22-08-17

Nieuwsoverzicht

De Franse oliemaatschappij Total neemt de oliedivisie van de Deense scheepvaartgroep AP Möller-Maersk over. Met de transactie is een bedrag van bijna 7,5 miljard dollar gemoeid. De Deense groep ontvangt bij de operatie een pakket aandelen van Total ter waarde van 5 miljard dollar. Daarmee bouwt AP Möller-Maersk een belang van 3,75 procent op in Total. Daarnaast betaalt de Franse groep ook 2,5 miljard dollar voor de divisie Maersk Oil. Het Deense concern kondigde vorig jaar al aan naar mogelijkheden om zijn oliedivisie van de hand te doen. Voor Total is de operatie vooral een gelegenheid om zijn concurrentievermogen te vergroten. Vooral in de Noordzee zouden belangrijke synergieën kunnen worden verwacht.

De Chinese autobouwer Great Wall Motors (GWM) heeft interesse in het merk Jeep, onderdeel van de Italiaans-Amerikaanse constructeur Fiat-Chrysler. Dat heeft Wang Fengying, chief executive van het Chinese concern toegegeven. Een overname zou GW Motors moeten helpen de grootste suv-fabrikant van de wereld te worden. Door de inlijving van Jeep zou het bedrijf volgens Wang die doelstelling sneller kunnen bereiken. Volgens waarnemers zijn de ambities van GW Motors, de vierde grootste autofabrikant van China, rond Jeep overdreven. Geraamd wordt dat het overnamebedrag voor het Amerikaanse automerk - minstens 23 miljard dollar - boven de mogelijkheden van GW Motors zou liggen.

In de Amerikaanse staat Connecticut hebben elf particulieren klacht neergelegd tegen het concern Nestlé wegens misleidende beweringen. Opgemerkt werd dat Nestlé zijn merk Poland Spring als natuurlijk bronwater promoot, terwijl in werkelijkheid grotendeels van gewoon grondwater gebruikt zou worden gemaakt. Nestlé zou daarmee de voorschriften van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) hebben overtreden. De gedupeerden eisten een schadevergoeding van minstens 5 miljoen dollar. Nestlé zegt in een reactie echter dat de gerechtelijke klacht zonder grond is en er sprake is van een duidelijke wil om de wet te misbruiken voor persoonlijk geldgewin en bevestigt de authenticiteit van het product.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 6 miljard dollar. De positieve resultaten zijn volgens HSBC Holdings, de grootste bank van Europa, te danken aan een sterkere focus op de meest rendabele markten van Azië en stijgende inkomsten uit de investeringsbank. De resultaten tonen een duidelijk herstel van de Britse bank, die ook bekend maakte voor 2 miljard dollar aandelen terug te kopen. Die operatie komt bovenop een inkoopprogramma van 3,5 miljard dollar die eerder al bekend gemaakt.

Het Amerikaanse energiebedrijf Sempra Energy heeft een akkoord om zijn sectorgenoot Energy Future Holdings over te nemen. Met de transactie is een bedrag van 18,8 miljard dollar gemoeid. Door de koop verwerft Sempra ook een meerderheidsbelang in de Amerikaanse netbeheerder Oncor, die voor 80 procent in handen in van Energy Future. Daarbij zou Sempra onder meer hebben gegarandeerd de kredietwaardigheid van Oncor te verzekeren en de volgende vijf jaar 7,5 miljard dollar in de netbeheerder te zullen investeren. Ook de investeerders Berkshire Hathaway en Elliott Management hadden eerder al interesse in Oncor laten blijken. Energy Future geniet al enkele jaren bescherming tegen zijn schuldeisers.

De spraakherkenningssoftware van Microsoft heeft bij een test een accuraatheid van meer dan 95 procent laten optekenen. Daarmee heeft het bedrijf een nieuw record kunnen laten optekenen. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt. Tijdens een test bleken slechts 5,1 procent van de gebruikte woorden door de software verkeerd te zijn geïnterpreteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de software met die resultaten een even goede prestatie laat optekenen als een mens. Eerder al werd door Microsoft een recordmarge van 5,9 procent fouten opgetekend. De verbeterde resultaten werden bereikt door een inschatting te maken over de inhoud van het verdere verloop van de behandelde dialoog.

De Japanse groep Sony Corporation heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 1,9 biljoen yen of 14 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 15,2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De operationele winst nam met 180,5 procent toe tot 157,6 miljard yen. Het concern zegt onder meer geprofiteerd te hebben van een grote vraag naar zijn geheugenchips voor smartphones, muziek en spelcomputers en games. De resultaten vormen een schril contrast tegenover het vorige boekjaar, toen een zware aardbeving er onder meer voor zorgde dat de chipproductie grotendeels moest worden stilgelegd en de filmdivisie een zware afschrijving diende te registreren.

Het Amerikaanse bedrijf Herbalife, verkoper van dieetproducten, zal tegen het begin van de herfst voor 600 miljoen dollar eigen aandelen terugkopen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Met de operatie wil Herbalife naar eigen zeggen zijn aandeelhouders compenseren nadat gesprekken met een investeerder over een overname geen resultaten hebben opgeleverd. Wanneer het bedrijf binnen twee jaar alsnog zou worden verkocht, wordt aan de aandeelhouders nog een extra premie beloofd. Afgesproken is wel dat grootaandeelhouder Carl Icahn, die een belang van bijna 25 procent heeft in de onderneming, bij de terugkoop geen aandelen zal aanbieden. Ook de bestuurders van Herbalife zullen afzien van een verkoop van hun participatie.

De Zwitserse bedrijf Geberit, producent van sanitair, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,47 miljard Zwitserse frank of 1,35 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten, zou autonoom een omzetgroei met 2,8 procent zijn gemeld. De winst daalde met 18 procent tot 258 miljoen Zwitserse frank. Daarbij wordt echter gewezen naar uitzonderlijke kosten voor de sluiting van twee keramiekfabrieken in Frankrijk. Wanneer die eenmalige kost niet in rekening wordt gebracht, zou nog een winstdaling met 4 procent zijn gemeld.

De plannen van het Zweedse bedrijf Spotify voor een beursgang in de Verenigde Staten, worden door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) van nabij gevolgd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Inmiddels zouden topbestuurders van de Zweedse streamingdienst met de Amerikaanse beursautoriteiten over de plannen hebben gesproken. Opmerkelijk is dat Spotify met de beursgang geen extra geld wil ophalen, zoals meestal het geval is. Het bedrijf zou enkel de bedoeling hebben om de bestaande aandelen aan de beurs te noteren. Dergelijke operaties zijn bijzonder zeldzaam. Spotify zou begin volgend jaar een notering willen hebben.

De Chinese luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft een voorlopige overeenkomst getekend met Airbus over de aankoop van tweeëndertig nieuwe vliegtuigen van het type A321neo, die geschikt zijn voor vluchten over korte tot middellange afstanden. De toestellen zouden worden toegewezen aan dochtermaatschappij Cathay Dragon, die zijn thuisbasis Hongkong verbindt met bestemmingen in de hele Aziatische regio. Een gedeelte van de nieuwe vliegtuigen zullen worden gebruikt om oudere toestellen te vervangen, maar het is ook de bedoeling de vloot verder uit te breiden. Met de aankoop van de vliegtuigen is volgens de catalogus en bedrag van ruim 4 miljard dollar gemoeid.

Het mediabedrijf Roularta heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 228,9 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde met 42,6 procent tot 16,5 miljoen euro, terwijl bij de nettowinst een achteruitgang van 14,7 miljoen euro naar 1,3 miljoen euro werd gemeld. Bij de gedrukte media werd een omzetdaling van 6,4 procent tot 152,1 miljoen euro geregistreerd. Daarbij wordt gewezen op dalende inkomsten uit reclame-inkomsten en een achteruitgang van de drukopdrachten voor derden. In de audiovisuele divisie was er onder meer door dalende reclame-inkomsten een inkrimping met 2,9 procent tot 86,9 miljoen euro.

De farmagroep Johnson & Johnson (J&J) moet in de Verenigde Staten aan een 62-jarige vrouw een schadevergoeding van 417 miljoen dollar omdat het bedrijf onvoldoende gezondheidswaarschuwingen zou hebben gegeven over het gebruik van talkpoeder. De vrouw had tegen het bedrijf klacht neergelegd omdat ze door het gebruik van het poeder baarmoedershalskanker zou hebben gekregen. Een rechtbank in Los Angeles stelde de vrouw in het gelijk. In vier eerdere zaken diende Johnson & Johnson in totaal al 300 miljoen dollar claims betalen. Er worden nog klachten verwacht, maar het bedrijf heeft aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. Er is volgens de farmagroep aangetoond dat het product absoluut veilig is.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft beslist in India 169 vestigingen te sluiten. Daarmee wordt de aanwezigheid van McDonald’s in India met ongeveer 40 procent ingekrompen. De maatregel is volgens McDonald’s het gevolg van een aanslepend dispuut met zijn lokale partner Connaught Plaza Restaurants, die onder meer geen royalties meer zou hebben betaald. Door de beslissing van McDonald’s dreigen in India duizenden banen verloren te gaan. Wereldwijd heeft McDonald’s bijna 37.000 restaurants. Daarvan worden ongeveer 31.000 vestigingen geleid door zelfstandige franchise-nemers. Connaught Plaza overweeg juridische stappen tegen de beslissing.

De plantageholding Sipef heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 157 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 33,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 164 procent op tot 32,25 miljoen dollar. Sipef merkte op geprofiteerd te kunnen hebben van hogere prijzen en toenemende volumes. Daarbij wordt opgemerkt dat de omzet van palmolie een stijging met 37,2 procent kon worden gemeld, terwijl bij de rubberproductie een groei met 27,2 procent werd geregistreerd. De productie van bananen en bloemen nam met 20,2 procent toe. De theeproductie kende een groei met 2,9 procent, waarbij de lagere volumes konden worden gecompenseerd door hogere tarieven.

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.