheid en welzijn zouden kunnen bezorgen.”

Lees Verder

11:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pubertijd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.