21-08-17

Dans heeft veel meer aspecten dan algemeen aangenomen

Dans heeft veel meer aspecten dan algemeen wordt aangenomen. Dat blijkt uit een studie van een onderzoekers aan de University of London, de University of California en de University of the Balearic Islands in Spain. De onderzoekers merken op dat dans in het algemeen in verband wordt gebracht met ethische expressies en verleidingskunst, maar in werkelijkheid een veel grotere impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid. Daarbij wordt gewezen op onder meer een ondersteuning van de communicatieve vaardigheden en het concentratievermogen en een versterking van de sociale cohesie.

“De dans is niet louter een aangename bezigheid,” betoogt onderzoeksleider Julia Christensen, professor psychologie aan de University of London. “De esthetische expressie en verleidingskunst vormen in realiteit slechts de kers op de taart van een brede waaier voordelen die aan de dans kunnen worden toegewezen. Tijdens het dansen gebeuren er in het lichaam belangrijke biologische processen. De diepere neurobiologische effecten - zoals de focus van lichaam en geest en de communicatie van gedachten en gevoelens - van de dans, kunnen verklaren waarom het fenomeen wereldwijd in alle culturen en de hele geschiedenis kan worden geregistreerd.”

De onderzoekers wijzen erop dat de dans een aantal belangrijke functies draagt. “In eerste instantie moet worden gewezen op de focus die het lichaam en de geest tijdens de uitvoering van de dans moeten tonen,” aldus professor Christensen. “Tevens vormt de dans een sterke basis voor emotionele ervaringen, waarbij ook beelden aan bod komen. Tevens moet worden beseft dat dans een vorm van communicatie is, terwijl het individu zich tegelijkertijd traint in het beheer van de eigen emotionele expressies. Tenslotte is dans ook een vorm van sociale cohesie, waarbij binnen een sociale groep de band kan worden versterkt en sociale problemen rond agressie of verlangens kunnen worden aangepakt.”

Er wordt aan toegevoegd dat elk van deze functies belangrijke lichamelijke processen kunnen oproepen die kunnen bijdragen tot de biopsychologische en neurocognitieve gezondheid van de dansers en hun publiek. “Velen halen uit de dans een esthetisch plezier,” verduidelijkt Julia Christensen. “Dans heeft echter ook diepere neurobiologische effecten. De dans is niet louter gekoppeld aan verleiding, maar wordt gebruikt als een regulator voor de processen die de mentale en fysieke gezondheid ondersteunen. Esthetiek en verleiding vormen door hun aangename aspecten elementen die het gebruik van de dans moeten stimuleren.”

“Dans is goed voor de mens, wat verklaart dat de activiteit in alle tijden en culturen kan worden opgemerkt,” beklemtoont Julia Christensen.

Lees Verder

18:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dans |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.