20-08-17

Winnaarseffect wordt bepaald door omgang met testosteron

Het lichaam maakt op een sluwe manier van het hormoon testosteron om tijdens sportwedstrijden en andere confrontaties een grotere kans op winst te maken. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Wake Forest University, de University of California en de University of Wisconsin op basis van een onderzoek bij een populatie mannelijke Californische muizen (Peromyscus californicus). Opgemerkt wordt dat voor en na een agressieve strijd een opstoot van testosteron de dieren aanzet om in een volgende confrontatie aan het langste eind te trekken. De conclusies van de studie kunnen volgens de onderzoekers atleten en coaches helpen winnende trainingsschema’s op te zetten.

“Elke keer een competitieve situatie wordt ervaren, worden hormonen zoals testosteron vrijgegeven, zodat de kans op winst wordt verhoogd,” betoogt onderzoeksleider Matthew Fuxjager, professor biologie aan de Wake Forest University. “Deze hormonen zorgen er bovendien voor dat het brein voorbereid is voor een volgende strijd. Het onderzoek toont aan dat hormonen zoals testosteron de agressie versterken en daarmee ook de kans op winst verhogen. Een opstoot van testosteron na een overwinning verhoogt de agressie en de kans om bij een volgend treffen opnieuw de bovenhand te halen. Dat fenomeen vormt de basis voor het zogenaamde winnaarseffect.”

“Winst levert gemakkelijker nieuwe winst op,” benadrukt professor Fuxjager. “De opbouw van succesvolle ervaringen verhoogt de kans op een volgende winst. Ook tijdens de training moet dan ook een gevoel van winst worden gestimuleerd, zoals onder meer in het boksen gebeurt met de inschakeling van zwakkere sparring-partners. Vele trainers erkennen getuige te zijn geweest van het winnaarseffect, maar in veel gevallen kunnen de preciese werking van het fenomeen niet worden verklaard en kan de ervaring ook niet worden gedupliceerd. Het nieuwe onderzoek toont dat een overwinning een impact heeft op de manier waarop het brein stoffen zoals testosteron in toekomstige confrontaties kan herkennen.”

“Testosteron verhoogt de competitiviteit en kan het vertrouwen opdrijven,” verduidelijkt Fuxjager. “Het onderzoek toont dat agressie niet louter te maken heeft met testosteron, maar met de manier waarop het hormoon in het lichaam en de hersenen werkt. Het basisniveau testosteron zal niet altijd exact voorspellen welk gedrag zal worden vertoond. Bepalend is de manier waarop het brein met de hormonen omspringt.”

Lees Verder

13:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: testosteron, competitiviteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.