23-08-17

Microfinanciering kijkt teveel naar kwantificeerbare doelen

Microfinanciering kan in ontwikkelingslanden een belangrijk hulpmiddel zijn, ook wanneer de officiële doelstellingen niet altijd worden gehaald. Dat is de boodschap van het boek ‘How Development Projects Persist’ van Erin Beck, professor politieke wetenschappen aan de University of Oregon. Beck merkt daarbij op dat ontwikkelingsorganisaties bij de evaluaties van microfinanciering niet altijd de goede vragen stellen en daarmee een kans missen om een correcte inschatting te maken van de meerwaarde die hun projecten hebben om de wereldwijde armoede terug te dringen. Volgens Beck wordt onder meer teveel aandacht besteed aan de rechtstreekse return-on-investment.

In het boek, dat de situatie van arme vrouwen op het platteland in Guatemala, wordt opgemerkt dat de ontwikkelingsorganisaties teveel naar formele cijfers en onvoldoende rekening houden met cruciale menselijke interacties, die niet gemakkelijk kunnen worden gemeten, maar wel belangrijk zijn om de impact van de projecten in te schatten. “Onder meer moet worden vastgesteld dat de ontvangers van de microfinanciering hun eigen doelstellingen nastreven, ongeacht de officiële bedoelingen van het project,” aldus Erin Beck. “Op die manier beïnvloeden de ontvangers de werking van het project op een dynamische en onverwachte manier.”

“Vaak worden de behoeften van vaardigheden van de ontvangers verkeerd ingeschat,” benadrukt Beck. “Niet iedere vrouw toonde interesse om haar kleine onderneming verder te laten groeien. Velen streefden naar een inkomstenniveau dat hen in staat zou stellen hun activiteit verder te zetten en tegelijkertijd zorg te kunnen dragen voor hun kinderen, het huishouden en de gemeenschap. Daarbij bleken de vrouwen een bijzonder goede kennis te hebben over de opties die mogelijk waren rond onder meer intrestvoeten, terugbetalingsplannen en leningvoorwaarden. Met die kennis werd vaak het systeem gemanipuleerd, zodat het project meer aan de noden van de ontvangers dan aan de verwachtingen van de initiatiefnemers beantwoordde.

“De focus op kwantificeerbare doelstellingen en return-on-investment heeft een verkeerd beeld gecreëerd over de microfinanciering,” zegt Beck nog. “Er werd te weinig gekeken naar de individuele situaties van de vrouwen, die niet even gemakkelijk kunnen worden gekwantificeerd en dan ook niet gemakkelijk kan worden vertaald in een feedback-systeem dat ontworpen werd om met cijfers te functioneren. De organisaties werken met goede intenties, maar hebben het moeilijk de wereld te bekijken door de ogen van hun klanten.”

Lees Verder

17:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: microfinanciering |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.