23-08-17

Fransen houden steeds meer van de Europese Unie

In Frankrijk is het optimisme voor de Europese Unie de voorbije periode gevoelig gestegen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Eurobarometer, waarbij werd vastgesteld dat 56 procent van de Franse bevolking een optimistische visie heeft over de toekomst van de Europese Unie. Dat betekent een stijging met 14 procentpunt tegenover de vorige bevraging in de herfst vorig jaar. Eurobarometer voegt eraan toe dat nergens in de Europese Unie een grotere groei kon worden opgetekend dan in Frankrijk, wat in belangrijke moet worden toegeschreven aan de pro-Europese campagne van de Franse president Emmanuel Macron.

Ook in het algemeen heeft 40 procent van de Fransen een positieve visie op de Europese Unie. Dat betekende een stijging met 11 procentpunt tegenover de herfst vorig jaar. Ook hier wordt opgemerkt dat nergens in de Europese Unie een betere perceptie kan worden opgetekend dan in Frankrijk. Er wordt benadrukt dat het Europese beleid bij de Franse bevolking op een relatief grote steun kan rekenen, met als grote uitzondering een sterk verzet tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie de volgende jaren. Voor 79 procent van de Fransen is de vrede tussen de lidstaten de belangrijkste realisatie van de Europese Unie, maar daarna volgt de vrije beweging van mensen, goederen en services.

Meer dan 60 procent van de Fransen voelt zich een Europeaan, maar geeft toe eigenlijk weinig inzicht te hebben in zijn rechten als Europees burger. “Er waait een wind van optimisme door de Europese Unie,” benadrukt Isabelle Jégouzo, vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Frankrijk. “Om die positieve trend te bestendigen, zullen inspanningen worden gedaan om de Franse burger te informeren over de voordelen die hij in zijn dagelijkse leven aan de Europese Unie heeft te danken.” Uit het onderzoek bleek nog dat de Fransen zich vooral zorgen maken over de werkloosheid (29 procent). Immigratie staat op de tweede plaats met een score van 22 procent, tegenover 26 procent vorig jaar en 36 procent twee jaar geleden.

Op de derde plaats van de bekommernissen staat de sociale zekerheid (20 procent), gevolgd door de terroristische dreiging (19 procent).

Lees Verder

18:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.